13.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

A Közgázból indult(ak) – Bene Szabolcs és Farkas Norbert

A Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumának 2016-ban ballagott diákjait, Bene Szabolcsot (biológia OKTV 16. helyezett, Nagy Diák IQ teszten döntős) és Farkas Norbertet (Matematika OKTV országos 12., Zrínyi Ilona matematikaverseny országos 3., Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny országos 4. helyezés) kérdeztem, hogyan váltak középiskolai diákból egyetemi hallgatóvá.

-Miért választottátok annak idején a Közgázt?

Szabolcs: Azért választottam, mert ez volt a legszimpatikusabb iskola számomra Cegléden, és úgy gondoltam, hogy közgázos ismereteim hasznosak lesznek majd a munkában.

Farkas Norbert

Norbert: Igen, az előzőkben teljesen egyet kell, hogy értsek, és hadd tegyem hozzá, hogy bár informatikaszakon tanultam tovább, a közgáz tagozat miatt választottam az osztályomat, illetve csak az indított nyelvi előkészítőt, amiről úgy gondolom, hogy mindenki számára nagyon sokat segített.

-Milyen volt az első évetek, továbbá osztályközösségetek?

Szabolcs: Az elején nagyon jól indult, habár akkor még nem volt gólyatáborunk, attól függetlenül jól teltek az ismerkedős óráink. Hozzá kell tennem, hogy Norbi és én egy osztályba jártunk.

Norbert: Szerintem is jól kezdődött, valódi osztályközösség voltunk, de ez sajnos változott a következő években.

-Jól éreztétek magatokat az öt év alatt?

Szabolcs: Nagyon jól, még akkor is, ha az utolsó év nagyon lassan telt, bár ez szerintem minden évfolyamra igaz, nem csak az ötévesre.

Norbert: Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, és utalva a nyelvi előkészítőre, én is hozzátenném, hogy az első év nagyon érdekesnek bizonyult számomra a rengeteg angolórával, de mindenképpen megérte, igazán erős tanáraink voltak. Sokszor mondják azt, hogy ezzel az évvel csak időt vesztesz, viszont én állítom, hogy nagyban hozzájárult középfokú nyelvvizsgám eléréséhez, amit még jórészt Szász Kinga tanárnőnknek köszönhetünk.

-Legjobb programok?

Szabolcs: Kovács Anikó tanárnő által szervezett Könyvtárak éjszakája volt számomra az egyik legjobb. Én magam is részt vettem aktívan a programokon.

Norbert: Egyetértek a Könyvtárak Éjszakájában,  és amit még kiemelnék, az a Diáknap.

Szabolcs: Igen, a Diáknap is nagyon jó volt, sőt a szalagavatók is mindig remekül sikerültek.

-Melyik egyetem, melyik szakára jártok jelenleg?

Szabolcs: Szegedi Tudományegyetem, biológia BSc.

Norbert: Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központ Informatikatanár, matematikatanár szak.

-Mennyi pontot kellett elérnetek, hogy bejussatok, és hány pontotok volt összesen?

(nagy nevetés)

Szabolcs: Nekem Szegedre, biológia szakra 280 pont volt szükséges, viszont összesen 469 pontom volt.

Norbert: Őszintén bevallom, hogy sosem foglalkoztam a ponthatárokkal, (még ha öntelten is hangzik), így fogalmam sincs, hogy az mennyi is volt. Az összpontszámom 485 volt.

Szabolcs: Mindenféleképpen ki szeretném emelni, hogy sajnos nincs kellő esély a specializálódásra a szakgimnáziumokban, ezt az is bizonyítja, hogy már csak egy kémia érettségim hiányzott, hogy akár orvosira is jelentkezhessek, de erre nem miattam, hanem a lehetőségek szűkössége miatt nem került sor. De Norbi és én vagyunk rá a példa, hogy bármi is az álmod, ha megharcolsz érte, akkor el fogod érni, mindegy hol tanulsz.

