15.4 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

A 441-es áldozatai

A 411-es út Cegléd, Nyársapát, Nagykőrös között a „halálszakasz”. Nem csak autóval katasztrófa, de kerékpárral lassan öngyilkosság az út használata. Május 23-án újabb áldozatot követelt a 441-es: egy kerékpáros férfit elgázoltak, sérüléseibe a helyszínen belehalt.

De menjünk kicsit vissza az időbe! 2008 évet írunk. Már akkor is nyilvánvaló volt, hogy ezen az útszakaszon a helyzet sürgős változtatásra szorul. A 441-es úton zajlik a tehergépjárművek észak-déli átmenő forgalma a 4-es főút és Kecskemét között, de nagyon sok kerékpáros is közlekedik rajta.

Cegléd, Nyársapát és Nagykőrös „2008-ban együttműködési megállapodást kötött a kerékpárút megépítésére. Elkészültek a kiviteli tervek, megkapták az érvényes építési engedélyt. Aztán 2009-ben Nagykőrös uniós támogatással a várakozással ellentétben a másik irányban, Katonatelepig alakította ki a bicikliutat, noha nem az volt a legveszélyesebb szakasz. A folytatás pénz és pályázati lehetőség hiányában elmaradt. Múltak az évek, 2013 második felére lejárt a Cegléd–Nyársapát–Nagykőrös között tervezett bicikliút hatályos építési engedélye, amit a kerékpárutak létesítésére vonatkozó szabványok megváltozása után már nem lehetett megújítani.”– írta a szabadfold.hu

2008-2013 között 37 közlekedési baleset történt ezen az útszakaszon, ami kerékpárost érintett. Hat már nem tért vissza a családjához, szeretteihez, barátaihoz. Hat ember, hat feleslegesen elvesztett élet…

2014-ben aláírásgyűjtés indítottak és a rendőrségi baleseti statisztikával nyomatékosítva megkeresték az érintett három önkormányzatot. A válasz annyi volt, hogy nincs pénz. A hírek szerint újabb kiviteli terv készült. Persze kerékpárút azóta sincs. Immár kétszer fizet a város a semmiért.

2015-ben Földi László országgyűlési képviselő lobbizott az ügyben a kormánynál. A választ Tasó László adta meg: a kormány elkötelezett a kerékpáros közlekedés fejlesztése mellett. 2008 óta uniós forrásokból is, ezen szakasz esetében  a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program segítségével  lehet kerékpárutat építeni, amihez forrás bővítése szükséges. Hozzátette: nagyon bízik abban, hogy a kerékpárút-hálózat kiépítése során az érintett régió kerékpárút-fejlesztése is megvalósul.” – írta meg a Ceglédi Panoráma, de úgy tűnik mégsem volt annyira elkötelezett a kormány, mert a kerékpárút építése nem valósult meg.

2018-at írunk. Kerékpárútnak se híre, se hamva. Már ígéret sincs. A tavaszi fairtások még engedtek egy kis utat a reménynek, de láthatóan valakinek csak a téli tüzelőre volt szüksége. Az út minősége már kritikán aluli. Itt egy lyuk, ott egy lyuk, itt egy domb, ott egy domb. Az útszakasz forgalma már nem bírja a terhelést. Rengeteg ceglédi kockáztatja az életét nap, mint nap, hogy eljusson Nagykőrösre, Kecskemétre, azokba az üzemekbe, gyárakba, munkahelyükre, ami a megélhetésüket biztosítja.

2018. május 23. Újabb áldozatot követelt a 411-es út. Ismét egy emberéletet, akiről nem tudunk semmit, de biztos volt családja, szerető felesége, gyermekei. Őt is haza várták….

László Ágnes

Hasonló hírek

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kecskemét és Cegléd között óriási a forgalom, rengeteg a kamion, teherautó. Az út olyan nyomvályús, mintha síneken közlekednének a gépjárművek. Az útpadka olyan, mint a hullámvasút, vagy fel van marva már ahol van útpadka. A kerékpárosok és robogókkal közlekedők mellett elsuhannak az autósok, minimális oldaltávolságot hagyva. Szerintem újítsák fel és szélesítsék ki az utat, és legyen rajta kerékpársáv.

  2. Minden nap átbicigliznének Ceglédről Kőrösre a tisztelt Urak, biztos vagyok benne, hogy egy hét után elkezdődne az építkezés.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...