11.3 C
Cegléd
2024. április 16. kedd
spot_img

A Közgázból indultak: interjú Kovács Patrikkal és Kökény Martinnal

„Itt szereztünk egy szakmai alapot”

Miért az adott egyetemet választottátok?

Kovács Patrik

Patrik: Igazából ezt már régebben eldöntöttük. Úgy kezdődött az egész, hogy amikor feljöttem a Közgázba, akkor már hallottam, hogy a jó tanulók odamennek. Pontosabban egy srácról hallottam, aki nagyon jól teljesített az érettségin, és gondoltam, hogy akkor én miért ne? Hallottam több felől, hogy nagyon színvonalas az oktatás. Nagyobbak a követelmények, sokat kell dolgozni már most is.

Martin: Már általános iskolás korunk óta az egyik álmunk volt bejutni a Corvinus Egyetemre, és nem mellesleg Magyarországon belül a Corvinus Egyetemen folyik a legmagasabb szintű gazdasági képzés.

Mennyire tér el az egyetemi élet attól, amit elképzeltetek?

Patrik: Minden egyetemista azt mondja, hogy nem nehéz. De igen! Mindenki azt gondolja középiskolában, hogy az egyetem egy buli. Ez is benne van természetesen, sőt a közösség remek, és a felsőévesek serényen szerveznek nekünk különféle, jobbnál jobb programokat, szóval e téren is felülmúlta a várakozásaimat, de közben munka van, csinálni kell, amit kitűztek elénk. Számítottam rá, hogy az egyetemen nem lesz az, hogy a tenyerükön hordoznak a tanárok. Itt nem fognak személyre szabottan segíteni, tehát igen, nehezebb is, mint gondoltam.

Martin: Részben azonos, részben pedig eltérő. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen sok eseményt rendeznek a hallgatók számára, és ennyire aktív lesz, mint ahogy tapasztaltuk. Szinte minden nap vannak olyan események, kerekasztal-beszélgetések vállalkozókkal, szakértőkkel, vagy híresebb emberekkel, amelyeken szívesen részt vesz az ember.

Milyen magas volt a ponthatár? Miből tettetek emelt érettségit?

Patrik: Az én szakomon 449 volt a ponthatár, én 454-et teljesítettem. Közgazdaság ismeretekből tettem emelt érettségit.

Martin: A ponthatár elég magas volt a pénzügy számviteli szakon: 450 pont. Én közgazdaság ismeretekből és matematikából érettségiztem emelt szinten. Mind a kettőnek a felvételét javaslom azoknak, akik ilyen szakirányba szeretnének elhelyezkedni, még ha az érettségit nem is emelt szinten csinálják.

Mennyire volt nyomasztó az utolsó év?

Patrik: Durván nyomasztónak nem mondanám, de már rajta volt a vállunkon a súly. Éreztük, hogy olyan ez olyan, mint a többi év, csak a végén lesz egy nagy összefoglaló. Körülbelül az fog dönteni az egész középiskolai pályafutásodról, hogy ott hogyan teljesítesz. Nyomasztó is volt, meg nem is, mert feldobták a közös programok, mint például a szalagavató.

Martin: Nyomasztónak egyáltalán nem mondanám. Nehéz volt, tanulni kellett, de tudtuk, hogy ez vár ránk. Érettségi mellett OKTV és ÁSZÉV versenyeken is részt vettem, ami egyrészt jó tapasztalatszerzés volt, másrészről pedig csökkentette az az érettségi nyomását. Végül, de nem utolsó sorban tanáraink is segítettek rengeteget az év folyamán, közülük is kiemelném Dombiné Mirkó Ilonát, Bere Lászlónét, Juhászné Ponert Ágnest és Belkó-Stiller Katalint, akik szabadidejükből áldozva, különórákat tartottak nekünk a sikeresebb felkészülés érdekében.

Az egyetem mellett több vagy kevesebb időtök van a hobbitokra?

Patrik: Attól függ, hogyan osztjuk be az időnket. Ott nem az van már, hogy a tárgyakat csak úgy megkapjátok, megvan egy kötött órarend, és úgy mentek be, hanem külön megszabhatjátok, hogy milyen órára mikor mentek be. Úgyhogy aki ezt jól meg tudja szervezni, annak sok szabadideje van, és jut idő a hobbijaira.

Martin: Egy-két időszakot leszámítva, mint például esettanulmány-írás, vagy vizsgaidőszak, sokkal több szabadidőnk jut a hobbijainkra. Ha úgy vesszük fel az óráinkat, lehetnek szabad napjaink is, és ha a vizsgákat hamar megcsináljuk, több mint egy hónap szünetünk is lehet akár.

Mit gondoltok összességében a Közgázról úgy, hogy elmentetek innen?

Patrik: Hasznos, mivel egyszerűbben megértjük a dolgokat, amelyek a gazdasági tantárgyakkal kapcsolatosak, és meg van alapozva az egész. Itt szereztünk egy szakmai alapot. Én még az elején azt gondoltam, hogy elleszek, nem kell annyit tanulni. Azt kell mondanom, hogy rengeteget kell még erre is tanulni, viszont tényleg segít abban, hogy értünk bizonyos folyamatokat, hogy kell elképzelni a dolgokat. Van egy szint, amire tudunk alapozni.

Martin: Közgáz egy nagyon jó iskola, kiváló, szakképzett tanárokkal, csak ajánlani tudom.

Ki inspirált titeket a legjobban?

Patrik: Többnyire a tanárok tudtak inspirálni ilyen téren, főleg a szakmai tanárok. Én magamat is próbáltam inspirálni, azt hiszem, ez a legfontosabb.

Martin: Legjobban a családom, a barátaim, tanáraim inspiráltak.

Első 3 hónap után mik a tapasztalatok?

Patrik: Eleinte még könnyebbnek érződött, új ismerősök, új suli, minden új. De a negyedik héttől kezdve kezdtük érezni, hogy ez nem valami egyszerű dolog, mert akkor volt az első ZH-nk. Azt kell mondanom, hogy nehéz, de nagyon hasznos. Ezt értem úgy, hogy én emelt szakmai angolt választottam tantárgynak, és szakmai témában kell esszét írni. Volt több is ebből, amit félév elején írtam, és félév végén teljesen más, mert vannak olyan tantárgyak, amik segítettek abban, hogy hogyan álljak hozzá valamilyen problémához, hogyan elemezzek valamit, hol találok ahhoz forrásokat, és rengeteget lehet fejlődni. Nem egyszerű, de teljesen más a hozzáállásom bizonyos dolgokhoz. Például az első esszém az olyan volt, hogy kb. a fele csak a bevezetés volt. Viszont itt már bevezetés volt 3 mondat, és elkezdtem a mondandómat. Tudni kell, hogy miről szeretnél írni, mert egyre jobban bele lehet lendülni.

Matrin: Így az első hetek után mozgalmasnak és érdekesnek tűnt, alig várjuk, hogy még jobban megismerjük.

Tóth Orsolya 10. a

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...