14.8 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Együtt működünk

A reformáció 500. évének megünneplésére országosan egy úgynevezett „Reformációi Emlékbizottságot” hoztak létre, hogy megszervezze az évfordulóról való megemlékezést. Egy ilyen bizottság azért szükséges, mert sok olyan szereplő van, akinek köze van az ünnephez, és mindnyájuk elképzeléseit egybe kell gyúrni, összeegyeztetni.

Cegléden is elkezdtünk gondolkodni, hogyan lehetne méltón ünnepelni. Láttuk az országos készülődést, és mi is jónak láttuk azt, hogy létrehozzunk egy Ceglédi Reformációi Emlékbizottságot, amely testületnek ugyanaz lenne a feladata, mint az országos Bizottságnál: megszervezni a város megemlékezését. Mi így álltunk össze:

 

Ceglédi Reformációi Emlékbizottság

 

reformátusok Cegléd-Nagytemplom Hánka Levente, lelkész
Cegléd-Újváros Ócsai Tibor, lelkész
Cegléd-Felszeg Bereczky Örs, lelkész
Ref. Iskola és Óvoda Turbucz Erzsébet, vallástanár
Molnár Mária Szeretetotthon Birinyi Márk, igazgató
evangélikusok Szlaukó Orsolya, lelkész
katolikusok Szecsődi Péter, plébános
baptisták Szilágyi Sándor, elöljáró
pünkösdiek Bálint Tibor, lelkész
Kossuth Művelődési Központ Détári-Lukács Ágnes, rendezvényszervező
Kossuth Múzeum Reznák Erzsébet, igazgató

Amint látható, az egyházak képviselőin túl városunk Önkormányzata és a Kossuth Múzeum is részese volt a szervezésnek. Hetente vagy kéthetente gyűltünk össze 2016 vége óta, tehát lassan már egy éve. A beszélgetésekről mindig jegyzőkönyvet készítettünk, kiosztottuk a feladatokat, közös pénztárat nyitottunk.

És itt meg is állok egy pillanatra. Arról szeretnék írni, hogy mi, a szervezők sokat nyertünk ebből a sok beszélgetésből és tárgyalásból. Hiszen nem csak annyi történt, hogy megszerveztük a különböző programokat, hanem az is, hogy mélyebben megismertük egymást, sok – elvileg a programokhoz nem kötődő – beszélgetést folytattunk. És bizony, könnyen lehet, hogy a programokon túl ezek a mélyebb ismeretségek és kapcsolatok nagyon is érezhető hatással lesznek városunk lelki életére és kulturális életére is.

Kiemeljük az együttműködésből azt, hogy a reformációról való megemlékezésnek része a katolikus egyházközség is. Szecsődi Péter plébános nem csak névleg vesz részt a munkában: a szervezés során sokszor támaszkodtunk rá. A ceglédi lelkészek amúgy is havonta találkoznak, de a meglévő kapcsolatot még jobban elmélyítette az, hogy közös feladatokat végeztünk. Szecsődi Péter ráadásul három ceglédi protestáns lelkészt is meghívott Rómába, a Fokoláre katolikus lelkiségi mozgalom ökumenikus konferenciájára.

Azt is ki kell emeljük, hogy jobban megismertük egymást a város kulturális vezetőivel: Reznák Erzsébettel, Détári-Lukács Ágnessel ­– utóbbi szakértelme, rendezvényszervezői gyakorlata nagy hatással volt ránk.

Végig társunk volt a Cegléd Rádió, Szatmári Gáborral, aki részt is vállalt a programokban, és rendszeresen hívott bennünket beszélgetésekre a műsorába.

Végül, de nem utolsósorban Hegedűs Ágota alpolgármester asszonyt említjük meg, aki terveink mellé állt. A város dicséretes módon az egész éves programsorozatunkat, Hegedűs Ágota kedvessége mellett egy millió forintos támogatásban részesítette.

Fontos volt az is, hogy nem csak a gyülekezetek és a város voltak ennek az összefogásnak a szereplői, hanem az egyházi intézmények is. Mert egy gyülekezet és a Református Iskola vagy a Molnár Mária Szeretetotthon működésében nagy különbségek vannak. Öröm volt látni, hogy a Szeretetotthon új vezetője, Birinyi Márk milyen nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, erőt, figyelmet nem kímélve. Márk amúgy is kiváló szakember, elsőrangú vezető – nagyban támaszkodtunk személyiségére.

