3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Világrekord! Az Infineon chipje 637 milliszekundum alatt rakta ki a Rubik-kockát!

A november 9-én Münchenben tartott Elektronikai Világvásáron az Infineon által gyártott chip segítségével a Sub1 nevű gép a másodperc töredék része alatt kirakta a Rubik-kockát! A rekordkísérlet sikeréhez hozzájárult a világ egyik legerősebb mikrokontrollere, az AURIX™, az önvezető autók egyik alapvető eleme. Ami pedig a Rubik-kockát illeti, ez az eredmény a legjobb azóta, hogy 30 évvel ezelőtt Rubik Ernő feltalálta a bűvös kockát. (A legjobb, ember által elért eredmény, amelyet egyébként a Guinness Rekordok Könyvében jegyeznek: 4,9 másodperc.)
A rekordkísérlet egy gomb megnyomásával kezdődött, majd eltávolították az érzékelő-kamerák lencsevédőit. Ezután a gép feltérképezte a Rubik-kocka állapotát, amelyet korábban a Bűvös Kocka Világszövetség, a WCA előírásainak megfelelően összekevertek. A gép “agya”, azaz a chip kiszámította a leggyorsabb megoldást, az információkat pedig elküldte a félvezetőkhöz. Ezek az “izmok” aztán működésbe hozták a kocka oldalaihoz helyezett motorokat, amelyek villámgyorsan, a másodperc tört része alatt elvégezték a feladatot.
A Rubik-kockát 20 lépésből ki lehet rakni. Számos olyan algoritmus létezik, amelyek segítségével ez megoldható; a legismertebb a Fridrich-módszer. Azonban az Infineon alkotója, Albert Beer nem a legkevesebb lépést tartotta fontosnak a csodagép tervezésekor, hanem a legrövidebb időt akarta elérni. Ennek érdekében azt is megengedte a “Sub1 Reloaded”-nek, hogy a szükségesnél több mozdulattal rakja ki a kockát.

A kísérletet bemutatják az Infineon AG Facebook oldalán.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...