7 C
Cegléd
2024. március 7. csütörtök
spot_img

30 éves a Nyársapáti Népdalkör

A Mátyás Király Általános Iskola tornaterme adott helyet 2017. október 7-én a Nyársapáti Népdalkör megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségnek.

Megtisztelte jelenlétével a legalább 150 fő népzenét szerető részvételével lezajlott rendezvényt Birinyi József népzenekutató, a KÓTA alelnöke, a Hungarikum Szövetség elnöke, Kis Miklós polgármester, Tóth Tibor alpolgármester, Szőke Piroska ÁMK vezető és a képviselő-testület több tagja is.

Ünnepnap számunkra ez a nap, hiszen 30 évvel ezelőtt alakult meg Nyársapáton a népdalkör, akkor még asszonykórus, és azóta szünet nélkül működik ez a kis csoport, akikre minden községi rendezvényünkön számíthatunk akár fellépőként, akár segítőként. Hálásan köszönjük mindannyiuknak!

Ez a születésnap úgy ünnepelhető meg legméltóbban, ha énekelhetnek, és mások is énekelnek nekik és a népzenét szerető embereknek.

A baráti népdalköri találkozó kezdetén minden résztvevő közreműködésével énekeltük el nemzeti himnuszunkat, majd Kis Miklós polgármester úr köszöntötte a 30 éves népdalkört, és megnyitotta a 30 évről szóló kiállítást.

Birinyi József népzene kutató, a KÓTA alelnöke, a Hungarikum Szövetség elnöke köszöntője következett, aki a KÓTA okleveleit, emléklapjait is átadta a népdalkörben több éve éneklőknek. Kapás Mihályné 30 év, Labancz Árpádné 29 év, Mészáros Istvánné és Miczi Flóriánné 20 év, Kovács László 19 év, Nagy Erzsébet 7 év, Sági Ilona és Farkas Tiborné 5 éves tevékenységéért kapott elismerést a KÓTA-tól.

Birinyi József – aki szerintem bármilyen eszközből zeneszerszámot tud varázsolni – személyes ajándékként egy fantasztikus népzenei egyveleget nyújtott át a jelenlévőknek. Tudása ámulatba ejtett bennünket. Kecskedudán dudált, nádsípot fújt, amit énekkel kísértek a népdalkörök. Tilinkón, vagy tilinkán játszott Kovács Lászlóval, aki furulyán kísérte az egyszerre két tilinkót megszólaltató művészt. A Dél-Afrikából származó bambusznád dorombot is bemutatta, amit varázslók is használtak, illetve magyar cseresznyefa dorombon és a sörnyitó szerű cigány dorombon is játszott. Bemutatta, hogy hogyan szól a két-furulya, citerázott, cserépsípot, körtemuzsikát fújt, amit csak a jó gyerekek tudnak megszólaltatni. Tekerőlant, vagy csúfnevén „nyenyere” zárta elképesztő bemutatóját, melyhez Kovács László citerázott és 7 népdalkör énekelt. Köszönjük ezt a nem mindennapi élményt!

A Tetz Alapfokú Művészeti Iskola 2004 óta van jelen a nyársapáti iskolában, négy éve folyik néptánc oktatás is. Szeretettel nyújtották át előadásukat az ünnepeltek részére.

Molnár Máté vezetésével szilágysági táncokat láthattunk tőlük, amit az értő közönség vastapssal jutalmazott. A Tetz Alapfokú Művészeti Iskola dr. Mihálka György és dr. Mihálka Györgyné vezetésével nem csak fellépőként, hanem támogatóként is jelen voltak, mert a színpadot biztosították, illetve megörökítették az egész napos rendezvényünket.

Köszönjük!

A néptáncos gyerekek fellépése után Kis Miklós polgármester úr okleveleket, emléklapokat adott át a Nyársapáti Népdalkör már nem aktív alapító tagjai számára, akik Hatvani Józsefné,

Nagy Miklósné, Pap Istvánné és Seres Józsefné; a már nem aktív, de hosszabb vagy rövidebb időn keresztül a Nyársapáti Népdalkörben éneklőknek, akik közül sajnos nem mindenki tudott részt venni a rendezvényen: Bimbó Brigitta, Csehné Bakos Erzsébet, Kiss Andrea, Kozma Vivien, Kubinyi Judit, Lugosi Istvánné, Mészárosné Dobos Anita, Öhler Tibor, Tóth Tímea, Varga Eszter és Varga Éva.

Ezután a népdalkör jelenlegi tagjait kérte polgármester úr a színpadra a többiek mellé.

Először is Kapás Mihályné Rózsikát, aki az egyetlen olyan alapító tag, aki jelenleg is aktív tagja, illetve vezetője a népdalkörnek. Kovács Lászlót, a népdalkör művészeti vezetőjét,

Badari Annát, Dombóvári Juditot, Farkas Tiborné Évát, Labancz Árpádné Julikát, Licsné Dobos Anikót, Mészáros Istvánné Marikát, Miczi Flóriánné Zsuzsát, Nagy Erzsébetet, Nagy Sándort, Nyilas Katalint, Sági Ilonát, Strabán Annát és Tolnai Juditot.

Ők azok az énekesek, akik dalaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy Nyársapát nevét az ország sok településén megismerjék. Köszönjük mindannyiuknak!

Azokról is megemlékeztünk, akik, már nem lehetnek velünk. Ők Németh Jánosné Jutka, Mogyorósi Ferencné Marika, Pásztor Lászlóné Esztike és Kiss Sándorné Piroska néni.

