11.2 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

„Gazdálkodj okosan!” — modern PÉNZ-ügyek a Gimiben

Gulyás ZoltánMindannyian tapasztaljuk, hogy a pénzzel kapcsolatos döntések részét képezik mindennapjainknak, és az első zsebpénztől kezdve egészen a nyugdíjas évekig életünk fontos velejárói.

A Kossuth Gimnáziumban régóta fontos feladatnak tekintik a pénzügyi és gazdasági kultúra fejlesztését, erről kérdeztük Gulyás Zoltán igazgató urat:

-Miért lényeges az iskolában a pénzügyi tudatosság fejlesztése?

-Egyértelmű a válasz: jóval egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá válhatnak hétköznapjaink, valamint a jövőnk is, ha tisztában vagyunk a személyes pénzügyeinket érintő néhány praktikus dologgal, és tudjuk, hogy mikor, mire érdemes figyelnünk.

-Hogyan kezdték az ezzel kapcsolatos munkát? Mi volt az első teendő?

-Mivel a tantestület számára is új, ám fontos területről van szó, ezért először a kollégák felkészítésére helyeztünk hangsúlyt: 30, illetve 60 órás szakmai továbbképzéseken 9 tanár vett részt az utóbbi időszakban, például a mostani tanévben már 3-an voltak ilyenen. Ők a legmodernebb ismeretekkel, oktatás-módszertani gyakorlatokkal ismerkedtek meg, s így tudják a saját szakóráikon, többnyire játékos formában átadni a tudnivalókat. Bármilyen hihetetlen, de magyarórán ugyanúgy van erre lehetőség, mint például osztályfőnökin, nem is beszélve a matematikáról vagy a földrajzról.

-Kapnak segítséget külső, szakmai szervezetektől?

-A gimnázium tagja a Pénziránytű, az Econventio és a PénzSztár pénzügyi iskolahálózatoknak, ezektől tankönyveket, főleg elektronikusan elérhető szakmai tartalmakat kapunk. A következő hetekben közreműködünk egy digitális pénzügyi tananyag kipróbálásában, s az idén is részt vesz a gimnázium az Európában egyszerre egy időben 23 országban zajló „Pénz7” eseménysorozaton.

-Hogyan jelenik meg a mindennapi munkájukban a pénzügyi ismeretek átadása, és milyen eredményeik vannak?

-Nálunk a különböző tantárgyakban, integráltan jelenik meg a pénzügyi tudatosság fejlesztése, de pénzügyi szervezetek (pl. APEH, ÁSZ) munkatársai is tartanak foglakozásokat. Azokat a diákokat, akik ezekkel nem elégednek meg, várja a szakkör, többnyire ők jutnak el a pénzügyi versenyekre: például nemrégiben a „PénzSztár” országos középiskolai pénzügyi-gazdasági versenyen a gimis csapat az 1007-ből (!) bejutott a legjobb 32 közé; a Közép-európai Brókerképző Alapítvány tőzsdeversenyen két csapatunk 300-ból (!) a legjobb 20-ba jutott; a „Vigyázz, Kész, Pénz!” versenyen hatodikos és nyolcadikos csapataink jutottak tovább.

-Milyen további terveik vannak?

-Az érettségi után továbbtanulók közül sokan választják a közgazdasági-pénzügyi pályákat, a gazdasági karokat. Hogy őket még jobban tudjuk segíteni, a végzős intenzív matematika tagozaton heti 2 órában egyfajta pénzügyi matematikát fognak tanulni. Azt gondoljuk, ezzel jó lehetőséget kapnak a gimnazisták.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...