17.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Cicamentés tűzoltó autóval

Elgázolása után menekülhetett egy macska a Bajza utca egyik átfolyójába szerda reggelre. A sérült állat jelenlétére egy közelben lakó figyelt fel, akinek a kutyája jelezte, hogy valami van az árokban található csőben. A macskát hiába csalogatták szép szóval nem jött elő, ezért kihívták a katasztrófavédelem munkatársait, akik hamar a helyszínre is érkeztek. A tűzoltóautón azonban nem volt olyan eszköz, amivel a csatornában hozzáfértek volna az állathoz, ezért egy másik autó is a helyszínre jött a szükséges felszereléssel. A vérző, átfagyott állat fél óra múlva biztonságos kezekben volt, a gyepmesteri telepre szállították be kezelésre.

https://www.facebook.com/CeglediPanorama/videos/1848477325196850/

________________

Lapunk megkereste a katasztrófavédelem megyei szóvivőjét Csámpai Attilát az ügyben, aki elmondta: az elsődleges feladatuk mindenkor az emberek mentése, majd az állatoké és csak ezután következik az anyagi károk elhárítása. Így ha személyi mentéssel kapcsolatban éppen nincs feladatuk, bajba jutott állatok kimentése is a kötelességük.

– Sok esethez hívják a tűzoltókat, melyek között vannak kevésbé fontosnak tűnő esetek is. – mondta el Csámpai Attila tűzoltó törzszászlós. – A segélyhívások fogadásától egészen a beavatkozás módszeréig a katasztrófavédelem különböző eljárásrendeket dolgozott ki a káresetek kezelésére. A kidolgozás során figyelembe vették a különböző szakemberek véleményét is. A tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének általános szabályairól szóló 39/2011. (XI. 15.) BM rendelet egyértelműen és pontosan meghatározza a tűzoltás és a műszaki mentések rendjét és szabályait.

A mai házi kedvenc mentésénél a bejelentés során nem derült ki egészen pontosan, hogy milyen átmérőjű, nagyságú, hosszúságú csatornába van az állat belefagyva. Az első kivonuló egység a rendelkezésére álló felszereléssel valóban nem tudta megoldani a mentést, de mivel dolgavégezetlenül a tűzoltók nem hagyhatják ott a káreset helyszínét, ezért kértek további segítséget. Így az újabb kivonuló tűzoltók már sikeresen meg tudták menteni a vízbe fagyott, teljesen átázott cicát. Felmerül a kérdés, hogy valóban kell-e ilyenkor a tűzoltóság igénybe vétele? De azt is tudjuk, hogy az állatokat nem tartók nem mindig értik meg, hogy miért kell például tűzből, fáról, villanyoszlopról menteni macskákat (tűzből akár más háziállatokat is), de akinek van kedvence, az tudja, hogy az ő élete is ugyanolyan fontos, mint más élőlényé. Többször előfordult már, hogy kutyát, lovat, tehenet, vagy egyéb állatot kellett menteni kútból, árokból, más, különböző helyszínekről. 2017-ben összesen 58 esetben hajtottunk végre ilyen jellegű műszaki mentési feladatokat. Fontos megjegyezni, hogy a szándékosan megtévesztő hívások sokkal nagyobb problémát okoznak nap, mint nap. Nagyon sokszor érkezik a műveletirányításra olyan segélyhívás, aminek nincs valóságalapja, rossz szándékú és teljesen megtévesztő. Ilyenkor – hiszen a jelzésből nem derül ki, hogy megtévesztő hívás – ugyanúgy teljes apparátussal vonultak a segítségre siető egységek. Az ilyen szándékosan megtévesztő jelzések igazi veszélye abban áll, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre vonulnak, addig érkezhet valódi, tényleges segítségkérés, melyhez a valótlan jelzés miatt később érkeznek ki az egységek, mely – akár néhány perces késedelem is – beláthatatlan következményekkel is járhat.

Az esetről a Blikk is beszámolt…

Fotó: Krizsán E / BM OKF médiaszerver/PMKI Cegléd HTP

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...