Bognár István és Labancz Árpád, – akik a kezdetektől jelen voltak a népdalkör életében – emlékezett vissza a 30 év történéseire, emlékezetes szereplésekre, majd Kapás Mihályné Rózsika, a Nyársapáti Népdalkör vezetője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Beszélt arról is, hogy a mai nap megrendezését és a Népdalkör nem titkolt szándékát – ami pedig nem más, mint a közeljövőben egy CD kiadásával megörökíteni több évtizedes tevékenységüket – többen adományaikkal, önzetlen felajánlásaikkal támogatták. Örömmel tapasztalták az összefogást egy nemes ügy érdekében, hagyományaink, köztük a magyar népdal fennmaradásának segítéséhez. Megható volt számukra, hogy kérésükre azonnal igen volt a válasz.

Rózsika ezt az ünnepi alkalmat használta fel arra, hogy a népdalkör vezetését átadja fiatalabb dalos társának, Nagy Erzsébetnek.

A köszöntések után a gálaműsor, a népdalkörök fellépése következett.

A nyársapáti együttes 30 éves fennállása alatt nagyon sok olyan településsel, népdalkörrel kerültek kapcsolatba, akikkel szinte személyes, baráti együttműködést alakítottak ki. Közülük a Csemői Gyöngyvirág Népdalkör, a Dunavarsányi Népdalkör, az Inárcsi Citerazenekar és Férfikórus, az Isaszegi Népdalkör, a Kiss István Népdalkör Nagykőrösről és a Veresegyházi Népdalkör fogadta el meghívásukat és ünnepelt együtt a Nyársapáti Népdalkörrel. A vendég együttesek szinte mindegyike rendelkezik Arany Páva, vagy Arany Páva Nagydíj minősítéssel. Nagyon magas színvonalú, szeretetteljes szereplésük igazán emlékezetessé tette mindannyiunk számára ezt a napot.

Nagyon sokan támogatták a népdalkört és a rendezvényt anyagi hozzájárulással, kétkezi munkájukkal, szervezéssel vagy bármilyen egyéb módon.

A támogatók: Nyársapát Község Önkormányzata képviselő-testülete, Kis Miklós polgármester, Tóth Tibor alpolgármester, az iskola igazgatója, – aki nem csak a helyszínt ajánlotta fel a rendezvényhez, de lelkes kis csapatával a színpad dekorációját is készítették –

Szőke Piroska ÁMK vezető, a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, az óvoda és az iskola dolgozói, Takarékszövetkezet Gyömrő, Bognár Gokart Park, Gazdaszövetkezet, Bakosi Attila, Erdős Benő, Füle Dénes, Godóné Pozsár Andrea, Godó János, Győriné Langa Anikó, Hollóné Langa Ildikó, Horváth Zsuzsanna, Káldi Zoltán, Kaszap Zoltán, Kocsis Ferenc, Labancz Árpád, Lugosi Istvánné, Mészáros István, Miczi Adrien és Szűcs Szilvia, Miczi Edina, Miczi Flóriánné, Mikla László, Németh János, Nyitrai László, Pataki család, Russzó Pizzéria, Szunyogh József, Tóth Ferenc ács, Tóth Ferenc mezőgazdász, Újszászi Sándor.

Végül, de nem utolsó sorban köszönjük azoknak a munkáját is, akik a 30 év alatt bármilyen formában, (szervezés, főzés, szállítás, dekoráció, terítés, kiszolgálás stb.) segítették a népdalkör munkáját. Dr. Bicskei Krisztina, Vígné Kerekes Magdolna, Kovácsné Csonki Katalin, Sipos Lászlóné, aki már nem lehet köztünk, Takács Judit, Radosza Bea, Erdős Benőné, Kapás Rózsa, Kubinyi Zoltánné, Nagyné Kovács Éva, Kovács Ambrusné, Hartyányi Lászlóné, Kisprumik Józsefné, Varga Dániel, Bimbó Pál, Bakos Ferenc, Nagy Balázs, Pásztor János, Bárány István, Bethlendy Béla, Füle Albert, Víg Károly, Dobos József, a nagy segítséget jelentő közmunkások, és még sorolhatnám szinte valamennyi lakóját településünknek.

A nap utolsó fellépőjeként hallgattunk meg a Nyársapáti Népdalkör előadásában egy székelyföldi, majd egy bordal csokrot. Az új, fiatal tagokkal kibővült, megújult, Aranypáva Nagydíjjal is kitüntetett kórus csodálatos szereplésével köszönte meg a baráti együttesek fellépését.

Ezután közös éneklésre kértük az összes jelenlévőt. Ez lett a baráti népdalköri találkozó fináléja.

Köszönjük minden fellépőnek, hogy megtiszteltek bennünket és elfogadták a meghívásunkat Nyársapátra. Reméljük jól érezték magukat nálunk és lelkiekben is gazdagodtak a csodálatos magyar népdalokat énekelve és hallgatva.

Az ebéd előtt az Isaszegi együttes két tagja, Királyné Szabó Anna és Király István nótái szórakoztatták a közönséget.

A nap azonban még nem ért véget, ebédre hívtuk a 7 baráti népdalkör tagjait és minden vendégünket, melynek elkészítésével Varga Dániel és Hartyányi Istvánné Ica járultak hozzá a nap sikeréhez.

Ebéd után a baráti közösségek jó hangulatú beszélgetéssel zárták ezt a különleges, megható ünnepséget. Örülök, hogy részese lehettem.

Nagyné Kovács Éva
(Fotó: ctv.hu)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Fasching a gimiben

Február 23-án farsangi mulatság zajlott a gimnázium aulájában, mely...

Válaszok a személyeskedő megjegyzésekre

Jakab István a Ceglédi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke sajtótájékoztatót...

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...