9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Pest-Pilis megye?

Viszlát, Pest megye, helló, Pest-Pilis!

A Pest megyei közgyűlés április 28-i, pénteki ülésének előterjesztései között szerepel egy rendkívül meglepő napirendi pont, amely szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség

kezdeményezi Pest megye nevének Pest-Pilis megyenévre történő módosítását, mivel megyénk elnevezése ma nem türközi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét.

Az előterjesztő a közgyűlés fideszes elnöke, Szabó István, szerinte „a megyék neve kifejezője e történelmi folytonosságnak, összetevője a helyi közösség identitásának”.
Az előterjesztés felidézi Pest megye elnevezésének történelmét: Pest 1467-ig önálló egység volt, ekkor egyesült hivatalosan Pilis megyével, de valójában már korábban is közös közgyűléseket tartottak.

1569-ben Solt vármegyét is hozzácsatolták Pest-Pilishez, 1876-ban pedig Kiskunt. A megye neve így 1950-ig Pest-Pilis-Solt-Kiskun volt, ezt követően egyszerűsítették vissza Pestnek.

A rendszerváltás idején felmerült a megye át(vissza)nevezése, de akkor arra jutottak, hogy ez nem időszerű. Ekkor külön ideiglenes bizottság állt fel és széles körű társadalmi egyeztetést folytattak, de a megyei szereplők többsége nem támogatta a névváltoztatást.

Az egyik fő érv a névváltoztatás ellen 1989-ben az volt, hogy az jelentős anyagi kiadással járna, hiszen így egy csomó hivatalos szervezetet is át kellene nevezni.

Azok viszont, akik támogatták volna az átnevezést, a Pest-Pilis megyenevet javasolták, mivel a többi terület (Solt és Kiskun) már más megyéhez tartozik.

Közgyűlési forrásaink szerint a mostani ötlet valóban a Miniszterelnökségtől jött, és a döntésnél a minisztérium képviselője vagy akár maga a miniszter is jelen lehet. A Pest megyei közgyűlés 43 képviselőből áll, ebből 23 Fidesz–KDNP-s, vagyis a szavazás elvileg csak formaságnak ígérkezik.

Ha ma meglesz a fideszes többségű közgyűlés támogatása, utána a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011-es törvény szerint a parlament fog végleges döntést hozni Pest megye átnevezéséről Pest-Pilisre.

index.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....