13.8 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Lakossági fórumot tartottak a Városházán

Településképi Arculati Kézikönyvvel kapcsolatos megbeszélésre és a Településképi Rendelet előzetes tájékoztatójára várták tegnap a lakosságot a Városházán. A fórumon a főépítész, Ilyés Mariann ismertette az ezzel kapcsolatos feladatokat, valamint bemutatta a kézikönyv szerepét.

A Településképi Arculati Kézikönyv olyan jellemzőket tartalmaz, amelyek meghatározzák a települési környezet vizuális megjelenését, iránymutatásul szolgálva a jövőbeni tervezés anyaghasználatára, formai világára. A tegnapi fórumra a lakosságot várták egyeztetésre a kézikönyvvel kapcsolatban.


TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Ezzel kapcsolatban elindul egy folyamat, ennek a folyamatnak az első lépése ez a találkozó. Ilyés Mariannal fogunk tájékoztatót tartani, hogy tulajdonképpen miről is van szó. A mai alkalommal még nem magáról a rendeletről, illetve a városarculati kézikönyvről fogunk beszélni, hanem arról, hogy mit kell csinálni.”

A kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készül. Elsősorban a települési döntéshozók és a lakosság tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány. A jogszabályok útvesztője helyett röviden, mindenki számára érhető módon mutatja be a közösség környezetalakítással kapcsolatos elvárásait.

ILYÉS MARIANNA főépítész: ,,A település arculati kézikönyvnek az a lényege, hogy nagyon széles társadalmi bevonással fog készülni és tulajdonképpen a település különböző eltérő karakterű arculati jellemzőit fogja elemezni és megnézni, hogy hogy lehet felosztani a települést a különböző építészeti stílusokba, karakterekbe.”

A Kézikönyv készítésénél kiemelten fontos szempont, hogy azt széleskörű helyi támogatás övezze. Hiszen hosszú távon befolyásolja majd az épített és természeti környezetének alakulását, így a település életét. A fórumon a lakosok véleményére is kíváncsiak voltak. Virág Lajos például már 30 éve él Cegléden, előtte pedig sok más helyen is lakott már. ,,Ceglédnek is megvan ez a csodálatos varázsa. Például itt tartottuk az érettségi találkozónkat és a volt osztálytársaim egy napot eltöltöttek Cegléden. Nagyon meglepődtek, hogy ebben a városban ennyi sok, szép dolog látható.”

De azt is hozzátette fontos, hogy a városban élők, jó érzéssel sétáljanak az utcákon. Ehhez pedig az is szükséges, hogy a házak utcára néző oldala szépen rendbe legyen téve. Ez sok helyen sajnos még nem így van. A Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke, Kocsis István is örömét fejezte ki a készülő Kézikönyv iránt.

“Ha mindenki tudja a hivatalos szervek és a lakosság, hogy mit szeretnénk, merre tartunk, remélhetőleg több olyan alkotó vita és cselekvés lesz, amivel ezt a várost még szebbé tudjuk tenni.”

De voltak, akik kritikát is megfogalmaztak a jelenlegi városképpel kapcsolatban.

“Itt van a középület, az iskola, a Népkör utcában, az pedig egy állami tulajdon és mégsem volt tatarozva, már 25 éve biztos.”

De a polgármester az iskola épületével kapcsolatban jó hírekkel szolgált.

“Említette a Táncsics iskola épületét, hogy milyen állapotban van. Ezt örömmel jelenthetem be, hogy most nyertünk pályázaton és végre hosszú évek után szépen meg fog újulni.”

A jövőben természetesen szerveznek további fórumokat is a témával kapcsolatban, ahol a lakosság kifejtheti a véleményét.

ctv.hu
Fotó: Szokolai Attila

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....