13.5 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Újra versünnep Nyársapáton

Nagy öröm volt számomra, hogy újra meghívást kaptam Nyársapát könyvtára vezetőjétől, hogy a térségi szavalóversenyen vegyek részt a zsűri munkájában és legyünk együtt egy szép téli délután, ünnepelve a verset.
Ez az év kiemelten a költészet ünnepe, hiszen Arany János születésének 200. évfordulója van, ezért a szervezők ennek a rendezvénynek is a központi gondolatává tették Arany Jánost. Nem volt kötelező Arany verset választani, ennek ellenére sokan választották.

A verseny a szokott rendben, kiváló előkészítéssel, pontos irányítással zajlott korcsoportok szerint. Először az 1-2 és 3-4 osztályosokat hallgattuk meg, majd döntöttünk, kiadtuk az emléklapokat és a könyvjutalmakat. Az alsó tagozatos kisdiákok kedvesen, jól felkészülve, látható izgalom nélkül léptek a színpadra. Néha nehéz és hosszú verset is nagy biztonsággal adtak elő. A két kategória diákjai Nagykőrösről és Nyársapátról szálltak versenybe, illesse dicséret ezért a települések iskoláit, akik ezt a versenyt évek óta fontosnak tartják, a gyerekeket felkészítik, eljönnek velük Nyársapátra, hogy részesei és megőrzői legyenek ennek a nemes hagyománynak.

Dicsérjük meg és emeljük ki a két kategória győzteseit:
1-2. osztályosok Faragó Gyöngy Virág (Arany János Ref. Ált. Isk. Nagykőrös), Suba Dávid (Arany János Ref. Ált. Isk. Nagykőrös), Bakonyi Vanda (Petőfi Sándor Ált. Isk. Nagykőrös)
, Boldizsár Endre (II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk. Nagykőrös)
3-4. osztályosok Holló-Zsadányi Senon (Arany János Ref. Ált. Isk. Nagykőrös), Tóth Hanga Katalin (Arany János Ref. Ált. Isk. Nagykőrös), Krenyóczi Martin (Mátyás Király Ált. Isk. Nyársapát), Bíró levente György (Mátyás Király Ált. Isk. Nyársapát)

Szünet után folytatódott a verseny a felsősök vetélkedésével. Tanárként, versmondóként és az irodalom „megszállott” rajongójaként mondom, hogy itt a két kategóriában országos megmérettetésben is megállták volna a helyüket a diákok. Hallhattunk Petőfi Sándor, Kányádi Sándor, Lackfi János, Arany János verseket színvonalas előadásban. Azt éreztem, hogy a felkészítő tanárok kiválóan eltalálták a gyerekek képességeihez, hangi adottságaihoz leginkább megfelelő verseket. Nagykőrös, Nyársapát és Cegléd iskolái jeleskedtek most is, igazolva azt a feltevésemet, hogy ezeken a településeken kiemelten fontosnak tartják a versmondást.

Álljanak itt is a díjazottak nevei:
5-6. osztályosok Bacsó Gergely (Arany János Ref. Ált. Isk. Nagykőrös), Sípos Angéla (Cegléd, Várkonyi I. Ált. Isk.), Barna Réka (Mátyás Király Ált. Isk. Nyársapát), Kemenczés Dóra (Cegléd, Várkonyi I. Ált. Isk.)
7-8. osztályosok Fehér Dóra (Arany János Ref. Ált. Isk. Nagykőrös) és Sipos Tamás (Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium) – megosztott első díj -, Görög Nelli (II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk. Nagykőrös), Bányai Barnabás (Arany János Ref. Ált. Isk. Nagykőrös), Kirner Kolos (Petőfi Sándor Ált. Isk. Nagykőrös)
A legnagyobbak (7-8. osztályosok) érett verstudással, jó előadói készséggel és jó versválasztással készültek erre a versenyre.

Ki kell emelnem az a két diákot, akik megosztott első díjat kaptak; Fehér Dórát és Sipos Tamást. Fehér Dóra Kányádi Sándor: Fától fáig című nagyívű, gondolati versét mondta el hibátlan versértelmezéssel, pontos hangsúlyváltásokkal, korát meghaladó lélektani megszólalásokkal. Sokszor hallottam ezt a verset, de itt most majdnem tökéletes volt.
Sipos Tamás Arany János: Toldi II. énekéből adott elő részletet. Ez a vállalkozás önmagában dicséretet érdemel, de a fiatalember pontosan, jó hangsúlyozással állította elénk a részletben szereplő Toldi Miklóst, Toldi Györgyöt és Toldi Lőrincnét. Ez a versmondás számomra az Arany-év egyik emlékezetes pillanata lett!

Végül már csak a köszönet szavai maradnak a szervezőknek, a település vezetőinek, az iskolák tanárainak, hogy évről-évre elhozzák Nyársapátra a diákjaikat és tisztelegnek a versek és a szerzők előtt.

Nehéz korban élünk. Az idősebbek a fiatalokat ostorozzák különböző dolgokért, de én most azon erényeikről szólok, ami szebbé és nemesebbé teszi az életüket, de azokét is, akik 2017. november 29-én, Nyársapáton hallgatták őket.

Péliné dr. Bán Éva
magyartanár, a Hamvas Béla Megyei Könyvtár civil önkéntes könyvtárosa

(A kép illusztráció.)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...