16.7 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Ceglédi ingatlanpiac

Számos változást hozott a tavalyi év a ceglédi ingatlanpiacon, de ha egy mondatban kellene jellemezni a 2016-os évet, elmondhatjuk, hogy az elmúlt év a panel éve volt. Ami 2014 óta folyamatosan megfigyelhető tendencia volt az 2016-ban végérvényesen kiteljesedett: helyreállt az évtizedekig – tegyük hozzá, sokáig nem oktalanul – lenézett panellakások presztízse.

A Cegléd Ingatlan által értékesített „panelek” ára elérte, időnként meghaladta a régebbi építésű, mára korszerűtlennek számító, magas költséggel fenntartható gázkonvektorral fűtött téglalakások árát. A felfokozott érdeklődés megtette a hatását, az év végére városunkban szinte elfogyott a kínálatból ez a lakástípus.

Kicsit távolabbra is tekintve elmondhatjuk, hogy a ceglédi ingatlanok árának emelkedése meg sem közelítette a budapesti ingatlanárak növekedését. Ez esetben jól jártunk a főváros közelségével, hiszen sokan cserélik inkább ceglédi ingatlanra budapesti lakásukat.

Adataink szerint az elmúlt két évben a társasházi lakások esetében 40-50 százalékos, a családi házak esetében 20-40 százalékos áremelkedést generált a szokatlanul élénk kereslet. Az utóbbi kategóriában az ingatlanok tulajdonosainak nehezebb az összehasonlítás, mivel csak értékesítéssel foglalkozó tanácsadóknak vannak megbízható, összehasonlító adataik a már eladott ingatlanokról. A vásárlások döntő többsége hitel igénybevételével történt, ami az alacsony, illetve fix kamatokat figyelembe véve ésszerű döntésnek mondható. Gyakorlattá vált, hogy a „rossz” hitellel terhelt ingatlant eladták a tulajdonosaik, majd másikat vásároltak, már sokkal kedvezőbb kondíciókkal.

Városunkban továbbra sem könnyű értékesíteni a nagy alapterületű, 30 milliós ár feletti ingatlanokat. A nehézséget a gyér kereslet okozza, ami annak ellenére évek óta fennálló jelenség, hogy remek ingatlanokat találunk ebben a kategóriában is.

Amennyiben nem változik jelentősen a jegybanki alapkamat, továbbra is jó befektetésnek számít az ingatlan, ezért az idei évben is jelentős piaci mozgásra számítunk. Érdemes figyelni a piaci folyamatokra, hiszen egy jó állapotú kétszobás lakás áráért, most akár egy közepes állapotú „kockaházat” is lehet vásárolni, ami egy nagyobb létszámú család esetében minőségi cserének számít.

Pataki Tibor
Cegléd Ingatlan

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....