5.1 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Pengeváltás a távvezeték ügyében

A ceglédi Fidesz és Jobbik képviselők között múlt csütörtök óta nyilatkozatháború zajlik a 400 kV-os vezeték ügyében. A múlt heti testületi ülésen Rimóczi Gábor a Fidesz frakció nevében nyújtott be indítványt a távvezeték jelenlegi nyomvonalával kapcsolatban. Az előterjesztésben úgy fogalmaznak: Anélkül, hogy szakmai vitákban dönteni kívánnának, úgy látják, a veszély legkisebb esélye esetén is tiltakozni kell a tervezett nyomvonal ellen. Különösen akkor, ha kialakítható más, a lakott területeket jobban elkerülő nyomvonal. Úgy vélik a változatok közül a jelenleg véglegesnek tűnő nyomvonalat a különböző hatósági és közmű tulajdonosi észrevételek figyelembevételével, de a helyi lakosság érdekeit nem teljes körűen figyelembe véve választották ki. Ezért terjesztették a képviselő-testület elé a frakció álláspontját, illetve kérték a testületet, hogy az általuk megfogalmazott határozati javaslat elfogadásával támogassák a kezdeményezést. Az előterjesztéssel egyetért a Jobbik is, annak szövegével azonban teljes mértékben nem. Határozottabb szövegezést kértek és azt, hogy a város határozottan tiltakozzon a távvezeték ellen. A testület végül a – a Jobbikos képviselők kivételével – az eredeti előterjesztést hagyta jóvá és szavazta meg.

„A Jobbikos képviselők nem kérik a magasfeszültségű nyomvonal tervezőit, hogy legyenek tekintettel a ceglédi emberekre a tervezés és a kivitelezés során” – fogalmazott ezután a CTV Híradójának a Fidesz helyi szervezetének elnöke, Hörömpő Annamária a közlemény kapcsán. Az elnök azt nyilatkozta „a Jobbik képviselői nem szavazták meg, álláspontjuk alapján ezt a beruházást nem kell tudomásul venni, épp ezért nem képviselik azt az álláspontot, hogy a ceglédieket vegyék figyelembe a döntéshozók a nyomvonal kialakításának és tervezésének folyamán. Ebből látszik, hogy valószínűleg ez a Jobbik számára egy politikai kérdés és nem a kivitelezés érdekli őket.” Az előterjesztést Földi László, a térség országgyűlési képviselője is támogatta – áll a Fidesz helyi szervezetének közleményében.

Hétfőn Terecskei Ágnes a Jobbik Ceglédi Szervezetének alelnöke írt nyílt levelet Hörömpő Annamáriához: Ebben úgy fogalmaz: ”A Jobbik Magyarországért Mozgalom a magasfeszültségű távvezeték ügyének kirobbanása óta kiáll az érintettek mellett, és képviseli is az érdeküket, nem úgy, mint Földi László KDNP-s politikus. Földi mindössze a szavazatok reményében hitegeti a választópolgárokat, az ő érdekükben érdemlegeset nem tesz. Ne feledjük, hogy Földi László megnyugtatónak nevezte Aradszki András államtitkár parlamenti szavait, holott Aradszki csupán cáfolta a vezeték emberre gyakorolt káros hatását!
A 400 kV ügye a véletlennek köszönhetően jutott napvilágra, ugyanis azt a Fidesz – több, aktuálisan kirobbant ügyhöz hasonlóan – titkolta a lakosság és az érintettek elől! Volner János a Jobbik frakcióvezetője a tavaly október 13-i és az azt követő összes tüntetésen is részt vett, ahol biztosította a megjelenteket közbenjárásáról. Az októberi tüntetés kapcsán hangsúlyozni szeretném, hogy Takáts László polgármester oly mértékben szerette volna ekkor a tiltakozók hangját elnémítani, hogy a hangosításhoz szükséges áram vételezését is megtiltotta.
A Fidesz az egyetlen olyan párt, amely a kezdetektől fogva politikai kérdésként tekint az ügyre. (…) Az Önök pártja volt az egyetlen, aki nem vett tudomást az ügy fontosságáról (…) Kérem tehát, hogy a hasonló, lakosság megtévesztésére irányuló, hazug nyilatkozatát ezentúl ne a ceglédi adófizető polgárok pénzén fenntartott CTV-n közölje le, egyúttal kérem, hogy a lakosság érdekeit szem előtt tartva politizáljon, amíg az emberek le nem váltják az Önök zsarnokságtól és korrupciótól átitatott pártját.”

