10.7 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Lecsófesztivál Nyársapáton

A IX. Nyársapáti Lecsófesztivál teljesen más körülmények között indult 2017. július 15-e reggelén, mint az előző évben. Hála Istennek kegyes volt hozzánk az időjárás, nem esett az eső és a 25-29 fok körüli hőmérséklet is tökéletesnek mondható július közepén.

A szervezők és a területet berendező dolgozók mindent megtettek azért, hogy ideális körülmények fogadják a résztvevőket a Szarka-kúria parkjában.

Kísérő rendezvényünk is volt, az I. Lecsó Kupa kispályás focibajnokság. A mérkőzések már reggel 8 órától zajlottak községünk focipályáján 10 csapat részvételével. Erről külön cikkben tájékoztatjuk olvasóinkat.

A kúriában már hajnali 4 órakor dagasztották a tésztát a népdalkör és nyugdíjas tánckar tagjai, hogy vendégeinket igazi jó, kemencében sült pogácsával és lekváros buktával köszönthessük. Természetesen nem maradt el a szokásos pálinkakóstoló sem, amit a gazdakör tagjainak és Kis Miklós polgármester úrnak köszönhettünk. 8-9 óra között már érkeztek a lecsófőző verseny résztvevői. A 40 benevezett főző csapat fantasztikus lecsókkal örvendeztette meg a zsűrit – Imregi Ferencet, Imregi Zsoltot, Perna Pált és Perna Miklóst -, illetve a lecsófesztivál vendégeit. Nem csak lecsót lehetett kóstolni, hanem marha-, birka és vaddisznópörköltet is vásárolhattak vendégeink az önkormányzat sátránál, amit Varga Dániel, Turcsán István és segítőik főztek. „Nyársapát lecsóját” – mint az előző években, most is Újházy György készítette, de a versenybe nem nevezett be csirkemájas kolbászos lecsójával. Köszönjük, hogy ismét nagyon finom lecsót főzött nekünk! Késő délutánig – amíg el nem fogyott a nemes nedű – ingyenes borkóstolóval várta a lecsófesztiválra kilátogatókat Tihany polgármestere, Tósoki Imre és főző csapata.

Délelőtt 10 órakor Kis Miklós polgármester úr nyitotta meg a IX. Nyársapáti Lecsófesztivált, illetve a zsűri ekkor indította a lecsófőző versenyt. A megnyitót követően a „Lecsórádióban” Szatmári Gábor helyszíni riportokkal szórakoztatta a versenyző csapatokat és vendégeinket.

A kicsiket ingyenesen igénybe vehető játékpark és többféle kézműves foglalkozás várta reggeltől késő délutánig. Bajor Sarolta népművész szalmafonogatásra várta a gyerekeket és az érdeklődő felnőtteket. Az óvónőkkel pedig papír állatkákat készíthettek, gipszet festhettek és fakanalat dekopázsolhattak, illetve arcfestés is volt a gyerekek nagy örömére. Mint mindig, most is nagyon sokan vettek részt a gyermekkuckó színes foglalkozásain. Nyuszi simogató is várta az apróságokat. Köszönjük, hogy a Nagykőrösi Motorosok főző csapatának köszönhetően új, és régi motorokat láthattunk, valamint csodálatos veterán autókkal is ismerkedhetett közönségünk.

A Szarka-kúria múzeumi termei is várták az érdeklődő látogatókat este 7 óráig.
Színpadunkon 14 órakor Bimbó Brigitta és Kurucz Niki csodálatos énekhangja, majd a megújult Nyársapáti Népdalkör színvonalas fellépése nyitotta a programok sorát.

Az eredményhirdetés előtt mondott köszöntőt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár.