-Mely tantárgyakból érettségiztetek emelt szinten, és ezek hogyan sikerültek?

Szabolcs: Elég jól sikerült az emeltem biológiából, 86%-os lett.

Norbert: Tippeld meg! (95?) És még ezt is felülmúltam! 98 %-os emelt matek érettségit írtam.

-Melyik tanáraitokról kaptátok a legtöbb segítséget közgázos éveitek alatt?

Szabolcs: Egyértelműen Kotlárné Bíró Ágnes tanárnőtől. A továbbtanulásomhoz ő járult hozzá legnagyobb részben.

Norbert: Egyértelműen Szabó Emánuel tanár úrtól és Bere Lászlóné tanárnőtől. Rengeteg plusz anyagot kaptunk, és szabadidejükből is sokat áldoztak ránk.

-Legemlékezetesebb esemény?

Norbert: A Four For Europe verseny volt felejthetetlen, valamint a legkiemelkedőbb az volt, amikor megnyertük a Diáknapot hárman, egy másik szintén nagyon tehetséges osztálytársunkkal. Danival már régóta tervezgettük, majd rávettük Szabit, hogy álljon be hozzánk, és egy hét alatt raktuk össze az előadásunkat.

Szabolcs: Igazad van, nagyon jó élmény volt! Hozzá kell tennem, hogy osztályunk többször is megnyerte a Diáknapot.

-Mennyire volt nehéz a célig vezető út?

(nagy nevetés)

Norbert: Emlékszem arra, amikor a Pontok éjszakájára csak azért mentünk be a már az előzőkben említett osztálytársunkkal, Keliger Dániellel, hogy megnézzük, hova nem vennének fel minket államilag támogatottan.

Szabolcs: Ki kell emelnem, hogy nagyon sokat tettünk ehhez mi magunk, sokat áldozunk fel szabadidőnkből. Mindenféleképpen saját magadnak kell hozzátenni ismereteidhez órán kívül, hiszen a tanórán való odafigyelés csupán nem elég. Szükséges a versenyen való indulás, a pluszpontok, a nyelvvizsgák, nekem is középfokú angol és francia nyelvvizsgám lett az érettségi évére, ahogy Norbinak is meglett az angol középfokúja. Természetesen ez nem sikerült volna a rengeteg segítség és támogatás nélkül, amit már a fentebb említett tanárainktól kaptunk.

Norbert: Ahogy a Közgázban fontos volt, úgy most az egyetemen is fontos az összetartás, nagyon fontos diáktársainkkal is gyakorolni.

Mi okozta számotokra a legfőbb nehézséget eddig a felsőoktatásban?

Norbert: Lehet, hogy furcsán hangzik, de mivel én félig informatikus szakon vagyok, hihetetlen nagy problémát jelent a WiFi minősége a kollégiumban, valamint rengeteg „házi feladatunk” és beadandónk van.

Szabolcs: Ami számomra kezdetben nehézséget okozott, az az egyetemi ügyintézés volt.

-Mit tanácsoltok az érettségi előtt álló diákoknak?

Szabolcs: Tanulj!

Norbert: Időben!

Bene Szabolcs

-Mik a terveitek?

Szabolcs: Kutatni, és segíteni az emberiség fejlődését és jólétét.

Norbert: A célom természetesen az, amiért egyetemre mentem. Matek- és informatikaszakos tanár szeretnék lenni középiskolában, azt is el tudom képzelni, sőt szeretnék is Cegléden tanítani majd a jövőben.

-Mennyi idő jut a tanulás mellett a családotokra, ill. barátaitokra?

Szabolcs: Csak kéthetente járok haza, hiszen az utazgatásba fektetett időben inkább tanulok, és ritkábban járok haza, a barátokkal pedig nehéz egyeztetni, s tanulás mellett csak mértékkel lehet szórakozni.

Norbert: Az egyetemen sok az új arc, és a régi barátokkal nagyon ritkán beszélünk vagy találkozunk.

Dömök Vivien 11. a

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....