14.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Gólyafészek

A természetet nem lehet becsapni… A határban járva több olyan földterületet látok, ami már időtlen idők óta parlagon hever, nem lehet semmit termelni rajta, a mély vizes nádasok kiirtása után a földterületen továbbra sem lehet semmit megművelni. A régi parasztemberek ezekkel a földterületekkel nem is foglalkoztak, mert tudták, hogy a természet előbb-utóbb visszaveszi magának. Így van ez a madárvilágban is. Egy gólyafészket hiába semmisít meg valaki, az áprilisban megérkező gólyapár ugyanoda érkezik vissza és újraépíteni a fészkét.

Még 2016. decemberben egy bejelentést kaptam, hogy a Mizsei út 36. szám alatt lévő 20 kW-os szabadtéri transzformátor állomás kiálló oszlopán lévő gólyafészket a DÉMÁSZ Ceglédi Kirendeltségének munkatársai, – arra hivatkozva, hogy a biztosíték patronokat a gólyák állandóan kiverik – leverték és a kiemelkedő tartóoszlopot tövig levágták.

Mivel a Magyar Madártani Egyesületnek is tagja vagyok segítséget kértem tőlük, hogy a gólyapár jövőre is otthont találjon. A bejelentést továbbítottuk az illetékes Nemzeti Park Igazgatóságához is, mivel fokozottan védett fajról lévén szó. Mindezt közöltem a „Zöldhatósággal” is, mivel ők az illetékesek és náluk lehet kérni az új gólyafészektartó kosár kihelyezését.

2017.január 12-én a DÉMÁSZ Hálózattól levelet kaptam és javasolták, hogy a szóban forgó vasoszlopos transzformátor állomástól távolabb eső vasbeton oszlopra kerülhetne felszerelésre egy gólyafészek tartó még 2017. március 20. előtt.

Sajnos, ennek a határidőnek a helyi áramszolgáltató nem tett eleget, de ennek ellenére a gólyapár ezt nem tudva, az ösztönénél hajtva áprilisban megérkezett. És mit tett a gólyapár?

Nem fordultak a DÉMÁSZ-hoz, a „Zöldhatósághoz”, mert úgy látták, hogy az adminisztráció csak nehezíti a munkájukat, hanem nekiláttak és a rövidebb oszlopra ismét felépítették a fészküket, hogy a gyerekgólyáknak ebben az évben is legyen otthonuk.

Tisztelettel kérjük a DÉMÁSZ Hálózat és a „Zöldhatóság” munkatársait, hogy az elkövetkezendő időkben jobban figyeljenek oda a fokozottan védett madárfajok, így a gólya védelmére. Ne kelljen a veszélyeztetett madárfaj érdekében a természeti környezet és a fokozottan védett gólya veszélyeztetése miatt feljelentésünket megtenni.

Mészáros Iván

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...