12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Újszilvási körkép

Kevés olyan település van Pest megyében, mint a szomszédos Újszilvás. Szinte folyamatos szereplője a médiának, mégpedig fejlesztésekről szóló jóhírekkel, beruházás átadókkal. Itt működik Magyarország legnagyobb naperőműve. A település szinte berendezkedett az önellátásra: vannak jól működő vállalkozásai, földjei, állattartó telepei és mindezeket felhasználó konyhája. Ezévben megújul az általános iskola, épül a tanuszoda, és folyamatosan tudnak munkát adni az itt lakóknak. A csaknem 3000 lakosú faluban minden utca aszfaltos és összközműves. Dr. Petrányi Csaba polgármester beszámolt lapunknak az éppen folyó beruházásokról és arról is vallott, hogyan tudják elérni a rendkívüli eredményeket.

– A legújabb örvendetes hír, hogy a közfoglalkoztatás keretében, Start mintaprogramban a korábbi 95-ről, 55 főre csökkent a létszámunk. Ennek azért örülünk, mert 40-en találtak munkát az elsődleges munkaerőpiacon. – számolt be a polgármester a legfrissebb hírekről. – Jövőre újabb 20 fővel kevesebbet tudunk majd foglalkoztatni, mert a többiek is találnak munkát maguknak a versenyképesebb fizetést nyújtani tudó vállalkozói szférában.

– Milyen feladatokat végeznek el a közmunkások Újszilváson?
– Részt vesznek a belvízcsatorna rendszer karbantartásában és mezőgazdasági értékteremtő programjainkban. Ez utóbbi keretében zöldséget termesztünk a napi 300 adagos konyhánkra, hogy friss, helyi alapanyagot használjunk fel. Fóliánkban paradicsomot, paprikát és uborkát termesztünk, de van szántóföldi termelés is – napraforgót és kukoricát vetettünk. A kormányzattól támogatást kaptunk egy hűtőház létesítésére, amellyel meghosszabbíthatjuk a zöldség-gyümölcs felhasználhatósági idejét. Az állattenyésztés területén őshonos tyúkok és pulykák törzsállományát tartjuk fenn és kihelyezünk belőle a lakosságnak is nevelésre. Most épül a baromfitelepünk, amely legkésőbb három hónap múlva átadásra kerül. Emellett a naperőművünk alatti területet a szintén őshonos fajta rackajuhok tartják rendben. Ebben az évben beindul a közmunkaprogramban egy új projekt is, a járdaépítés. Az általunk gyártott viacolorból több kilométernyi járdát tervezünk építeni a nyáron.  Télen is gondoskodunk a közmunkásoknak munkáról: a csemegepaprika feldolgozás mellett,  ezévtől egy másik lehetőség is rendelkezésre áll majd. A baromfiktól származó plusztojás felhasználására épül a tésztaüzemünk, ami 80 %-os készültségben van. Vettünk egy 1,5 millió forint értékű használt, olasz tésztakészítő gépet és télidőben 3-4 fő tud itt dolgozni. A tésztát a konyhánk ellátására és helyben értékesítésre készítjük majd.

– Milyen egyéb beruházások zajlanak a településen?
– Az önkormányzat legnagyobb projektje jelenleg a tanuszoda és versenyuszoda építése, amelynek második üteme zajlik éppen. Jelenleg a kiszolgáló épületek alapozása készül. Az uszodánk mikrotérségi szerepet tud majd betölteni, 4-5 települést ellátni. Két célunk van az uszodaépítéssel, egyrészt a településeken élő gyerekek úszásoktatása meg tudjon valósulni és hogy a tehetséges gyerekek kiválasztásával az úszó- és vízilabdasport utánpótlás-nevelő bázisává váljon. Támogatást nyertünk az általános iskolánk számára is energiakorszerűsítési pályázaton. A 3 szintes, 16 tantermes 300 férőhelyes, tornacsarnokkal is rendelkező épület már napelemmel rendelkezik és geotermikus energiával fűtjük, viszont a nyílászárók katasztrofális állapotban vannak. Ezek cseréje valósul meg most a pályázat keretében és kap egy szigetelést is az épület. Újszilvás a sport területén is sok támogatást kapott. Kistérségi szinten a legmodernebb sportcentrummal rendelkezünk. Gyakorlópálya, műfüves pálya épült, a nagy pálya öntözőrendszerrel ellátott, pályavilágítás, lelátó és kiszolgáló épületek készültek . Ezévben multifunkcionális fűnyírót szereztünk be és számos más apróbb fejlesztést végeztünk, emellett kisbuszt is vásároltunk a sportolók szállítására.

– Végighallgatni is sok a fejlesztések, beruházások sorolását. 2002 óta vezeti a falut és kemény munkával, úttörő lépésekkel létre tudott hozni egy kis csodát itt Újszilváson. Mit gondol, Magyarországon bárhol máshol is adottak a lehetőségek ilyen eredmények megvalósítására, vagy van valami különleges titkuk?
– Titok nincs. Talán annyi, hogy a képviselőtestületünk teljes egyetértésben hozza meg a falu jövőjét meghatározó döntéseket. Nem hozok erőltetett döntéseket, ha valaki aggályának ad hangot, azt is meghallgatjuk és beépítjük a tervekbe. Az a tapasztalatom, hogy az újszilvási lakosság többsége egyetért még a kockázatos, úttörő jellegű kezdeményezésekkel is. Jó tapasztalataik vannak – nem sok település van az országban, ahol minden utca aszfaltos és összközműves.
– A kérdés első felére válaszolva: a Fidesz támogatásával független polgármesterként vezetem a falut 2002 óta és összességében az a tapasztalatom, hogy jó irányba megy az ország. A médiának az a feladata, hogy a végzett munka gyengeségeit kimutassa, és ez elég erős üzenet mostanában, de így volt ez az elmúlt rendszerekben is. Én azt látom, hogy mind nemzetközi viszonylatban, mind a gazdasági érdekeit tekintve jól halad az ország és nagy baj lenne, ha egy váltással esetleg újra recesszióba kerülnénk. Természetesen van hova fejlődni és a kormánynak figyelembe kell vennie az állampolgárok igényeit és azok mentén kormányozni az országot. Azt gondolom, hogy az ország minden részén sok pozitív dologról számolhatnának be a polgármesterek, ha megkérdeznék őket. Megint más kérdés, hogy élni kell a lehetőségekkel, sőt aktívan, kezdeményezően meg kell ragadni őket.  Nagyon sokat kell dolgozni és bátran vállalkozni, mert a vidéki kisebb települések számára is mindig vannak lehetőségek, ha odafigyelünk rájuk.

Néhány napja tartották az Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivált. Tekints bele az ott készült fotókba itt…

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Csabikám !! Te egy ipari kisvárost csinálsz ebből a kis településből hűtőház,paprika feldolgozó,tyúk és pulyka farm,tanuszoda, napelempark,racka juh állomány.Gratulálunk hozzá és még mellé,hogy milyen széppé tetted ezt a falut !!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....