5.1 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Mi történt Cegléden 1956-ban?

A hajdani ceglédi fogolytábor feliratos téglái, a református Öregtemető sírkövei, a ceglédi kulákok meghurcoltatása után dr. Jójárt György újabb helyi témát dolgoz fel készülő kiadványában.

– A ceglédi ’56-os eseményekkel foglalkozom, mert szeretném tisztába tenni az adatokat. Elég sok ugyanis a téves emlékezés és mítosz. Cegléden egyébként nem volt komolyabb atrocitás: néhány lakást feldúltak és egy kommunistának tartott borbélyt leköptek. A levéltári és eddig nyilvánosságra került írásos források alapján írok most rövid összefoglalást a forradalom helyi eseményeiről. A kiadványban természetesen dokumentumok is helyet kapnak. Elég kevés egyébként az írásos dokumentum és fénykép is csak egy áll rendelkezésre, amely Hídvégi Lajos hagyatékából való.

Az amatőr helytörténet kutatót családi érintettség is motiválja a múlt felderítésében: édesapját 1957. február 26-án letartóztatták a ceglédi forradalmi eseményekben való részvételéért és Kistarcsára internálták. „Eszének és barátai segítségének köszönhető, hogy a börtönt megúszta és visszakerült a családjához” – tette hozzá Jójárt György, aki azt kéri az olvasóktól, ha bármilyen információval, adattal, dokumentummal, fényképpel esetleg visszaemlékezéssel rendelkeznek, keressék meg a 30/210-1070-es telefonszámon.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...