10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Hatezer éves leprás testet találtak Abonyban

A betegség legkorábbi csonttani tüneteit egy Abony közelében talált, körülbelül 5700 éves emberi test maradványain mutatták ki magyar kutatók. Ezzel némileg átírják a történelmet.

A mai Abony közelében az MTA BTK Régészeti Intézetének munkatársai egy, a késő rézkor kezdetén, Krisztus előtt 3700-3600 körül itt élő közösség településének nyomait tárták fel 2004 és 2008 között.

Összesen 48 emberi maradvány került elő, köztük az akkor széles körben elterjedt temetkezési rítusnak megfelelően eltemetett és a gödrökbe bedobott egyének is. A maradványok közötti rétegek arra utalnak, hogy a holttestek nem egy időpontban kerültek a gödrökbe – derül ki az ELTE közleményéből.

Az első ismert leprás

Eddig nincs is benne semmi különös. Csakhogy az antropológiai és paleopatológiai kutatást irányító Köhler Kitti (MTA BTK Régészeti Intézet) és Hajdu Tamás (ELTE TTK Biológiai Intézet Embertani Tanszék) vizsgálatai alapján kiderült: a közösség egyik tagján a lepra jellegzetes csonttani tüneteit figyelhetők meg.

Ez pedig világra szóló felfedezés, mert jelenlegi tudásunk alapján ez lehet a világ legkorábbi kimutatott leprás megbetegedése.

Mintegy ezer évvel korábbi az eddigi legidősebb, Anatóliában fellelt feltételezett esetnél, és hozzávetőleg 1500 évvel előzi meg a legkorábbi, archeogenetikai eredményekkel is alátámasztott indiai leletet.

Megdőlt egy elmélet

És van még valami: a lepra kialakulásával kapcsolatban több elképzelés ismert. A klasszikus elmélet szerint a betegség Ázsiában jelent meg, és Nagy Sándor katonái hurcolták be a Mediterráneumba, vagyis ezek szerint a Krisztus előtti IV. századot megelőzően ismeretlen volt Európában.

A kórokozó örökítőanyagát vizsgáló kutatási eredmények ugyanakkor ezzel ellentétes utat valószínűsítenek. Ez utóbbi elképzelést támasztja alá az abonyi eset is, amely a jelenlegi ismeretek alapján a világ legkorábbi ismert lepra fertőzése.

A cikk teljes terjedelme…
(Fotó: 24.hu)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...