13.5 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

11 kamupárt ajánlóívén szerepelt az elhunyt

Halála után is „aktív” a választásokon több ceglédi jelölő íven aláíró polgár – ez a morbid eset nem is volt példa nélküli a mostani ajánlásgyűjtésben: egy már elhunyt állampolgár 11 kamupárt ajánlóívén szerepelt, de volt olyan – igaz élő – személy is, akinek aláírását 18 jelölt ajánlóívén találták meg. A Választási Bizottság feljelentést tett a rendőrségen.

Pest Megye 12. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága március 9-ei ülésén véglegessé vált, hogy kik a választókerület jelöltjei. A sajtónyilvános ülésen bejelentették: 17 párt jelöltje lett nyilvántartásba véve. Némelyek gigászi harcok árán szerezték meg a szükséges aláírásokat.

A kispártok közül lakossági együttérzést vívott ki magának a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, aki a nagy hideg ellenére napokon át állt kint a vasútállomás peronján és a város több más pontján a járókelőktől aláírásokat kérve. Kis Viktornak végül az utolsó pillanatban sikerült leadnia az ajánlásokat, melyekből szűkösen, de éppen elegendő 514 db gyűlt össze, így a jelölését a bizottság elfogadta.

Mint elhangzott: összesen az elmúlt néhány napban 2772 íven, ívenként 8 ajánlást dolgozott fel az iroda. 46-an igényeltek ajánlóíveket, 14-en nem használták fel, 32-en kérték a nyilvántartásba vételt, de ebből csak 17-en lettek nyilvántartásba véve. A visszautasított jelöltek esetében névegyezéseket és elhalálozottak „ajánlását” találták meg.

Bizonyos jelöltek nem hozták vissza időben, vagy egyátalán az ajánlóíveket, amiért súlyos bírságot kell kiszabni

Igen bizarr esetekről is beszámolt ülésen a választási iroda vezető-helyettese, Sziváki Ibolya. Az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt színeiben gyűjtögető Hajdú Attila esetében például 791 (!) ajánlását utasították el, mert az ajánlóíveken nem szerepelt az ajánlást gyűjtő neve és aláírása. Talán a legbizarrabb az az elhunyt “ajánló”, akinek az aláírása 11 kamupárt ajánlási ívén szerepelt. De volt olyan létező személy is, akinek az aláírását 18 jelölt ajánlóívén találták meg. A gyanús esetek miatt arról döntött a bizottság, hogy felkéri a Pest Megye 12. számú Országgyűlési Választókerületi Választási Irodájának vezetőjét, hogy tegyen hivatalból feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Az ülésen kisebb vitát váltott ki, hogy a külképviseleteken és az átjelentkezéssel késve beérkező szavazatok melyik szavazókörhöz kerüljenek beszámításra. Az egyik bizottsági tag véleménye szerint az eredetileg kijelölt Malom téri 800 fős szavazókör eredményének beszámítása jelentősebben befolyásolhatja a végeredményt, mint hogyha ezek a szavazatok a legkisebb 200 fős Kecskéscsárdai szavazókörhöz lennének számolva. Ha a legkisebb szavazókört választanák ki, az kevésbé módosítaná a végeredményt. Ellenérvként elhangzott, hogyha kisebb szavazókörbe kerül be a beérkező eredmény nagyobb súlyt kaphat a kívülről szavazók véleménye. A bizottság az ellenérvet leszavazta: az átjelentkezésekkel és külképviseleteken leadott szavazatok a Malom téri szavazókörhöz számítódnak majd.

Pest megye, 12. OEVK – 17 nyilvántartásba vett párt és jelöltje :

Bicskei Kálmán Vendel – MCP

Fenyvesné Dr. Nádas Katalin Csilla – NEMZET ÉS BÉKE

Földi Áron – LMP

Földi László – FIDESZ, KDNP

Kiss Erzsébet – SZP

Kohl Antal Sándor – MUNKÁSPÁRT

Rácz Aliz – HHP

Dr. Szüdi János – DK

Volner János – JOBBIK

Wajand Krisztina Katalin – KÖSSZ

Antal Péter – EMMO

Bán Zsolt – ÖSSZEFOGÁS PÁRT

Fekete-Szabó Zsolt – CSP

Kis Viktor – MKKP

Mucsinyi Levente – MOMENTUM

Rácz Lajos – REND PÁRT

Szellő István – ÉRTÜNK ÉRTETEK

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...