 ————————————

Válasz a tények tükrében címmel küldte meg válaszát lapunknak Hörömpő Annamária, amelyben az önkormányzat határozati javaslatának szövegével érvel:

Határozati javaslat

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

1. tudomásul veszi, hogy a 65/2017. (III.20) Kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az Albertirsa-Kecskemét nyomvonalon haladó 400kV-os távvezeték megvalósítását,

2. egyúttal felkéri a beruházás megvalósításában részt vevőket, hogy folytassanak további tárgyalásokat a vezeték nyomvonaláról, és törekedjenek olyan megoldás kidolgozására, amelynek káros hatása a lakosságra és a természeti értékekre nézve minimális, a lakosság mindennapi életét és a természeti környezetet a legkevésbé zavarja.

3. Felhatalmazza a polgármestert a 2. pontban megfogalmazott álláspont képviseletére.

Szavazati arányok:

A jelen levő 13 fős képviselőtestületből:

· 10 fő támogatta

· 3 fő (Korondi Miklós jobbik, Csuri Károly jobbik, Horváth Gábor Ferenc jobbik) NEM fogadta el az előterjesztést.

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Terecskei Ágnes
    Viszontválasz – Avagy olvasott szöveg értése
    A januári testületi ülésen a helyi Fidesz-frakció nevében képviselői indítvány került a döntéshozók elé, melyben a 400kV távvezeték megvalósítását tárgyalták. Valószínűleg a kormánypárt helyi képviselőinek gyenge szövegértése miatt a Jobbik egyöntetű NEM szavazata olyan reakciókat váltott ki, amely – ha a határozati javaslatokat alaposan átolvassuk – érthetetlen, és a Fidesztől már megszokott módon: hazug.
    A Jobbik helyi képviselői gyenge próbálkozásnak tartják a Fidesz részéről azt az előterjesztést, mely csak minimalizálni akarja az emberi életre vonatkozó károkozást, nem pedig teljesen kizárni azt. A Jobbik célja, hogy ne csak a kiváltságosok mentesüljenek a vezeték okozta negatív hatásoktól, ne csak 100 milliós villákat kerüljön ki a nyomvonal, hanem a „halandó” polgárok is egyenlő mércével mérettessenek, és az ő életük is legyen annyira fontos, mint azoké, akik a zsírosbödön mellett foglalnak helyet.
    A teljesség kedvéért itt a határozati javaslat 2. pontja, amelyet a Fideszes többségű testület elfogadott:
    „2. egyúttal felkéri a beruházás megvalósításában részt vevőket, hogy folytassanak további tárgyalásokat a vezeték nyomvonaláról, és törekedjenek olyan megoldás kidolgozására, amelynek káros hatása a lakosságra és a természeti értékekre nézve minimális, a lakosság mindennapi életét és a természeti környezetet a legkevésbé zavarja.”
    Közlendőm megfogalmazásakor már tudjuk: a kormányhivatal kiadta a környezetvédelmi engedélyt a 400 kV-os távvezeték építésére. A tiltakozó gazdák, családok pedig a Fidesz szerint nem kerültek akkora veszélybe, hogy az ő érdekükben érdemileg is fellépjenek az ismert nyomvonal telepítése ellen. Azt gondolom, nem a Jobbik szorul magyarázkodásra, hanem aki bort iszik és vizet prédikál. Azaz a Fidesz.
    2018. február 5.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...