9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

“Nem várható a nyomvonal módosítása”

Újabb fejezetéhez érkezett a 400 kV-os távvezeték ügye, miután február 1-jén a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Kecskeméti Járási Hivatala a módosított nyomvonal tekintetében a környezeti hatásvizsgálati eljárást lezáró határozatát – feltételekkel ugyan, de – meghozta.

Eszerint az Albertirsa – Kecskemét között létesítendő 400 kV-os távvezeték módosított nyomvonalára környezetvédelmi engedélyt adott a hivatal azzal a feltétellel, hogy a tervezett tevékenység és a településrendezési eszközök közötti összhangot meg kell teremteni Csemő község vonatkozásában, ezáltal a kizáró okot meg kell szüntetni a tervezett tevékenységhez szükséges létesítési, építési engedély kiadására jogosult hatóság döntéséig – olvasható a hivatal honlapján: A környezeti hatásvizsgálatnak ez már a második fordulója, mert a nyomvonallal érintett tanyák lakosaiból szerveződött Erős Vidék Mozgalom tiltakozásainak hatására a kormányhivatal megszüntette az első eljárást és egy minimálisan módosított nyomvonal alapján futott neki másodszor. A ceglédi, csemői, nyársapáti, nagykőrösi érintetteknek azonban ez a nyomvonal is elfogadhatatlan, mert csaknem 300 tanyát érint.

Az Erős Vidék Mozgalom az engedéllyel kapcsolatban kiadott Emberek a sor végén című reagálásban kifejti: „Lehet, hogy jogszerű, de erkölcsileg megkérdőjelezhető döntést hozott a Hatóság a nyomvonal engedélyezésével kapcsolatban. A határozatban kifejtik: „Az érintett népesség egészségi állapotában, valamint társadalmi, gazdasági helyzetében – különösen életminőségében, területhasználata feltételeiben – várható változások értékelése tekintetében a MAVIR Zrt. által az észrevételekre leírtakat teljes mértékben osztja hatóságunk, ennek megfelelően ezen szempontokra vonatkozó vizsgálat során azonos álláspontra jutott.”
„Ezzel a döntéssel tulajdonképpen beáldozták a tervezett nyomvonalon található közel 300 tanya lakosságát, egy – ki nem mondott – érdek miatt.” Hozzáteszik, hogy sokan igyekeznek megnyilvánulásaikat bagatellizálni, őket nevetségessé tenni, vagy politikai töltettel felruházni, miközben a hivatalos szervektől és az érdekvédő szervezetektől sem kapnak segítséget.

„Ezúton kérünk minden politikust, politikus aspiránst, hogy ne használják politikai célokra a lakosságot elkerülő távvezeték ügyét! Kérjük ezt pártállástól függetlenül, a demagóg mondatoktól egészen a nyílt levelekig. Értjük, hogy kampány van, közeleg a választások ideje, de kérjük, hagyják meg az embereknek, hogy a szavazófülkékben döntsék el ki mennyit tett hozzá az Erős Vidék Mozgalom által megfogalmazott célokhoz!” – üzent külön közleményben néhány erős mondattal a politikusoknak is a civil szerveződés. Amint fogalmaznak: „Nem akarjuk, hogy a lényegről elterelődjön a figyelem, ezért kérjük, hogy az általunk szervezett eseményeket ne kapcsolják össze saját politikai tevékenységükkel! Ezt nem tartjuk tisztességesnek!” – fogalmaznak a szervezők.

Csemő Község Önkormányzatának nem fog fellebbezni a határozat ellen, mert nem látja értelmét. Ahogy február 8-ai közleményükben fogalmaznak: „Csemő Község Önkormányzata 2017. december 12-én határozatot hozott arról, hogy a módosított nyomvonalat nem támogatja. A testületi határozat mellett a polgármester és a jegyző is nyilatkozott arról, hogy a módosított nyomvonalat nem támogatja. Mára teljesen világos, hogy sem a beruházást, sem az engedélyező hatóságot nem köti a testületi határozat. A meghozott határozat ellen az önkormányzatunk fellebbezni nem fog. A 450.000.-Ft jogorvoslati eljárási díj összege magas, főleg, hogy tudjuk, a fellebbezéssel sem várható a nyomvonal módosítása; figyelemmel arra is, hogy a fellebbezés nem állítja meg az engedélyezés további folyamatát – lévén a Járási Hivatal határozata fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

Véleményünk szerint nem hangsúlyos az engedélyben, hogy a biztonsági övezettel érintett ingatlanok ugyan mezőgazdasági célt szolgálnak, de a közvetlen közelükben lakóépületek vannak. A tervezett létesítmény rontja a tanyasi létforma fenntartásának lehetőségét, csökkenti a népességmegtartó erejének megőrzését. Ehhez esztétikai alapkövetelmény, hogy a lakókörnyezet jellege jelentősen ne változzon meg, márpedig a vezeték rontja a tájképet.

Önkormányzatunk arra készül, hogy szerepet vállal a jogos lakossági igények felmérésében, a kártalanítási igények benyújtásában, az összegszerűség megállapításában, az esetlegesen szükségessé váló jogsegélyszolgálat megszervezésében.”

Az engedély itt tekinthető meg…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....