9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Női kosárlabdázóink szárnyalása

images_2014_magyarlaszloMegalakulásának legsikeresebb időszakát írja a Ceglédi Elefántkölykök Kosárlabda Klub női csapata. A „tornyosuló” magyar élvonalban, annak is az élbolyához kapaszkodó ceglédi lányok sporttörténelmet írnak mostanság. Az Európa Kupában és az NB I-ben hétről-hétre helytálló csapat közönségszórakoztató játékkal, hol egy hazai, hol egy külföldi ellenféllel szemben bizonyítja, valami különös épül a VBW CEKK háza táján. Erről és egyebekről beszélgettünk Cziczás Lászlóval a csapat vezetőedzőjével.

Milyen érzés átélni az utóbbi hetek emelkedett hangulatú mérkőzéseit?

-Az egyre növekvő számú közönség euforikus hangulatot teremt a Gál József Sportcsarnokban, ami serkentőleg hat a csapatra és persze ránk a csapat körül dolgozókra is. A rutinos és tapasztaltabb játékosaink átélték már ezt korábbi csapataikkal, de a miliő valamennyiünket magával ragad. Köszönjük ezt az egyre gyarapodó törzsgárdának. Persze meccs közben az én figyelmem elsősorban a játékra összpontosul.

És persze a játékosokra is, akik kombinatív, szemet gyönyörködtető és eredményes játékkal okoznak sikerélményt a publikumnak. Remek képességű labdazsonglőrök kergetik a labdát és bravúros megoldásokkal érik el a kosarakat, érdemes kimenni a mérkőzésekre…

kosar3

-Az idősebb, rutinosabb játékosokat az önigazolási vágy, a többieket pedig a megfelelési kényszer inspirálja. Profi sportolók, akik teljesíteni szeretnének, terveik vannak a kosárlabdában. A jó társasági légkör, amire méltán büszke vagyok, mindenkit sarkall a helytállásra. A közönség pedig fantasztikus Cegléden. Ebben, a városban gyökerek nélküli sportág fokozódó népszerűsége tűnik ki, ami fontos láncszem a mi munkánkban. Az utóbbi évek folyamatos „építkezése” sikerélmény a CEKK történetében és sztori az én pályafutásomban is.

Nem az egyik napról a másikra sikerült elérni azt, hogy ma már bármelyik magyar élvonalbeli csapat tiszteli a mieinket, tart a ceglédiektől?

-Harmadik éve, hogy nagyobb léptekkel megkezdődött a felzárkózásunk. Két éve a hetedik, a múlt évi bajnokságban a hatodik volt a csapat az NB I-ben. Most ott tartunk, hogy tovább szeretnénk lépni és nem biztos, hogy megelégszünk az ötödik hellyel. Gyűjtögetjük a „skalpokat”, nincsenek fóbiáink és partiban vagyunk, esélyekkel a miskolci, győri,  pécsi és a soproni hölgyekkel  szemben is. Ebben az évben a vidéki csapatok közül nagyot lépett előre a Szekszárd is, bármi lehet a végelszámolásnál.

A hazai bajnoki és nemzetközi kupamérkőzések sorozatban kiemelt követelményeket támasztanak a klubbal szemben, pályán és pályán kívül is. Az új kihívásokkal szemben lépést tudnak tartani?

-Filipowitz Kristóf a VBW CEKK elnöke határtalan lelkesedéssel és hozzáértéssel „őrködik” felettünk. Az ő tapasztalatai és menedzseri kvalitásai nyomán rend és önbizalom honol a csapat körül. A játékosok teljesítenek, a vezetés is állja a „sarat”. A ceglédi önkormányzat pedig támogatja az egyesületet. Látják, hogy az Európa Kupa mérkőzések és a nemzetközi tornák által Ceglédet az eddigieknél még jobban megismerik külföldön és itthon is. A magyar  válogatott keret ceglédi tagjait Nagy-Bujdosó Nórát,  Medgyessy Dórát és Katona Szidóniát kettős kötelezettsége is inspirálja –  helyt állni a klubban és a nemzeti válogatottban is.

kosar2

Nem ütközik ki a fáradság majd a kettős teher miatt?

-Legutóbb a Sopron ellen fáradság és dekoncentráció mutatkozott egy-két kulcsjátékosunk esetében. Most néhány napos pihenőt kaptak, ami segíti a regenerálódást és tompul az idegi és fizikai fáradság. Alapjaiban az erőnléttel és az állóképességgel nincs bajunk, erre a terheléssorozatra készültünk a szezon előtt.

Kik a csapat húzó emberei és mennyire „nyomulnak” a fiatalok, hogy minél több perc jusson számukra egy-egy mérkőzésen?

-Nagy-Bujdosó Nóra kivételes tudása és hatalmas tapasztalata, a 3×3-as Európa-bajnokunk Medgyessy Dóra megbízhatósága és játékintelligenciája stabilitást jelent, és örömteli Katona Szidónia fejlődése. A csapatkapitány Maja Skoricra bármikor számíthatunk és Jelena Maksimovic is erőssége a kezdő ötösünknek.

A kezdős „ötös” mellett sorakoznak a többek, vagy csak reménykedhetnek a fiatalok?

-A csapat attól válik igazán teljessé és naggyá, ha a minőségi cserék nem hátrányára válnak a mérkőzések kimenetelének. A lányok sokat fejlődtek az utóbbi időben és az ellenfelektől függően egyre több időt kapnak a bizonyításra, amivel én elégedett vagyok, de  ez  nem jelenti azt, hogy ne dolgozzanak, bizonyítsanak még többet.  Kobolák Cintia, Kányási Veronika, Serbán Anett, Szepsi Gina, Schlemer Molly, Fister Alexandra, Ruttner Zsóka,  Filipowitz Dóra és Vanda a többi játékossal együtt rövidebb-hosszabb időt, lehetőséget kap, mérkőzésről mérkőzésre.

kosar1Az egyéni foglalkozások fontosak az edzéstervek összeállításakor?

-Természetesen, mivel hiába csapatjáték a kosárlabda az egyéni technikai felkészültség és taktikai érzék folyamatos fejlesztésre és tanulásra késztet. Ebben a munkában nagy szerep hárul segítőtársamra Áron Balázsnéra és az utánpótlás korosztályoknál dolgozó edzőkre.

Hogyan készülnek a következő időszak feladataira?

-Egymást váltják az Európa Kupa és a bajnoki mérkőzések. Előbbiek során a fordított pályaválasztói találkozók vonatkozásában jönnek a litvánok és az oroszok, illetve a Győr és a Vasas  elleni meccseink az NB I-ben.  Folyamatos a munka, a mi esetünkben nincs szünet, ünnepi pauza, folyamatos a terhelés. Az edzések mellett – esetenként videón is – elemezzük az ellenfelek játékát, hogy minél komplexebb legyen a felkészülésünk. Számolunk azzal, hogy lesznek vesztes meccseink, de mindig győzni megyünk fel a pályára.

Magyar László

Cziczás László 1979-ben született. Szolnokon 12 évig játszott az első osztályban.  Tagja volt az akkor magyar NB I-es bajnoki címet szerző csapatnak. Cegléden kezdte edzői pályafutását, a mostani a harmadik bajnoki idénye. Az első évben a hetedik, a következőben, 2015-ben a hatodik volt a CEKK női csapatával. Az országos szövetség megbízásából az U-18-as leány korosztályos válogatott keret edzői teendőit is ellátja. Minden jel arra enged következtetni, további előre lépésre számítanak munkája által. Cziczás László szolnokinak vallja magát, feleségével jelenleg Újszilváson laknak, egy kislányuk van.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...