6.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

A „vers legyen velünk!”

2018 első félévének egyik élménykínálata volt kortárs költőkkel való találkozás a Szépírók Társasága és a Patkós Irma iskola közös szervezésében. Az időszak vendégei Karafiáth Orsolya, Parti Nagy Lajos és Térey János voltak. Mindhárman kimagasló egyéniségei napjaink költészetének, akiknek nem csak kiadott munkái népszerűsége, de művészi elismerései is tiszteletet parancsolóak, akár laikusok számára is. Bizonyításképpen elég említenem a Kossuth-díj, vagy a József Attila-díjaikat.

Három költő, három egyéniség, három olyan személyes találkozásra épített alkalom, melynek hangulata más és más módon informált, motivált. Amíg Karafiáth az extravagáns sokoldalúságával, a szélsőségekig eltolt élethelyzeteinek kitárulkozásával, filmes munkáinak bemutatásával hozta lázba a rendhagyó irodalomóra hallgatóságát, addig Parti Nagy elhangzó versei értelmezésének lehetőségei nyitottak kaput az iskola növendékeinek vers- és prózamondás gyakorlata tantárgy tanulmányaihoz. Ez idő alatt bepillantást nyerhettünk Parti Nagy Lajos által használt nyelv jellemzésébe is, ahol uralkodó, stílusteremtő sajátosságként jelölhetjük meg a „szövegköziséget”, mert a szövegek nem csak önmagukban, hanem más szövegek változó kereszteződésében léteznek a posztmodern irodalom egyik stílusjegyeként. Előadásában rámutatott arra is, hogy a mai fiatalok olvasási szokásai alapvetően megváltoztak. Mint mondotta nem biztos, hogy a szépirodalom az, ami az érdeklődés középpontjában áll manapság, de az informatika világa rendszeres olvasásra és kommunikációra kényszeríti a ma emberét.

A sorozat harmadik vendége Térey János meglehetősen szerteágazó költői munkásságát már a kilencvenes évek elejétől a magyar líra fontos részeként tartjuk számon. Térey nemcsak elővette és alkalmazta a klasszikus formákat, hanem a verses regény kiterjedt hagyományát elevenítette fel, melyből többet is felolvasott a délután folyamán. A Fagy című talán legszebb versét Marosszéki Tamás színművész az iskola tanára interpretálta.

A rendhagyó irodalmi órák sorozat talán egyik legfontosabb üzenete volt, akár Karafiáth Orsolya, akár Parti Nagy Lajos vagy Térey János költészetét taglaljuk mindegyik sajátos eleme a mai magyar irodalomnak és egyedi színfoltja a kortárs európai lírának.

Hortobágyi Zoltán író, publicista, valamennyi alkalom moderátora, értő és elegáns módon segítette hallgatóságának kíváncsiságát megőrizni.

Jóleső érzés volt megtapasztalni a művészeti iskola növendékeinek érdeklődő aktivitását, közreműködését, amit vendégeink is elismeréssel nyugtáztak. Mi pedig örömmel folytatjuk irodalmi és színházi kalandozásainkat.

Farkasházi

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...