8.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Fejlesztések éve a városi gyarapodás költségvetésével

A gyarapodás költségvetésének nevezte a polgármester Cegléd reális alapon nyugvó 2017-es büdzséjét. A közel 10 milliárd forintos költségvetés tartja az elmúlt évek felfelé ívelő pályáját, választ ad a kötelezően ellátandó feladatok igényeire, kezeli a garantált bérminimum és a minimálbér emelésének hatásait, folytatja a megkezdett, illetve megtervezett fejlesztések megvalósítását és az önként vállalt feladatok közül kiemelt helyen kezeli az idegenforgalmi-, valamint sportfejlesztéseket és -támogatásokat. A költségvetési rendeletet csütörtöki, soros ülésén tárgyalta és fogadta el a képviselő-testület.

‑ Nem csak terveket, hanem végrehajtott, megvalósított feladatokat tartalmazott már az előző két költségvetésünk is – mondta elöljáróban Takáts László a büdzsé szakmai vitára bocsájtásakor az összevont bizottsági ülés alkalmával, amelyeket a képviselő-testület ülésén is megismételt: – Felfelé ívelő pályát mutat a város költségvetése, elég, ha csak azt kiemelem, hogy 2,5 milliárd forint jut fejlesztésre, beruházásra. A költségvetés szem előtt tartja a munkahelyteremtést, a helyi vállalkozások segítését, az önkormányzati vagyon gyarapítását, megfelelő hasznosítását, a városfejlesztési kérdéseket.

Többek között tervezi a városvezetés a belvárosi övezet megújításának folytatását, például Szentháromság tér rekonstrukcióját, valamint a Kossuth Ferenc utca gyalogos területeinek felújítását a postától egészen a Szárcsa utcáig, de nem sokáig odázható el a Kossuth Művelődési Központ épületgépészeti felújítása sem. Erre első körben 20 millió forintot fordítanak, de forrásoldali továbbgondolást igényel a téma. Megvalósításra vár a Kossuth Ferenc utcán a katolikus bazársor előtti szakasz felújítása a Lipóti pékségtől a Szent Kereszt iskola kapujáig. Ehhez társul az önkormányzati tulajdonban lévő bazársor – valamint például az ügyészség, a Tiszti Klub, a Gubody patika épületének ‑ állagmegóvó, felújító karbantartása is. Kiemelt feladatok között szerepel a kerékpárutak, a bel- és külterületi utak megújítása, a közbiztonság fejlesztése és a város adottságai miatt igen fontosak a csapadékvíz-elvezető rendszert fejlesztő beruházások is. Külterületi utak felújítására mintegy 100 millió, a vízelvezető rendszer fejlesztésére pedig 45 millió forint áll rendelkezésre. Megközelítőleg 60 millió forintból a Külső-Kátai út felújítása, kerékpárút kialakítása valósulhat meg, ami az ipari park megközelítésének javítása okán kiemelt feladat.

A Gál József Sportcsarnok átépítése TAO pályázat útján elkezdődhet az év derekán és már zajlik a Zsengellér Gyula Sporttelep lelátójának építése, amelyhez kapcsolódóan négy sávos rekortán borítású futópálya építésére is esély mutatkozik, és már épül a Budai úti fürdőben az új hullámmedence és csúszda.

Fontos változás, hogy az oktatási intézmények mindegyike átkerült állami fenntartásba, ami forrásokat szabadított fel.

Szakmai előterjesztőként a pénzügyi iroda vezetője is a beruházások és fejlesztések szempontjából jelentős költségvetési évként jellemezte 2017-et, kiemelte: a teljes költségvetési főösszeg 11 százaléka, azaz több mint 1 milliárd forint a sportcélú támogatások és fejlesztések mértéke. Dr. Kárpáti Lászlóné e mellett hozzátette, a hivatali dolgozók hosszú ideje befagyasztott illetményalapját a garantált bérminimum-emeléssel megegyezően 25%-kal megnövelhették, ami éves szinten, összesítve 12%-os béremelést jelent a polgármesteri hivatal dolgozóinak. Az önkormányzat működési bevételeit 4,85 milliárd forinttal, kiadási oldalát pedig 4,63 milliárd forinttal fogadták el. A költségvetés 1 milliárd 740 millió forint helyi adóbevétellel tervez, ebből az iparűzési adó tervezett mértéke 1,3 milliárd forint. Új adónemet nem vezettek be, adómértéket nem emelt a helyhatóság. Állami támogatásként 1 milliárd 676 millió forinttal kalkulálnak.

Az önkormányzatnak továbbra sincs garancia- és kezességvállalása, illetve hitelállománya.

A képviselők zárt ülésen határoztak a Gubody Ferenc-díjra, valamint Cegléd Város Sportjáért díjra előterjesztett jelöltekről.

Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének döntéseiről bővebben a www.cegled.hu oldalon tájékozódhat.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...