6.7 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Sem a lakosság, sem a kivitelező nem enged álláspontjából

Hónapok óta él idegfeszültségben számtalan ceglédi és környékbeli család, akik éppen a nyugalom és a természet közelsége miatt választották lakóhelyüknek a Gerje környéki Natura 2000-es természetvédelmi, illetve az annak közelében lévő területet. A tanyák között most 400 kV-os magasfeszültségű távvezetéket terveznek építeni. Zsúfolásig megtelt teremben tartottak közmeghallgatást január 18-án az illetékes hivatalok és a kivitelező képviselői. A fórumon nyilvánvalóvá vált, sem a lakosság, sem a kivitelező nem enged álláspontjából.

A Mavir szerint mindenben a törvényi előírások szerint jártak el, az ott élők viszont – többek közt – kifogásolják, hogy semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptak, nem vonták be őket a tervezési folyamatokba, ami a kivitelező, szerint az önkormányzatok feladata lett volna. A tervezett nyomvonal közelében nagy számban élő családok a vezeték egészségkárosító hatása miatt semmilyen körülmények között nem fogadják el a jelenlegi terveket.

Podónyi Gábor tervező összefoglalójában arról próbálta meggyőzni az érintetteket, a 400Kv-os távvezeték egészséges és környezetbarát, a közel 50 méteres oszlopok beleolvadnak a természetbe. A közönségben nem kis derültséget váltott ki, amikor a szakember odáig ment, a hatalmas oszlopokon a madarak és más állatok is – ezt képekkel is illusztrálta – kifejezetten örömmel raknak fészket.

A beszélgetést a kormányhivatal által megbízott dr. Petrovics György osztályvezető vezette le. A MAVIR részéről Kovács Gábor átvételi vezérigazgató helyettes is bekapcsolódott a beszélgetésbe, több kérdést ő válaszolt meg. Petrovics elmondta, a nyomvonalat nem a hatóság határozza meg, az ő felelősségük a MAVIR által készült tervek jogszerűség esetén történő elfogadása. A hatóságnak néhány hete van az eljárás lefolytatására, ami alatt két megye, több száz lakosának véleményét kell összegezni február 1-ig. Elmondta azt is, hogy eddig 240 db kifogást kapott az ügyben. A folytatásra térve elmondta: amennyiben kérelmét a MAVIR Zrt. nem vonja vissza, úgy a kormányhivatal kiadja az engedélyt, vagy elutasíthatja azt.

Az elkeseredett helyiek a délutánba nyúló fórumon hosszan sorolták összegyűjtögetett kifogásaikat, amit a dokumentációt végül majd jóváhagyó vagy elutasító hivatal vezető felé intéztek. Többek közt elhangzott:

– az érintettek semmilyen értesítést nem kapnak

– a terv nem tartalmaz alternatív nyomvonalakat

– a lakosság nem kapott lehetőséget a közreműködése, megkeresésekre nem kapnak választ

– a polgármestereknek ezt ígérték, 200 m-es hatótávon belül nem lehet tanya, de ez nem valósul meg

– a tervek feltűnően felületesen és hanyagul vannak elkészítve

– veszélybe kerül az itt található egyedi tanyavilág

– a hatástanulmány is 500 méteres körben vizsgálta a környezeti hatásokat, az emberek viszont továbbra is csupán 28 méteren belül számítanak érintettnek

– Magyarország törvényi szabályozása ebben a dologban nagyon kiforratlan, ezért lehet, hogy törvényeknek megfelel a tervezet, erkölcsileg viszont erősen kifogásolható.

– Bár költségesebb, de a meglévő vezetékek korszerűsítése is megoldás lehetne, de a környezeti terhelés minimalizálása nem szempontja a MAVIR-nak. Miért kell új területeket szennyezni, sőt a régi Kecskemétre vezető nyomvonal még rövidebb is.

– Csak a gazdasági értéket veszik figyelembe, az emberek értéke nem számít.

https://www.facebook.com/CeglediPanorama/videos/1801713016539948/


Bárány Sándor
az ügyet képviselő önszerveződő Erős Vidék Mozgalom képviselője a fórum után lapunknak elmondta: – Az érintett települések jegyzői, polgármesterei kifejezésre juttatták, nem kívánnak ebben az ügyben a lakosság mellett kiállni, ugyanis Csemő kivételével – tudomása szerint – egyetlen érintett települést sem képviselték. Érthetetlen számunkra, hogy a két pont közötti legrövidebb nyomvonal, az ott húzódó erdős terület vizsgálata fel sem merült. Gyanítjuk, hogy valamilyen általunk nem ismert érdek miatt ezt a lakosság szempontjából legkevesebb érdeksérelemmel járó lehetőséget a beruházó kerüli, mint ördög a tömjénfüstöt.

Az előzőeket figyelembe véve Bárány azt is elismerte: – Feltételezésekbe nem szívesen bocsátkozik, de ha Cegléd jegyzője nem követett volna el hibát és körültekintőbben jár el, valamint a polgármester mindent megtesz a vezeték nyomvonalának megváltoztatása érdekében, akkor sem biztos, hogy jobban állna a helyzetük.

FOTÓK AZ ESEMÉNYRŐL ITT…

https://www.facebook.com/CeglediPanorama/videos/1801722399872343/

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....