9.2 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

10 millió fölött a lakások ára

Két év alatt másfélszereződött az agglomerációs lakások ára – írta meg az index.hu. Az ingatlanárak némi késéssel követik a kereslet megváltozását. 2016-ban például Szigetszentmiklós és Érd voltak a legnépszerűbbek. De az emelkedő lakásárak hatása már nagyobb földrajzi kört is elér: egyre több a ceglédi ingatlant kereső fővárosi érdeklődő, aki itt még megfizethető ingatlanokat talál a pénzéért.
„Az agglomerációban a lakásoknál 2016 első negyedévétől 2017 második negyedévéig 18 százalékos drágulás volt, majd ezután szűk egy év alatt még 30 százalékkal mentek fel az árak. Budapesten a belső kerületek népessége stagnál, a külső kerületeké pedig csökken az Otthontérkép adatai szerint. – számolt be az index.hu. Furcsának tűnhet ez a trendváltozás, hiszen míg agglomeráció 2000-2003 nagyon népszerű volt, népessége évről évre növekedett, 2003-tól már többen akartak elköltözni a főváros környéki településekről, mint letelepedni ott. Így az agglomeráció népessége folyamatosan csökkent, egészen 2013-ig. Azóta viszont megfordulni látszik a folyamat.
– Az országos média hírei ne tévesszenek meg senkit: a fővárosra, annak közvetlen közelére és Nyugat-Magyarországra vonatkozó ingatlanárak nem hasonlíthatók a ceglédiekhez, a tendenciák azonban igen.  – mondta el lapunknak Pataki Tibor a Cegléd Ingatlan ügyvezetője. – Elmondható, hogy a budapesti ingatlanboom hatásai Ceglédre is elértek, nagyon sok fővárosi keres ingatlant nálunk. Elsősorban azért, mert most már az agglomeráció is drága az embereknek. Cegléden viszont egy Havanna-lakótelepi lakás árán, még mindig kertes családi házat lehet venni.

A panel jól összevethető árain látható, hogy az utóbbi három évben duplájára emelkedtek az árak. – tért át a ceglédi ingatlanárak változásaira a szakértő. – Az 50 négyzetméter körüli panelek ára Cegléden 5 millió körüliről 10 millió fölé nőtt. Most már a korszerűtlen gázkonvektoros téglalakásokat is utolérte az áruk. Régebben a téglalakás volt a favorit, de sokan rájöttek, hogy nem gazdaságos a fűtésük és az átalakításuk is körülményes. Viszont nagyon jó elosztású és egyedileg átalakítható paneleket lehet kapni ugyanannyiért.
A panelek presztízse megnőtt, ami országos trend, de érzékelhető Cegléden is. Ennek oka, hogy a leginkább mobilizálható ingatlanforma, általában jó az elosztása, külön nyíló szobákkal és jól összevethető más ugyanolyan ingatlannal az állapota és ára. A családi házak és téglalakások kisebb mértékben drágultak, kb. 50 % körüli árnövekedés tapasztalható. Például a Cegléden is sokfelé látható szocreál kockaház – tipikus sátortetős, két utcai ablakkal, amelyek a 60-70-80-as években épültek, – ára  a  3 évvel ezelőtti 8 millióról, ma már 12 millió körül tart.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...