Tekintsük most át a Ceglédi Reformációi Emlékbizottság 2017. évi tevékenységét! Előbb néhány látható és megfogható dolgot sorolunk fel:

  • LOGÓ. Az első az volt, hogy készítettünk egy logót, melyet – reméljük – már sokan ismernek.
  • MOLINÓ. Készíttettünk a Nagytemplom oszlopaira egy emlékeztetőt az 500 évről.
  • EMLÉKPLAKETT. Agyagból készítettünk 300 db, falra akasztható emléket, ezeket a Reformáció Hetében fogjuk kiosztani az esti alkalmakon résztvevők között. Reméljük, sok lakásban találjuk majd meg őket a következő években!
  • BÉLYEG. Az emlékév logója megjelent még bélyegen is, aki mostanában egyházi levelet kapott, felfedezhette ezt. A bélyegeket 135 Ft-ért folyamatosan meg lehet vásárolni az egyházközségekben.
  • ÉNEKFÜZET. Évről-évre megtartjuk januárban az Ökumenikus Imahetünket, minden nap más templomban tartva istentiszteletet. A reformáció emlékévének tiszteletére egy közös énekeskönyvet állítottunk össze, melyet ezentúl minden évben használni fogunk.
  • KIADVÁNY. Még nem készült el, de az év végére szeretnénk megjelentetni egy olyan kiadványt, amelyben városunk minden keresztyén gyülekezetéről írunk majd.
  • TÁMOGATÓI KÉPESLAP ÉS BÉLYEGZŐ. Az emlékévben stílszerűen 500 Ft-ért áruljuk, ezzel lehet támogatni az egész program-sorozat költségét.

És most lássuk az általunk szervezett programokat:

  • ASZTALI BESZÉLGETÉSEK. Február végén a Városháza négy este telt meg: vendégül láttuk, és mély, őszinte beszélgetéseket folytattunk Ókovács Szilveszter Operaház-igazgatóval és feleségével, Gundel Takács Gábor és Bényi Ildikó műsorvezetőkkel – ők ketten nem mellesleg a Reformáció emlékévének hivatalos arcai is –, és Mező Misi énekessel. Vendégeink élete megnyílt a hallgatók előtt. És bizony, a mai kor kérdései is elhangzottak a szájukból – azok is, amelyekre oly nehéz választ adni.
  • DOBOS-SZERDÁK. Havonta egy-két alkalommal, általában szerdánként ismeretterjesztő esteket szerveztünk. Beszélgettünk Kárpátalja megmaradásáról; a Nagytemplomot építő, Turini Százakat vezető, országos hírű református prédikátorról, Dobos Jánosról; vendégünk volt az Erdélyi Helikonról mesélő Kemény Endre és Dévai Nagy Kamilla énekesnő. Ez a sorozat terveink szerint nem fog leállni 2017-ben, a jövő évtől tovább folytatjuk.
  • SZÓL A FESZTIVÁL. Júniusban nagyot szólt a fesztiválunk, melyet a Református Iskola udvarán és a Kazinczy utcában tartottunk. Zenekarok és neves előadók váltották egymást, és természetesen közös istentiszteletet is tartottunk.
  • BAÁN KATALIN FOTÓKIÁLLÍTÁSA CSEMŐBEN. Csemő egyházi élete sem maradt árván, emlékév-ünneplés nélkül. Baán Katalin ihletett képeiből nyílt kiállítás a református templomban.
  • KÓRUSTALÁLKOZÓ. Áprilisban a Délpesti Református Egyházmegye mintegy húsz kórusát láttuk vendégül és hallgattuk meg a Nagytemplomban. De a Református Iskola kórusa is szervezett egy programot: ők a Nagykőrösi Református Gimnázium énekkarát hívták meg Ceglédre.
  • REFORMÁCIÓ HETE, KÖZÖS ISTENTISZTELET, FAÜLTETÉS. Előttünk áll az emlékév fő hónapja, október. A címlapon látható e hetünknek a programja. Vasárnap mindenkit szeretettel várunk, minden jóakaratú embert, aki szívesen ünnepel velünk.

Bereczky Örs

A Reformáció Hetének programajánlója itt olvasható…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...