5.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Tankerületi Szabadegyetem

Izgalmas előadással kezdődött október 17-én a Ceglédi Tankerületi Központ és a Ceglédi Szakképzési Centrum által közösen szervezett Tankerületi Szabadegyetem második félévének nyitó foglalkozása. Dr. Eckhardt Gábor – a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszéke habilitált tanára – egy rendkívül szórakoztató, ugyanakkor nagyon alapos tudásról számot adó prezentáció segítségével vezette be a hallgatóságot Kodály Zoltán életének és alkotó művészetének titkaiba. A Liszt- és Artisjus Életmű-díjas előadóművész előadása a Kodály-évhez kapcsolódott. Kodály-lájk – avagy közöttünk a géniusz című képekben, zenékben, idézetekben, humorban gazdag műsor felemelő része volt, amikor a Tanár Úr zongorához ült, és több Kodály művet is bemutatott. A teltházas rendezvény méltó kezdete volt a Tankerületi Szabadegyetemnek.

A Ceglédi Szakképzési Centrum és a Tankerületi Központ közös épületében kialakítottunk egy 100 fős konferenciatermet, amely már 2017. januárjától magas színvonalú előadások, koncertek helyszíne volt. Azt tapasztaltuk – a két fenntartó közötti jó együttműködés okán –, hogy a kezdeményezés kicsit más kontextusba helyezi a két hivatal működését. Pedagógusok, diákok, érdeklődők megélhetik, hogy a két intézményfenntartó tágabban értelmezi a feladatát. A modern informatikai eszközökkel, és színpadtechnikával felszerelt Hidvégi Lajos terem a Tankerületi Szabadegyetem helyszínéül is szolgál, ahová jeles előadókat, művészeket, helyi és országos hírű tudósokat, szakembereket hívunk meg. Helyet és teret adunk a Tankerületi Központ és a Szakképzési Centrum felkészült pedagógusainak, azok rangos és színvonalas előadásainak, komoly művészeti teljesítményt nyújtó diákoknak, helyi, országos hírű, művészeknek, kiállításoknak. Egyfajta tudományos, művészeti központtá vált a terem, ezzel teremtve közösséget a tankerület pedagógusai, diákjai számára és a város értelmisége részére. A programokat – amelyekről videofelvétel készül – regisztrált felhasználók a későbbiekben visszanézhetik.

2017 második félévében és 2018 nyaráig bezárólag – terveink szerint – az alábbi előadókkal találkozhatnak az érdeklődők:

Tűri László fizikatanár

Dr. Aáry-Tamás Lajos az Oktatási Jogok Biztosa

Dr. Kiss Eliza borügyi Miniszteri Biztos

Takáts László polgármester, roncskutató

Ókovács Szilveszter az Operaház Főigazgatója

Terék József előadóművész, zenepedagógus, zeneszerző

Pál Ferenc Atya

Banai Szilárd előadóművész, zenepedagógus, zeneszerző

Az előadásokon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Fodor Gábor tankerületi központ igazgató

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...