8.9 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Zizzenések

Sportnyelven: vesztett helyzetből indulhatunk a „tisztes eredmény” felé januárban. Úgy tűnt nem lesz kiállítás: sem a szokott helyen, sem máshol az idén, most mégis több tárlatépítési lehetőség is „hullhat az ölünkbe”!

Az Artem Galéria, a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériája, Lajosmizse kultúrháza várja szeretettel a ceglédi alkotókat. Az ilyen nem szokott véletlenül bekövetkezni, a húzóemberek lelkesedése Tóth István remekműveinek Értéktárba kerüléséhez, Kiszely Margó csemői kiállításához a fenti alkalmak előkészítéséhez nélkülözhetetlen. Ezért került Kiszely Margó neve a virágos település Magyar Kultúra Napi Ünnepségein Koltai Róberttel egy lapra. Vass Tibor Jánosné, a helyi könyvtár vezetője nem az első alkalommal karol fel bátor próbálkozásokat, a környékbeli kézműveseket, amatőr alkotókat hozza el és egyre jobb körülmények közt mutatja be, mindig valami különleges produkcióval fűszerezve a megnyitót. Kiszely Margó előző kiállításán Edit van den Burg fuvolán játszott, most maga az alkotó énekelt és hegedült gyimesi csángó dallamokat Bori Jenő, a korábbi munkatárs mérnök-tanár, ütőgardonos kíséretével.  A közönség vastapssal jutalmazta a megnyitó előadást, amit Margó egy-egy kommentárja képeivel is összekapcsolt.

Sajnálom, hogy betegségem miatt nem lehettem ott, ezért Ozsvát Sárát, a fiatal vizuális kultúra szakembert kértem meg, hogy foglalja össze érzéseit a kiállításról:„Vizuálisan is kifejezte a zene iránti szeretetét! A zene barátságosabbá, meghitté tette az eseményt.  A cím szándékosan enged több asszociációt a nézőben. Margó elmondása szerint a festőkés használata (is) adta a Zizzenések címet. A tárlaton gazdag színvilágú, markáns festményekkel találkozunk, amiket Margó egyre bátrabban komponál. A különböző témájú képek között számomra kiemelkedő volt a “Ketten” című, hidegtűvel készült grafikája. A finom, érzékeny tónusok és színek! Margó képeivel Ceglédet is bemutatta, az otthon nyugalmát, a közös alkotó alkalmak pillanatait, személyes élményeket. Úgy érzem a kiállítás tényleg közelebb hozta az embereket a (képző-) művészethez. Többször észrevettem, hogy a látogatók megálltak kedvenc képükről beszélgetni, megvitatni azt egymással. Személyes észrevételem: Nekem öröm volt látni, hogy Margó elhozta a Somos Gyula festőművész irányításával készült képeit, mert tudom, hogy azokkal kicsit nehezebben barátkozott meg, de nagyon sokat és keményen dolgozott.”

Hivatalosan Dr. Lakos Roland polgármester nyitotta meg a rendezvényt. A Kultúra Napja alkalmából- Himnusz, ember és művészet kapcsolatáról beszélt. Véleménye szerint Kiszely Margó is ezért fest, hogy a pszichéje mélyéről emelje ki az érzéseit.  Az alkotó így  foglalt össze tömören a kötetlen beszélgetés, falatozás alatt: „A rohanó világban elkél egy kis pihenés, nyugodt megálló hely, zug (festőzug)! Szeretném, ha a vendégek lélekben gazdagabban térnének haza!”

Ehhez persze nem árt a kulcsember, Füzes Szilárd, és a barátok segítsége. Az egyesület képzőművészei teljesítményének alapja is egy remek csapat, team: Hegedűs Ágota alpolgármester, Füléné Kónya Ágnes, a „kulturális bizottság „vezetője, Apáti Tóth Sándor, Csurgai Ferenc, Horváth Klára, ne felejtsem a Kossuth Gimnázium támogatását és  Újházy Györgyöt és Kozma Attilánét a szervezés területéről. Sajnos lemaradtam az idei Magyar Kultúra Napjáról, de vígasztal, hogy közelében maradhattam ennek az esélyes szerveződésnek

P.R.G.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...