12.7 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

A minőség is művészet

Nem újdonság, hogy ma a vizualitás javarészt nem papíron, vásznon, bronzban, terrakottában jelenik meg.

A Dal című szuperprodukció hátterei számítógép vezérelte projektorokkal készültek, a színpad padlójának „üvege” is lehetővé teszi a computeres effekteket. A digitális világ hordozófelületei veszik át a hétköznapi vizuális infók közvetítését, a 3D-s technikáról nem is beszélve. Városunkban is történtek kísérletek a fény bevonására a művészeti eseményekbe: húsz éve Csurgai Ferenc fényjátékkal avatta fel szobrát a kórház kertjében. Ma már elképzelhetetlen, hogy egy városközpont legszebb középületei ne legyenek kivilágítva, de emlékszem a múzeum épületén és az égen játszó fényekre, melyek kereskedelmi, vagy szórakoztató célpontokra hívták fel a figyelmet. A nagyvilágban mindennapos, hogy turisták által leginkább látogatott helyeken gigantikus fényfestéseket rendeznek. Cegléden a Petrik G. Band Templomkerti koncertjén láttam hasonlót, már összehangolták a képet a hanggal és a szöveggel, de a mozgást még a művész keze adta hozzá. A CAE képzőművészeivel közös Petrik G. Band koncerteknél a technikusok és hangosítók adtak biztos hátteret a kísérlethez. Utóbbiak tudták, érezték mire van szükség, hisz „szintén zenészek”!

Húsvétkor kékben láthattuk a kecskeméti Városházát is a TV Híradóban, 6-án, pénteken a Kossuth Gimnázium öltözik a tenger színébe. Tavaly a ceglédi Városháza, előtte a Református Nagytemplom esti kivilágítása irányította szemünket az Autizmus Világnapjára. Figyelemfelkeltő sétát már ötödik éve rendez az Autizmussal Élők és Segítőik Egyesülete.  Az önkormányzattól, több közintézménytől, vállalkozótól, művésztől, civiltől kaptak ehhez támogatást, de egyik leghűségesebb segítőjük talán a Tajti Music csapata. Kezdetben ingyenes hangosítással, majd a világítás különleges és művészi megoldásával nyújtottak segítséget. Karitatív és magas minőségű fényhatásaik más nagyvárosok hasonló célú látványaival egyenértékű eredményt hoztak. Mivel felhívó, figyelemfelkeltő szignál nélkül ma nincs sikeres tömegrendezvény, ezért elmondhatjuk, hogy Monori Tibor csapata is az esemény kulcsfigurája.  2018-ra egész napos eseménnyé vált a fél Magyarországról látogatókat idevonzó szakmai konferenciával az egykori „Séta”. E terület legkiválóbb gyógypedagógusai tartanak előadásokat a Ceglédi Tankerületi Központban megrendezendő szakmai napon, de a kék ruhába öltözött, azúr lufikat lengető ceglédieknek, és a Tajti Music professzionális csapatának is szerepe van a sikerben. A minőség mellett már a hatalmas választékot is képviseli a Tajti Music, hiszen budapesti Hangszerplázája európai viszonylatban is a legnagyobbak között van.

A Ceglédről induló vállalkozás ápolja kapcsolatait a várossal, az itt élő művészekkel, előadókkal. Kedvesen és szakmai alázattal.

P.R.G.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...