8.9 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Nem emelkednek a helyi adók

Bővítik a szelektív hulladék gyűjtőszigeteket és a kamerahálózatot, idén sem emelkednek a helyi adók, közpark létesülhet a Csíkos szélen, megalakult a Kulturális Nonprofit Kft. és egyirányú lesz a Köztársaság utca Teleki és Ady Endre utca közötti szakasza. Soron következő ülését tartotta Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete november 24-én.

A napirendi pontok megtárgyalása előtt Takáts László polgármester emlékezésre szólította fel a jelenlevőket: egy perces néma főhajtással tisztelegtek városunk korábbi alpolgármestere, a nemrégiben elhunyt Giba István emléke előtt. Ugyancsak a tanácskozás előtt köszönték meg Urbán Jánosné Jutkának, a jegyzői iroda nyugdíjba vonuló munkatársának több mint harminc esztendős munkaviszonyát.

A testületi ülés kezdetén az önkormányzat fenntartásában működő óvodák szakmai beszámolóit fogadták el a képviselők. Ugyancsak elfogadásra került a város gazdasági társaságainak a 2016. III. negyedéves beszámolói. Az ülésen elhangzott: a társaságok jól és eredményesen gazdálkodnak, működésük stabil.

img_2598Korábbi testületi döntés értelmében a közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigetek közül kilenc – a nem rendeltetésszerű használat miatt – felszámolásra került. A társasházakkal a hulladékgyűjtők körül kialakult probléma megoldása miatt egyeztetés indult, aminek eredményeként két hulladékgyűjtő sziget bővítése megtörtént. A folyamatban levő egyeztetések alapján három új sziget kialakítását javasolták: a Kossuth Ferenc u. 61. számnál 1 db műanyag-fém és 1 db papírgyűjtő konténer, a Szövetség u. 6-10.-nél 1 db műanyag-fémgyűjtő konténer, a Jászberényi út 27-39. alatti házaknál pedig 2 db műanyag-fémgyűjtő konténer kerül kihelyezésre.

Mintegy 17 és fél millió forintot szavazott meg a grémium a Széchenyi úti óvoda térburkolatára, a Kossuth Múzeum kiállító termének felújítására, a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium födémszerkezetének javítására, valamint a Köztársaság úti tagóvoda udvarának térkő burkolására.

Felülvizsgálta a testület a jövő évre vonatkozó helyi adópolitikát is. A képviselők egyöntetűen arról döntöttek, hogy nem kívánják emelni a helyi adókat, így az építmény,- a kommunális,- a helyi iparűzési,- idegenforgalmi,- és gépjárműadók mértéke változatlan marad.

30%-al emelkedik az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíja 2017. január elsejétől – az elfogadott rendelet szerint. A városatyák tiszteletdíja 2010. óta nem emelkedett.

Módosították a közterületi térfigyelő rendszerről szóló önkormányzati rendeletet is. Ennek értelmében – a már meglevő 20 kamerán túl – a térfigyelő kamerahálózat bővítésre került: összesen 8 képrögzítő lép működésbe december elsejétől. (Szállás utca – Patak utca sarok 1 db, Csata utca – Patak utca sarok 1 db, Ordass köz 2 db, Bajcsy-Zsilinszky tér 2 db és Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont 2 db.)

A testület döntése értelmében továbbra is Mótyán Krisztián látja el az ügyvezetői teendőket a VÁRVAG Nonprofit Kft-nél.

img_2601Döntöttek a Köztársaság utca Teleki utca felől az Ady Endre utca felé történő szakaszának egyirányúsításáról is. A Köztársaság utca és Ady Endre utca kereszteződése jelenleg nagyon balesetveszélyes, az elmúlt időszakban több koccanásos, kisebb sérüléssel járó baleset is történt. Az utca jellemzően lakóterület és az egyirányúsítás után az átmenő forgalom vélhetően csökken, valamint az egyirányúvá vált forgalom miatt az ott lakók és az utcán áthaladók részére is könnyebbé válhat a közlekedés.

Nyílt pályázatot hirdet az önkormányzat a Pesti út – Csíkos szél találkozásánál levő ingatlan értékesítésére, magántulajdonú közpark létrehozására. Az önkormányzat célja a városi fejlesztések gyorsítása, amelyre a külső források bevonása kínál lehetőséget. Ennek egyik formája lehet az úgynevezett magántulajdonú közpark, amelynek bizonyos – előre meghatározott – részeit a lakosság teljes köre térítésmentesen igénybe tudja venni, kikapcsolódási céllal. A területet a városvezetés hosszú távon parkosított területként képzeli el a Gerje-menti rekreációs terület részeként. Ellenzéki javaslatra felvetették: a terület értékesítése előtt érdemes kikérni dr. Surányi Dezső professzor véleményét a növény- és állatvilág megóvása érdekében. Az ülésen elhangzottak szerint ki fogják kérni szakemberek véleményét a fenti kérdésben.

Átszervezésre kerültek a város közművelődési intézményei az önkormányzati feladatok racionalizálása jegyében. A döntés értelmében a Városi Könyvtár, a Gyermekkönyvtár és a Sportmúzeum önálló szervezeti egységként működnek tovább. A Kossuth Művelődési Központ, a Városi Rendezvényszervező Iroda és a Tourinform Iroda pedig az újonnan megalakult 100%-ban önkormányzati tulajdonú társaság, a Kulturális Nonprofit Kft. égisze alá tartozik majd. A kft. ügyvezetői teendőit a jelenlegi rendezvényszervező, Détári-Lukács Ágnes látja el 2017. december 31-ig történő megbízással.

A testületi ülés döntéseiről és határozatairól bővebben a www.cegled.hu oldalon tájékozódhat.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...