14 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

A cserépkályha egy életmű

Néhány emberöltővel ezelőtt még a hagyományos építkezés központi eleme volt minden házban a kemence, ami a ház szívét jelentette. Később ezt a szerepet átvették a cserépkályhák, amelyek a divatnak és a megrendelő társadalomban elfoglalt helyének függvényében lehetett funkcionális fűtőeszköz, vagy a ház ékszere, egyedi, különleges műalkotás is. Trixler Imre ceglédi cserépkályhás mester ma már nyugdíjas, de figyelemmel kíséri a legújabb kályhás trendeket. Emellett életének a ritmust családja, unokái és a kis virágoskertje körüli teendők adják.
– A baráti körben egyik haverom bátyja cserépkályhás tanuló volt. Addig segítkeztem körülötte, hogy végül a tanulója lettem, majd amikor végeztem a munkatársa. – mesélte Trixler Imre ceglédi otthonában a különös szakmaválasztás történetét. – Tíz évig dolgoztunk a kollégámmal együtt Budapesten. Akkoriban a hagyományos fatüzeléses mellett – az olcsó gáz miatt – szép gázzal működő kályhákat is építtetünk. Később a Kéményseprőipari Vállalatnál dolgoztam, mint kályhás.
Régen a legszebb kályhacsempéket Romhányban gyártották, de sok gyárban készültek csodaszép cserepek, amelyekből nagyon szép, különleges kályhát lehetett építeni. Akkoriban voltak tanulóink is, később azonban előtérbe került a gáz- és villanyfűtés. Akkor megcsappantak a megrendelések. Most viszont újra igazi reneszánszát éli a cserépkályha. Szebbnél szebbek készülnek a mai divat szerint és kerti kemencéket is sokan építtetnek, akár egész főzőházkomplexumok készülnek, amelyben grillező, kemence és nyársaló külön épül.
Miközben beszélgetünk kellemes meleg árad a nappaliban lévő csodaszép cserépkályhából, ami természetesen a mester műve.
– Nagyon szerettem a munkám, szívesen hajtanék még ma is az élvonalban, de az egészségem és a korom már  nem engedi. Viszont, ha meglátok egy szép kályhát, vagy kerti sütögetőt, még mindig késztetést érzek az építésre – teszi hozzá a mester. –Ami igazán aggaszt, hogy igazán nincs utánpótlás ebben a szakmában. Igaz,  hogy nehéz fizikai munka, néha bizony koszos is, nem úgy mint a bankárok élete. Viszont egy gyönyörű alkotás szinte egy életmű!
Farkasné Marika

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...