8.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

„Palacsintalankodás” a Szent Keresztben

Mondhatni, hogy iskolánkban már hagyomány a Húshagyó Kedden megrendezett verseny, a„Pancake Day”, amelyet, az angol nyelvi munkaközösség szervez felső tagozatos diákoknak.

A gyülekező a nagy tornateremben volt, ahol minden csapatnak (egy csapat 4 főből állt) egy tornaszőnyegen kellett várakozni, amíg minden versenyző megérkezett. (5-6 évfolyamon 11 csapat, 7-8. évfolyamon 8 csapat vetélkedett)

A verseny Bogi néni tájékoztatásával kezdődött, elmondta milyen sorrendben lesznek a versenyszámok és azt, hogy mikor mire kell figyelnünk.

Először egy kvízzel kezdtünk, amelynek kérdései a Húshagyó Keddre és a böjti időszakra vonatkoztak. Természetesen, angol nyelvű volt a feladatlap.

Ezután minden csapatból a leggyorsabb gyerek részt vett, az 1 perces palacsintaforgatási versenyben, majd ezt követte a mindenkit megmozgató „Pancake Race”, azaz a palacsintafutás, amely egy palacsinta forgató sorverseny.

A Pancake Day-hez volt egy előzetes feladata a csapatoknak. Minden csapatnak amerikai vagy angol palacsintát kellett készíteni. Nagyon fontos volt a tésztája és íze, valamint, hogy minél kreatívabb legyen a díszítése, mert erre is pontot kaptak a csapatok.

A versenynap végén senki sem távozott üres kézzel és üres gyomorral. Minden versenyző kapott egy kis hűtő mágnest, amelyen egy palacsintás vers volt és minden csapat kapott palacsintát, amelyet a tanár nénik sütöttek nekünk.

Felejthetetlen, vidám pillanatokat szereztek nekünk, mindenki nagyon jól érezte magát. Most már csak az eredményhirdetést várjuk és izgulunk, hogy milyen eredményt ért el csapatunk.

Köszönjük a verseny szervezését, reméljük jövőre is lesz!

Jedlicsek Eszter 6.b

Mi is az a „Pancake Day”?

Angliában a farsangi időszak a palacsinta-nappal ér véget. Nálunk Húshagyó Kedd, náluk Pancake Day. Véget ér a farsang, jönnek a böjtös idők. A palacsinta-nap lényege, hogy még utoljára összeszedjük a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot, és palacsintát sütünk belőle, hogy elfogyjon minden, s ne is kísértsen minket a böjti időben. És nem utolsósorban – hogy a böjt előtt együnk még egy jót. A hamvazó szerda előtti napon palacsintát sütni igen elterjedt szokás az angoloknál.

Kapcsolódik hozzá egy sajátos verseny, amit talán “palacsintafutásnak” fordíthatnánk (pancake race). A hagyomány elég régre nyúlik vissza. Úgy tartják számon, hogy 1444-ben egy Olney nevű faluban (ami még ma is létezik), egy szorgos és kissé szétszórt háziasszony úgy elmerült a palacsintasütésben, hogy megfeledkezett a miséről. Csak a harangszó juttatta az eszébe. Akkor aztán szaladhatott, hogy odaérjen! Úgy sietett, hogy a palacsintasütőt is elfelejtette lerakni: futott végig a falun serpenyőstül, palacsintástul. Ennek emlékére rendeznek ezen a napon országszerte futóversenyeket, melyen a résztvevők kötényben, kendőben serpenyővel a kezükben, palacsintát dobálva vesznek részt.

Balogh Boglárka

mk.vezető

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...