3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Fotók és masinák kiállítása

Különleges kiállítás nyílt Csemőben augusztus végén a Magyar Fotográfia napja alkalmából. A tárlaton Bálint Attila fényképeit és dr. Leitner József fényképezőgép gyűjteményét is láthatja a közönség szeptember 20-ig a csemői könyvtárban.
Bálint Attila fotós, „Csemő krónikása” – ahogy a megnyitón Baán Katalin fotóművész fogalmazott. Leitner József pedig ismert gyűjtő, akinek Jawa motorgyűjteménye Cegléden tekinthető meg a Veterán Jármű Szalonban. A Ceglédi Panorámának adott néhány hónappal ezelőtti interjújában így mutatta be a gyűjteményt:


„Az első gépem egy orosz masina Szmena volt, abból is van több darab, de van már Praktika és Pentina is szép számmal. Ezek ma már ipartörténeti remekek fénymérős, távmérős, de nincs más számára értékük. Összesen 300 darabos már a fényképező gyűjteményem, amelyet vitrinekben is kiállítok.
– Honnan szerzi be a különleges régi darabokat?
– Barátok körbenéznek kamrában, padláson, pajtában és elhozzák nekem egy nejlonszatyorban. Számomra igen értékes darabokhoz jutottam így hozzá. Elkezdtem kartotékolni, mikori gyártású, és milyen története van az adott gépnek, de rengeteg számítógépes kutatómunkával jár és én már idős vagyok. Ezért nem is viszem kiállításokra a gyűjteményt, pedig hívnak. Így egyben most mutatom meg először valakinek… Egyébként az a tervem, hogy gyártóország szerint fogom csoportosítani az analóg fényképezőgépeket, sok német, angol, orosz és magyar gyártmány van.”

Teljes interjú…

(Fotó: Kisfaludi István)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...