5.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Pince Nap kincsei

Munkahelyi kötelezettségeimből adódóan sokat határon túl és kevesebbet tartózkodok itthon, így mindig öröm, ha szülővárosom napjainak részese lehetek. Ennek okán épp oly, ha nem nagyobb lelkesedéssel indultam a Kunsági borvidékünk kincseinek nyomába, mint ahogy az ausztrál Barossa vagy az argentin Mendoza szőlőinek nedűit tanulmányoztam. A pap, akarom mondani egy sommelier (borszakértő) legyen próféta saját hazájában is.
A megközelítőleg 27 ezer hektárt felölelő Duna-Tisza közén elhelyezkedő Kiskunság borvidék Ceglédi alkörzetének talajszerkezetét főleg homok és lösz alkotja, de a Gödöllői-dombság legdélibb nyúlványainak kötött talaja is megtalálható. Amíg a szomszédos Csemőben pusztít a fagy a terméssel, addig a Berceli dombok majd 200 hektárán az erős légmozgás hosszú évtizedek óta segíti a gazdákat Bacchus nedűjének készítésében. A vidékünk a bortörténelemben az 1873-as európai filoxéra járvány idején kritikus szerephez jutott. A szőlő hírhedt ellensége, ez a gyökértetű a földalatti furatjárataiban él, ahol megtalálja a szőlő gyökerét, elrágja, azzal kipusztítva a növényt.
A területünk jellemző fajtái a könnyed, üde, nyáron frissítő reduktív eljárással készült fehér és rozé borokat adó tramini, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, olaszrizling kadarka és a zweigelt. – „Hol van egy testes vörös, ami kiváló a kedvenc marhapörköltemhez vagy a grillen készült fűszeres steakhez? Hogyan is készül a rozé? S mit jelent az, hogy „reduktív eljárás”?” – kérdezheti a kedves olvasó.
Az alföldi borok termőtalaja nem tudja biztosítani azt az ásványi összetételt, mint a vulkánikus tanúhegyek somlói, tokaji, mátrai vagy badacsonyi otthona, ami a nagyobb test, a hosszabb élettartam egyik alapvető pillére. A rozé nem a vörös- és fehérborok házasításával készül, hanem a kékszőlőt mindössze néhány óráig áztatják a héján. Ez idő alatt kezdenek kiázni a héjból a vörös színt adó festő anyagok, és a szőlőfajta héjának színezőanyag mennyiségétől, és a héjon történő áztatás időtartamától függően kaphatunk halvány lazacszínű, hagymahéj vagy erősebb, piros színű – ekkor már shillernek nevezzük – bort. Ha a bor a hordóban indul erjedésnek, akkor oxidatív – oxigénnel támogatott készítési technológiáról beszélünk. Ha a borásztól a reduktív kifejezést hallod, akkor a friss ital oxigéntől elzártan, lehűtve, acéltartályban, legtöbb esetben fajélesztő hozzáadásával, szabályozott erjesztéssel fejlődik.
A rövid borászati lecke után járjunk együtt utána milyen kincsek kerültek ki borászaink szorgos keze alól. A szép napsütéses vasárnapunkat a Kemenczés Borház boraival indítottam. Benő mátrai alapanyagból készült zenitje kétség kívül kitűnő aperitif választás volt. A köztudatban kevésbé ismert zenit Pécsett 1950-es években Király Ferenc nemesítő munkája az alföldi magyar ezerjó és a francia bouvier keresztezésével. A korán érő fajtában a kellemes savakért és virágillatos jegyekért az ezerjó, a jól cukrosodásért, és a kiegyensúlyozott testért a bouvier fele. Benő bora savakban, illatokban gazdag, illat- és ízjegyeiben elsősorban fehér húsú, kissé túlérett őszibarack dominálnak némi borsmenta lecsengéssel. A Kemenczés kékfrankos nedű rozénak indult, de shiller lett belőle. A hegycsúcson jól beérett, idős ültetvények hozamkorlátozással koncentrált minőségű alapanyagot adtak, aminek eredménye lett, hogy a néhány órás héjon áztatás ellenére a lazacszín intenzív málnában bontakozott ki. A friss, üde epres, málnás jegyekkel bíró rozé mind fröccsnek, mind önálló tételként egy szép darab grillezett lazac mellé kiváló.
