7.7 C
Cegléd
2024. március 4. hétfő
spot_img

Fórumot tartottak a távvezetékről

Október 18-án a 400 kv-os távvezeték érintettjeinek tartottak tájékoztatót a Városházán. A távvezeték építését szervező MAVIR Zrt képviselői és a meghívott – a nyomvonallal érintett lakosok mellett Takáts László polgármester és önkormányzati képviselők is jelen voltak a fórumon.

Jó hír, hogy elhangzott: valamilyen mértékű korrekció várható az Ugyert érintő nyomvonal tekintetében. Ennek mértéke azonban egyelőre nem ismert, még vizsgálják annak lehetőségét, hogy milyen formában módosítható az útvonal az ugyeri tanyák esetében.

Felszólalt Takáts László polgármester is, aki elmondta: magát a vezeték építését támogatja, de ezt a nyomvonalat határozottan elutasítja, elfogadhatatlannak tartja.

A lakosok többen kifejezésre juttatták, hogy nem fogadják el azt, hogy területükön magasfeszültség haladjon át. – Életvitelszerűen élünk ezeken a tanyákon, sokan biogazdálkodásból, állattartásból, falusi turizmusból próbálnak megélni. Vállaltuk a Natura 2000-es területek melletti speciális gazdálkodási szabályokat is, harmóniában élünk a természettel. Hittünk a kormánynak, hogy van értelme felvirágoztatni ezt a pusztulásnak ítélt tanyavilágot. Nem a kártérítést akarjuk számolgatni, hanem ragaszkodunk az otthonunkhoz, a gyermekeink és saját egészségünkhöz! – mondta el Bárány Sándor az érintett lakosok nevében.

A lakossági fórumon tapasztaltakat összefoglalta Komjáthy Réka az érdekvédő csoport FB-fórumán:
“A MAVIR Zrt. lakossági fórumain az alábbi meglátásaink, tapasztalataink születtek:

  1. Megtudtuk, hogy ezek a fórumok tulajdonképpen helyszíni szemlék! Kiderült, hogy nem ismerik az érintett területeket testközelből! (Így nem is fogják.)
  2. Elismerték, hogy van másik nyomvonal, de eddig úgy gondolták, ez a legideálisabb! Az érintett lakosságot utoljára kérdezték meg erről! Jeleztük, hogy szerintünk tévednek: mert nem ez a legideálisabb nyomvonal!
  3. A kérdéseinkre kapott válaszok gyakran voltak ellentmondásosak, “igen-nem” kérdésekre körmondatokba bonyolódtak, igazi válaszokat nem kaptunk!
  4. Többször érkezett “nem tudom” válasz a feltett kérdésre!
  5. Mélyen megdöbbentünk azon, hogy a kárszakértő mezőgazdász egyáltalán nem tudott válaszolni a tanyasiak kérdéseire, csak nagyméretű gazdaságokban (szántő, erdő, ültetvény) gondolkoznak, az állattartók kártalanításáról szó sem esett!
  6. Az ott élő embereket érő egészségügyi kockázatokat, az érintett lakóépületek elértéktelenedését egyáltalán nem veszik figyelembe!!!
  7. Azt állítják, hogy a vezetékek nem veszélyesebbek a konyhai robotgépnél! Ez számunkra felháborító és elfogadhatatlan!!!
  8. A helyi politikusok egyöntetűen kiállnak az emberek mellett, és elutasítják a jelenlegi nyomvonaltervezetet! Ezúton is köszönjük a támogatásukat!
  9. A MAVIR munkatársai bevallották, hogy nem találkoztak még ilyen mértékű lakossági ellenállással és összefogással!
  10. Tárgyalásokat kezdeményeznek a helyi polgármesterekkel, a civilek bevonásával a nyomvonalkorrekció ügyében. Összefogásunkkal a korrekció mértékét növelhetjük!
  11. Értésükre hoztuk, hogy a végsőkig kitartunk, mert itt akarunk élni és ragaszkodunk a gyermekeink és a saját egészségünkhöz!

Mindenki tartson ki! Összefogással sikerülni fog! Mi nagyon bizakodóak vagyunk!”

(Fotó: Szokolai Attila)

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. A Mercedes profit érdeke jobban teljesít!
    Titkolózás és tiltakozás a ceglédi tanyavilágban az új távvezeték miatt
    https://mno.hu/belfold/titkolozas-es-tiltakozas-a-cegledi-tanyavilagban-az-uj-tavvezetek-miatt-2421325

    “Az erőből átnyomni kívánt áramvezeték ügye helyileg az országban nem túl gyakori pártpolitikai egységet eredményezhet. Földi Áron, az LMP Pest megyei közgyűlési képviselője és Horváth Gábor, a Jobbik ceglédi önkormányzati képviselője péntek 18 órától tüntetést jelentett be Cegléden. Takáts László polgármesteren kívül – aki a tavalyi állami földárverésen a feleségével közösen jelentős méretű telkeket szerzett a vezeték nyomvonalától pár kilométeres távolságra – egyelőre a helyi Fidesz nem állt be a vezeték elleni harcba. A nyomvonal egyébként a ceglédi Fidesz-alapszervezet elnöke, Hörömpő Annamária édesapjának ingatlana mellett is elhalad, amelyen egy értékes villa is található.

    A terület igencsak felkapottnak számít. A hobbitelkek mellett sok kisgyermekes, biogazdálkodással is foglalkozó család él itt, továbbá számos holland állampolgár települt ide. A sors furcsa fintora, hogy egy család éppen azért költözött ide Gödről, mert a házuk közelébe villamosvezeték épült. Az ráadásul messzebb volt az ajtójuktól, mint a ceglédi nyomvonal, ami alig 20 méterre vezet a portájuk előtt. A két gyereket nevelő Szabó Géza és felesége, Szabó-Balogh Virág gyermekpszichológus egész egzisztenciájukat a tanya köré építették. A feleség itt fogadja pácienseit, és lovaik is részt vesznek a terápiában. Alapítványt akarnak létrehozni, hogy a magánrendelést megfizetni nem tudó gyerekek is jöhessenek. – Nem csak a gyerekek egészsége miatt aggódunk. Nem így álmodtam meg a tájat, ahol élni fogok – fűzte hozzá Szabó Géza.

    A Mavir Zrt. szerdán elküldött kérdéseinkre – egyebek között az áramvezeték nyomvonaláról, finanszírozásáról és a lakossági tájékoztatásról – csütörtökre ígért válaszokat, de eddig nem érkeztek meg.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...