8.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Kell egy ház

Másfél hónapja Albertirsán felavatták a Művészetek Házát. A helyi önkormányzat állagmegóvó céllal felújította a régi Zsinagóga tetőszerkezetét, így szórványosan képzőművészeti alkalmaknak adhatott helyet az elmúlt öt évben.

Kevéssé ismert, hogy az épület több évtizeden át Képzőművészeti Alap grafikai raktára volt, ezért ismerős „számára”az új feladat, mely most közösségi funkcióval bővülhet.  A város elöljárói, Fazekas László és Major Judit régóta keresték a lehetőséget a nyílászárók felújítására, május 26-án eljött a pillanat, amikor Pogácsás Tibor BM államtitkár és Köves Slomó vezető rabbi, ha nem is egyházi, de kulturális céllal felavathatta. A volt Zsinagóga környék legizgalmasabb kiállító- és koncertterévé válhat, ahol Kálid Artúr színművész Tóth Árpád és József Attila interpretációi is elhangzottak. Pedig van helye a Móra Ferenc Művelődési Ház nagytermében is a művészetnek, hisz itt volt látható június 6-tól Miklosovits László grafikai tárlata, melynek lapjai zömében szintén magyar irodalmi nagyságokhoz köthetők. Szintén itt rendezte az Albertirsai Önkormányzat és Fotókör az első olyan Fotótábort, amelynek célja főként profi alkotók képei által megmutatni a kisváros nevezetes személyeit, életét, épített és természetes környezetét. Késő ősszel egy kiállításon bemutatkozhatnak, illetve a város ezeket a fényképeket kiadványaiban használhatja. A szervezés oroszlánrészét Baán Katalin fotóművész, a MAFOSZ alelnöke vállalta és néhány kevésbé tapasztalt alkotó esetében most sem maradt el az ismeretek átadása, tehetséggondozás.

Kell egy ház? A ceglédi Artem Galéria meghívta a Ceglédi Alkotók Egyesülete fotós, költő, kézműves és képzőművész szekcióját múlt szombatra, hogy töltsenek együtt a napot, készítsenek közös kiállítást, üljenek asztalhoz, a vendéglátó, Ujházi György székelykáposztáját kóstolgatva, egy pohár bor mellet lehet terveket szőni. Vagy csak egyszerűen csapatot építeni! A kiállítást Uj Györgyi a Galéria művészeti vezetője és a CAE Benedek Péter Rajzkörösei rendezték fotókból, szobrokból, festményekből. Földi László országgyűlési képviselő köszöntötte a művészetbarátokat, a falon kaptak helyet a versek is, melyeket a helyszínen illusztráltak a képzőművészek, Kiszely Margó és Bori Jenő gyimesi népdalokkal az egykori népzenész szekciónk emlékét is megidézte. Délután, a szabadtéri színpadon a BPK-sok a Sütő házaspárral kiegészülve portréztak és az udvar hangulatát rögzítették, a jó kedvükben csak azt sajnálták, hogy a kézművesek ismét kimaradtak egész napos programból.

Van még ház! A Kossuth Művelődési Központ, mely csütörtökönként 17.30 tól a Kaszinó udvarán, kézműves és játszóház programokkal egybekötött családi programokat szervez, Mesekert címmel. Lapunk megjelenésekor a Csörömplölő-táncházon, jövő héten Vásári Bábjáték, június utolsó csütörtökjén pedig Ujjbábos előadáson vehetnek részt az érdeklődők. Augusztus 21-25 közötti lehetőség a Bringa tábor, ahol kalandparkon, ásatáson, kívül helytörténeti nevezetességeket is útba ejthetnek a gyerekek, ugyanekkor Ecsetvonások címmel ceglédi alkotók segítségével lehet közelebb kerülni a képzőművészethez. Mindkét táborra lehet még jelentkezni Kozmáné Ildkónál augusztus 10-ig.

A Ladánybene 27 zenekar egyik legsikeresebb dala a címadó, e hónapban 25-29 között remélhetőleg élőben is hallhatjuk Ceglédfürdőn a Reggie Camp-en.

P.R.G.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...