A köszöntő után került sor a lecsófőző verseny eredményhirdetésére Földi László országgyűlési képviselő és a különdíjakat felajánlók részvételével. A 4 tagú zsűri értékelése szerint a legfinomabb lecsót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csapata főzte, így I. helyezett lett. II. helyezést ért el a kecskeméti Aranyhomok „Manó-faktúrák” csapata. A III. helyezésért járó díjat a ceglédi Petneházy Gábor nevezte csapat vehette át. Különdíjat kapott a Bendő Team csapata. A zsűri a felajánlásoknak köszönhetően több különdíjat is odaítélhetett. Földi László országgyűlési képviselő különdíját, ami a Ceglédi Termálfürdőbe és a csúszdaparkba szóló csoportos belépő volt, Kocsér Önkormányzatának csapata nyerte. A MAGOSZ serlegét Tihany csapata, a MAGOSZ Pest Megyei Szervezetének Gazdakör Kupáját pedig Juhász Lajos és csapata vehette át. Kis Miklós polgármester úr különdíját a „Zölden Friss future” csapata kapta. Tihany polgármesterének díját, 1 karton Balaton Bort nyert a „Nyugdíjas Mamik” főző csapata, a Klément borászat felajánlását pedig, ami szintén egy karton bor volt, a Ceglédi Roma Önkormányzat csapata nyerte. Az Artem Galéria különdíja, ami egy festmény volt, a Bonduelle Nagykőrös csapatát illette meg finom lecsójáért. A legötletesebb tálalásért díjat a Dobos József vezette „Bográcsra kacsintók” csapat nyerte. A legötletesebb receptért járó díjat a ceglédberceli „Macska Family” csapat kapta. A zsűri a furfangos csapatnévért és öltözékért díjakat nem ítélte oda.

A főzőverseny eredményhirdetése után került sor a focibajnokság helyezettjeinek díjazására is, melyről külön cikkünk tudósít.

16 órakor folytatódott műsorunk a nagyon közvetlen, gyönyörű hangú énekesnő, BABY GABY fellépésével. 17 órakor lépett a lecsófesztivál színpadára KIS GRÓFO és két zenésztársa. Fantasztikus mulatós zenéjükre szinte tombolt a hatalmas embertömeg. Fellépése után szívesen fotózkodott rajongóival és adott aláírást a jó kedélyű, sztárallűröktől mentes énekes. Nagy élmény volt!

A mulatós után nyugalmasabb műfaj következett. A testvértelepülések műsorában Juhász Éva Ágota és Prokk Szilvia csodálatos népviseletben mutatta be a felvidéki, gömöri néptáncokat közönségünk tapsától kísérve.
Ezután Nyugdíjas Tánckarunk legújabb produkcióját láthattuk, melyet a közönség hatalmas tapssal jutalmazott. 19 órától a DESPERADÓ együttes fellépése színesítette a lecsófesztivál programját. Este 8 óra után a KOKTÉL 4U zenekaré volt a lecsófesztivál színpada. Élő koncertjük hatalmas siker volt. 22 óráig játszottak, de a nézők alig akarták leengedni őket a színpadról.

Utcabál zárta programunkat, hajnali 2 óráig Dj. BERO diszkójára mulathatott a közönség.

A IX. Nyársapáti Lecsófesztivált a község önkormányzatán túl támogatta a Miniszterelnökség, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Aquarius Aqua Kft., az OTP Bank, a Pátria Takarékszövetkezet, a Bonduelle Nagykőrös, a KIMAGRO Kft, a Nyársapáti Gazdakör, a MIKLAKER, Horváth Zsuzsanna COOP Élelmiszer, Bakosi Attila, Mészáros István, Kis Miklós vállalkozók. Köszönjük támogatásukat, felajánlásukat!
Köszönjük mindenkinek, aki munkájával, közreműködésével és fellépésével segítette rendezvényünket. Nélkülük nem sikerülhetett volna a 9. alkalommal megrendezett Nyársapáti Lecsófesztivál!

Nagyné Kovács Éva
Fotó: Kisfaludi István

Mentés

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...