5.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Csokiforradalom

Különös az ember, mert évszakonként mást kíván az asztalára. Nagyszüleink korában talán még az alapanyagok hiányára volt visszavezethető a szezonális étkezés, ma már szinte minden beszerezhető a hiperekben. Úgy látszik genetikailag kódolva vagyunk, hiszen a téli hidegben most is tápláló fogásokra, tartalmas levesekre és édességekre – főként csokira – vágyunk. Karácsonyra egy unokahúgomtól 2 kg-os (!) tejcsokitáblát kaptam. Miközben csak étcsokit eszem és inzulinrezisztens vagyok. Tehát, mihez kezdjen az ember ennyi csokival – ezzel a gondolattal barátkozom/küzdök, de szerintem nyerésre állok. Én ugyan nem eszem majd belőle, de lesz belőle csokikrém, mousse, ital és brownie is. Van hozzá bőven alapanyag, indulhat a csokiforradalom!

A csokoládéról tudható, hogy kakaóbabból készített édesség. A szó 16. század óta használt navatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (ejtsd: sokolátl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is. A csokoládé kakaómasszából, kakaóvajból, esetleg kakaóporból és cukrokból készül. Az étcsokoládé csak kakaómasszát és -vajat, valamint cukrot tartalmaz, a tejcsokihoz adnak tejport is. A fehér csoki alig nevezhető csokoládénak: nem is tartalmaz kakaómasszát. A csokoládénak tulajdonított temérdek jótékony hatás csak a jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládéra jellemző. A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a feniletilamin, a tiramin és a magnézium.

Szerencsére a diétázóknak, cukorbetegeknek sem kell lemondani a csoki egészségügyi áldásairól és persze finom ízéről. Két cukormentes receptet is megosztok az olvasókkal:

Mézeskalácsos forrócsoki

2 dl tejet és 2 csipetnyi mézeskalács fűszerkeveréket felforralunk, majd elkeverünk benne
– 6 dkg 80 %-nál magasabb kakaótartalmú étcsokoládét apróra tördelve.

A laktózérzékenyeknek sem kell szomorkodniuk, nekik itt a

Banán-bomba

Személyenként 1 érett banánt elturmixolunk, 1 evőkanál cukrozatlan kakaóporral és egy teáskanál vaníliakivonattal. Felforralunk 1 dl kókusztejet és hozzáöntjük a banános masszához. Egy percig még turmixoljuk és banánnal, fahéjjal tálaljuk.

Kedvenc és főként nagyon gyors és egyszerű csokikrémem a francia ganache (ejtsd: ganázs). Ez a lágy, cukormentes csokikrém önmagában pohárban, kihűtve trüffelgolyóként és csokis piskótatortára kenve is sikert arat.

5 dl habtejszínt felforralunk, majd levesszük a tűzről és 40 dkg 50-60 %-os kakaótartalmú, darabokra tört étcsokoládét elolvasztunk benne.  (Lehet felhasználni hozzá fele-fele arányban tejcsokit is, sőt jók a csokimikulások is). Ezután egy éjszakára, vagy fél napra tegyük lefedve a hűtőbe. Amikor használjuk, felverjük a tejszínt. Lassabban fog emelkedni, de masszív, könnyű, habos krémet fogunk kapni, ami torták töltésére alkalmas. A ganache bevonatként is használható, ilyenkor még langyosan egy evőkanál vajat teszünk bele, amitől fényes lesz, így öntjük a krémmel bevont torta tetejére.



Ha trüffelgolyónak akarjuk felhasználni, akkor még melegen keverhetünk bele ízesítésként likőrt, rumot, tehetünk bele fahéjat. Ugyanúgy kihűtjük, de ne verjük fel, csak gömbölyítsünk golyókat belőle és forgassuk meg kakaóporban, darált, dióban, mandulában…

Krizsán Anett

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...