12.7 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Irány Szanda!

„Ha április, akkor erdei iskola.”- mondhatják a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói és tanítói. Ha erdei iskola, akkor irány a Cserhát szíve, Szanda. Már hagyomány iskolánkban, hogy tanulóink e szép vidéken töltenek néhány napot és megismerkednek a palóc hagyományokkal, a népviselettel, régi mesterségekkel, a helyi élővilággal és a hollókői, valamint a szandai vár történetével. Ezektől a megtapasztalt és kipróbált információktól lesz iskola és nem kirándulás az együtt töltött négy nap. Igazán észre sem veszik a gyerekek, hogy mennyi mindent tanultak, csak akkor, amikor elkezdenek mesélni, vagy amikor papírra vetik élményeiket.

Jól esett az ébredő természetben túrázni és közben megismerkedtünk a Cserhát növény és állatvilágával, geológiai ritkaságaival. A gyerekek mozgásigényét egy kis íjazással, lovaglással, röplabdázással és focizással vezettük le. A 2018-as év kapcsán Mátyás királyról sem feledkeztünk meg, hiszen akadályverseny és dramatikus játék rejtette az „Igazságos” életét. Óriási élményt jelentett gyermekeink számára a vadászati kiállítás megtekintése, valamint a vadász élmények hallgatása. A hatalmas trófeák: agancsok, agyarak és koponyák, kézről- kézre jártak és diákjaink feszült csendben figyelték a hozzájuk kapcsolódó történeteket. Napról- napra megcsodáltuk a kontyos házakat, a virágos tornácokat, a népviseletben járó idős asszonyokat. Jó volt visszalassítani az időt, sétálni a friss levegőn, a virágzó fák és kökény bokrok között, amelyek ismét megmutatták hazánk gyönyörű tavaszi arculatát. Mikszáth Kálmán szavai jutottak eszünkbe a levegőbe szippantva:

„ Sok földet bejártam, de mégis csak Nógrád tetszik a legjobban:

Hegyeivel, völgyeivel, egyenesre nőt fáival; itt úgy látom, a füvek zöldebbek, a virágok illata édesebb, mint bárhol másutt a világon. Még a felhő is mintha rózsaszínbe öltözne, amikor átsuhan fölöttünk…

Ez az én igaz Hazám!”

Sági Anikó
SZKKIÓ tanár

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...