8.9 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Kass vonal

December 8-án nyílt Kass János és Kass Eszter kiállítása a Kossuth Művelődési Központ Ceglédi Galériájában. Apa és lánya két kiállítása méltó befejezése a Ceglédi Galéria ezévi színvonalas kiállításai sorának.
A kiállító teremben Kass János csaknem negyven alkotása látható, amelynek gerincét Az ember tragédiájához, a Hamlethez és a Kékszakállúhoz készült illusztrációk adták, de mellette számos bélyege, általa illusztrált mesekönyv, egyéb grafikák is bemutatásra kerülnek. A kamaragalériában Kass Eszter festményeit láthatjuk, egy másik világ, a színek villódzásai teszik érdekessé a képeket. – mondta el a kiállítás megnyitón dr. Juhász István, aki személyesen ismerte a 7 éve elhunyt Kass Jánost.
– A kiállítás gerincét három nagy sorozata adja: Az ember tragédiája, a Hamlet és a Kékszakállú. Ha megnézzük ezeket az alkotásokat, három teljesen különböző műfajjal találkozhatunk: Az ember tragédiájának illusztrációi lendületes vonalak kavalkádjából állnak. A Hamlet aprólékos rajzait kékes-barnás akvatinta színezéssel, és a dráma szövegével is kiegészítette. Kass János Kékszakállú rajzai néhány vonalból állnak, és mindössze öt, rajzonként három-három árnyalatoktól mentes színnel festette meg ezeket; egyszerűségük ellenére is megrázóak és döbbenetesek ezek a nyomatok. – mutatta be az alkotásokat Juhász István. – Kass Eszter Hajnal Gabriella Munkácsy-díjas grafikus, textilművész és Kass János leánya. Ilyen szülői háttérrel természetes, hogy a vizuális művészeteket választotta életpályának. Először textiltervezőként, iparművészként dolgozott. Tevékenységére jelentősen hatott az, hogy belsőépítészekkel közösen dolgozott. A budapesti Vigadó Galériában 1999-ben volt az első olyan kiállítása, amelyen már nem csak textileket, hanem festményeket is láthatott a közönség. Festményein a látványt ragadja meg, különböző tájakat, időjárási körülményeket ábrázol. Képein gyakran megjelenik a mező, az erdő, a víz, az égen felhők. A színek villódzásai mindegyik festményének önálló hangulatot adnak.
Juhász István

További képek a megnyitóról…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...