15 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Együtt az autizmussal élőkért

A Töredék Világ Autizmussal Élő Emberekért Alapítvány, mely az autizmussal élő emberek és családjaik megsegítését tűzte ki célul, mozgalmas évet tud maga mögött. A régi-új vezetőség megpályázta 2016-ban a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kulturális, Oktatási és Népjóléti Bizottságának a Humán Pályázati Keretből elnyerhető támogatását. A megnyert összeget a hátrányos helyzetű családok, gyermekcsoportok részére segítséget nyújtó rendezvények (Lovas-klub) megvalósítására használta fel az alapítvány.

A lovas-klub foglalkozásokat az autizmussal élő gyermekek, fiatalok, felnőttek részére a Füle-tanyán szervezték meg az alapítvány kuratóriumi tagjai és segítőik, az Autizmussal Élők és Segítőik Egyesülete közreműködésével.

lovaglas2A tanya lovaglási lehetőséget nyújtott Milus Emese lovasoktató útmutatásával, helyszínt adott a szórakoztató játékokhoz, kézműveskedéshez, egészséges ételek készítéséhez. Az alapítvány megvette a szükséges eszközöket, anyagokat, alapanyagokat az elnyert támogatásból, a segítők és közreműködők lebonyolították az eseményeket. Az autizmussal élő gyermekek és fiatalok pedig élvezték mindezt, minden alkalommal, hiszen az elnyert pénzösszeg háromszor is lehetővé tette a találkozást. Azért is nagy élmény volt ez sokuknak, hiszen többen az iskolát már elvégzettek közül csak ezeken az eseményeken találkoztak régi társaikkal, illetve más emberekkel a családjukon kívül. A lovak és más, a tanyán élő állatok is sok örömet okoztak az autizmussal élőknek. A közös játékok, az elkészült művek, az új élmények maradandó emlékek nem csak az autizmussal élőknek, hanem családtagjaiknak, a résztvevő segítőknek egyaránt.

autikaracsony2autikaracsony3Ezeken a találkozásokon felbuzdulva Milus Csabáné kuratóriumi elnök egy nagyon bensőséges karácsonyi találkozót is megszervezett. A Táncsics Iskola vezetőjének, Rimóczi Gábornak a segítségével az iskola Népkör utcai épületében sikerült helyet adni az autizmussal élők „Kiskarácsonyának”. A Táncsics Mihály Általános Iskola és Óvoda 4.z. osztálya-Vincze Józsefné és kolléganője vezetése alatt-egy kedves jelenetet adott elő nagyon ügyesen a népes nézőseregnek. A nagy sikerű előadás után kézműveskedésre is sor került a Losontzi István EGYMI autizmussal élő gyermekekkel foglalkozó tanárainak segítségével, ahol vidám „angyalkák” készültek. A sütemények mellett beszélgetések és vidám játékok zajlottak még az est folyamán. A még iskolába járó autizmussal élő gyerekek később írt fogalmazásaiból kiderült, hogy nagyon jól érezték magukat, és szívesen jönnének máskor is ilyen, vagy hasonló rendezvényre! Az ott jelenlévő fiatalok is hasonlóan nyilatkoztak.

Remélhetően lesz lehetősége az alapítványnak, hogy az új esztendőben is szervezzen kellemes élményeket okozó összejöveteleket az autizmussal élők számára!

A 2017-es évben az alapítvány azon is dolgozik, hogy legyen egy nappali foglalkoztatója az autizmussal élő, iskolai tanulmányaikat már befejezett fiataloknak, ahol változatos elfoglaltságokkal tölthetik el mindennapjaikat, az addig tanult ismereteiket felhasználva.

A Töredék Világ Alapítvány köszönetét fejezi ki Cegléd Város Önkormányzatának a 2016-os évben nyújtott támogatásáért!

Az Alapítvány nevében:

Soltészné Bencsik Ilona
önkéntes segítő

(Fotók: Milus Csabáné, Soltészné Bencsik Ilona)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...