Füle Dénes kínálatában a #1 névre keresztelt palack valóban a polcok első sorában van a helye. Borászunk ötlete volt, hogy minden év legjobb nedűjét illeti ez a megnevezés. A 2016-os év választottja egy gyümölcsbomba reduktív zweigelt. Az 5 hektáros birtokból 3 hektáron Dr. Fritz Zweigelt nemesítése terem, ahol a kékfrankos anyuka és szentlőrinc apuka egy intenzív színű, lágy savakkal bíró, a fagynak jól ellenálló utóddal ajándékozott meg minket.
A Fekete Pincészetben Gyuri a lengyel és holland kempingelő vendégeinek „sztárja”, aki kitűnő vendéglátással orosz, angol, német nyelvegyvelegben oltja az idegen ajkúak szomját. A borász két hektárján olaszrizling, irsai olivér, cserszegi fűszeres, zweigel terem, sőt a kísérletező kedv eredményeként még 1000 tőke furmint is egyedülálló módon került fel a választékba. A furmint Tokaj zászló szőlőfajtája, vulkanikus, ásványokban gazdag talaj elsősorban az otthona, így különleges színfolt az alföldi régióban. Feketéék irsai olivérje a dél-amerikai trópusokba repít minket a magas érettségi fokon szüretelt szőlőből készült licsi, maracuja, mangó illat- és ízkavalkáddal.
A Molnár Családi Borászatban Zsolt segített a vendégeknek megértetni az alföldi borok koncepcióját: „A Kunságon a reduktív boroknak van létjogosultsága, a barrique hordó – 225 literes hordó, ahol a bor fajlagosan nagy felületen érintkezik fával – fás jegyei elnyomják az Alföld adta bor elsődleges karaktereinek lehetőségeit!” – a bor elsődleges ízkarakterei a gyümölcs, a másodlagos jegyek a hordós, a harmadlagos jegyek a palack érlelés eredményei. Molnáréknál amíg apa kedvence a rajnai rizling, addig fia a chardonnay reduktív frissességére mond igent. A rajnai rizling a világ egyik legnemesebb fajtája, a hűvös német éghajlaton magas savtartalommal, kitörő gyümölcsösséggel friss, csontszáraz reduktív és komoly érlelési potenciállal hordós, egészen az édes, és aszúsodott borokat is eredményez. Amíg a reduktív a virágos mező illatát, zöld alma, őszi- és kajszibarack gyümölcskosárral gazdagítja, addig az édes finomságok mézes, pörkölt mandula, fehérhúsú befőtt – alma, körte – varázsába juttatnak bennünket.
A napot a Kökény Családi Borászat tette teljessé, ahol ifj. Kökény Benővel hosszan beszélgettem a borászati technológia legizgalmasabb kémiai és biológiai kihívásairól. Kétség nem fér hozzá, a fogyasztónak nem feladata, hogy ismerje az évjáratok kihívásait, nem kell megküzdenünk a bor Ph-jával, a hőlabilis fehérjék élettanával, nem kell permetszer kombinációkat kikevernünk, hogy épp melyik a legalkalmasabb a chardonnay molytámadásának a megállítására, de annál nagyobb feladatunk, hogy becsüljük azt a mérhetetlen nagy munkát és hozzáértést, amit egy pohár nyári fröccsünk rejt, és tiszteljük meg valamennyijüket az igényes borfogyasztás kultúrájával. Mindezek tudatában biztos vagyok benne, hogy Kökényék idén a francia rozéversenyen ezüstérmet nyert Fisher Parti rozéja – 10% zweigelt, 85% kékfrankos, 5% cabernet sauvignon – másként csillan majd a poharunkban.

Füle Lídia

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Olvasmànyos íràs, sajnàlom hogy a többi pincét nem làtogatta meg a cikk írója. Voltak még olyan résztvevők akik említést érdemeltek volna. Van aki a pince napokon is túl, sokat tesz évek óta a kultúràlt borfogyasztàs népszerűsítésének érdekében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...