12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Országos siker a Közgázban

2017. április 20-án volt a várva várt pillanat, amikor szeretett tanárnőmmel, Füle Bernadettel közel két és fél órás út után megérkeztünk Győrbe, az 52. alkalommal megrendezett országos Szép magyar beszéd verseny döntőjére. Örömünkre harmadik alkalommal vehettünk részt ezen a megmérettetésen. Előző években kétszer sikerült elnyernem az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíját.

Megérkezésünk után egy gyors regisztrációra volt szükség, majd megvacsoráztunk. 20:00-kor került sor a tornateremben a versenyzők sorrendjének megállapítására. Másnap reggel a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban megkoszorúztuk az iskola névadójának emléktábláját, majd a városházára mentünk a megnyitóünnepségre. A rendezvény védnökségét Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke vállalta, és ő mondta a megnyitóbeszédet is. A szakgimnáziumi kategóriában 60 versenyző mérhette össze tudását. Az első nap a szabadon választott szövegek felolvasására került sor (3 perces időtartamú 20-21. századi magyar esszé vagy értekezés). Dóra Zoltán ,,Szólj! S ki vagy elmondom” című értekezéséből olvastam fel részletet. Nagy örömömre a záró ünnepségen személyesen is találkozhattam a tanár úrral. A szabadon választott szövegek felolvasása után kezdődött az írásbeli forduló, amely egy ,,Beszélni nehéz” jellegű feladat írásbeli megoldásából állt. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a versenyzők közül egyike voltam a legmagasabb pontszámot elérőknek.

Az estét a Győri Nemzeti Színházban töltöttük A bál a Savoyban című operett főpróbáján.

Szombaton került sor a kötelező szövegek felolvasására. Valamennyi versenyző 15 perc felkészülés után Keresztury Dezső Arany János géniusza című esszéjéből olvasott fel részletet.

Kategóriámban az elnök Dr. Kováts Dániel főiskolai tanár volt, a bírálóbizottság többi tagja: Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke és Bakóné Aradi Éva, Kazinczy-díjas nyugalmazott igazgató.

A szombat este izgalmakkal teli volt, hiszen csak 23-án délelőtt került sor a hivatalos eredményhirdetésre a városháza dísztermében. A gimnáziumi kategóriában a 80 versenyző közül 20-an, kategóriámban pedig a 60 diák közül 15-en vihettük haza az áhított Kazinczy-érmet. A 15 diák közül a 4. helyet szereztem meg.

Számomra valóban sokat jelent ez az elismerés. Távolabbi céljaim között szerepel a médiában való nyilvános szereplés, és ehhez nagy segítséget nyújtott a versenyre való felkészülés és a megmérettetés.

Vígh Ramóna 12. a

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....