12.7 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Pedagógusnapok a térségben

Pedagógus Nap Cegléden

2018. június 5-én a Ceglédi Polgármesteri Hivatal Dísztermében köszöntötték a város pedagógusait. Az ünnepségen Takács László polgármester úr köszöntőt mondott, majd Fodor Gábor tankerületi igazgató úr ünnepi beszédében a pedagógusok munkáját méltatta. Buncsák Gábor a Ceglédi Szakképzési Centrum nevében méltatta a megjelenteket. Cegléd Város Pedagógiai díját Imregi Tiborné, Soltiné Raj Rita és Soltészné Bencsik Ilona vehette át. A Ceglédi Tankerületi Központ második alkalommal adta át kiváló pedagógus díját. Ebben az évben a Ceglédi Járás pedagógusai közül Szarvákné Földi Edit részesülhetett benne, aki szívesen válaszolt a diák tv kérdéseire is. Szarvákné Földi Edit több évtizede dolgozik a Jászkarajenői Széchenyi István Általános Iskolában biológia-földrajz-technika szakos általános iskolai tanárként. Szakmai felkészültsége kiemelkedő, ismereteit folyamatosan újította. Az intézményi minőségirányítási csoport vezetői feladatait is ellátta, valamint 12 évig irányította a természettudományos munkaközösséget. Szívesen vett részt a pályázatok megírásában és megvalósításában, mindig segítette az intézmény vezetését. A tehetséggondozásban a versenyfelkészítő munkája a természetismeret tantárgy területén kiemelkedő. A szakköri munkában, a szabadidejében sok időt fordít arra, hogy tanítványaival megszerettesse a természettudományos tantárgyakat, módszertani palettája a nevelésben sokszínű. Hivatástudata, kiváló pedagógiai tevékenysége kiemelkedő volt.

Meglepődött hogy a sok felterjesztett pedagógus közül épp Ön kaphatta meg ezt a rangos elismerést?

Szarvákné Földi Edit: „Igen, nem számítottam rá. Csütörtök délután hívott fel az igazgató nő telefonon és tőle tudtam meg, hogy egyáltalán felterjesztettek.”

A Jászkarajenői Széchenyi István Általános Iskola alkalmazottjaként vette át a díjat. Mindig is ebben az intézményben dolgozott?

Szarvákné Földi Edit: „1975-ben kezdtem a pályámat. Ezt kimondani is nagyon sok, de elrepült ez a 43 év. Két évet dolgoztam Törtelen, a többit itt töltöttem Jászkarajenőn.”

Miért pont a biológiát, a földrajzot és a technikát választotta?

Szarvákné Földi Edit: „Ez érdekes dolog. Én minden tanulós tantárgyat szerettem. Általános iskolában, középiskolában matematikából készítettem fel az osztálytársaimat, mert éppen arra volt szükség és az utolsó pillanatban döntöttem, hogy biológia – mezőgazdasági ismeretek szakra megyek. Ezt elvégeztem és a GYES alatt úgy gondoltam, hogy túl sok a szabadidőm, így aztán választottam még egy tárgyat és elvégeztem levelezőn a földrajzot. Lehetett volna akár magyar és történelem is, mert ezeket is nagyon szerettem. „

Sokszor halljuk, hogy a természettudományokat nem igen kedvelik a gyerekek. Mi a tapasztalata, mi lehet ennek az oka?

Szarvákné Földi Edit: „Talán egy kicsit távol van a gyerekektől, főleg a matematika és a fizika. Ha a természettudományokra gondolunk, a földrajznak a gazdaság tudományi részét nem szeretik, a természet földrajzot már inkább. A természetismeretet úgy tapasztalom, hogy az ötödikesek és hatodikosok kedvelik.”

Munkája igen sokrétű volt, hiszen részt vett a minőségirányításban, pályázatok írásában, de rangos versenyekre is készített fel gyerekeket. Mely versenyeredményekre a legbüszkébb?

Szarvákné Földi Edit: „Mindig éppen arra amelyiken voltunk és amit elértünk. az idén megyei első és harmadik helyet értünk el a Kaán Károly versenyen és országos Herman Ottó természetismeret versenyen szintén első és harmadik helyet értünk el. Nagyon büszke vagyok a diákjaimra.”

Úgy hallottuk, hogy nemsokára nyugállományba vonul. Milyenek voltak a pedagógus évei?

Szarvákné Földi Edit: „Nagyon gyorsan elteltek, jók voltak, szerettem. Tulajdonképpen én már nyugdíjas vagyok 2011 óta. Azóta nyugdíjasként óraadóként dolgozom heti 10 órában. Nagyon szeretem csinálni. Egyszer persze mindennek vége szakad, pont kerül a kerek pálya végére.”

Mit mondana a pályakezdő kollégáknak? Miért érdemes ezen a pályán megmaradni?

Szarvákné Földi Edit: „Ha valaki szereti a pedagógiai szakmát, szereti a gyermekeket, ha szeret velük foglalkozni, akkor maradjon meg a pályán, ha nem akkor viszont jobb ha minél előbb elhagyja a pályát, mert szenvedésből dolgozni nem lehet, csak akkor ha ebben örömét leli.”

A pedagógus mindig tervez. Mivel fogja tölteni a jól megérdemelt nyugalmazott éveket?

Szarvákné Földi Edit: „Unatkozni biztos, hogy nem fogok, mert van három gyermekem és van öt unokám.”

Köszönjük, hogy válaszolt kérdéseinkre. Munkájához és az elnyert díjhoz szívből gratulálunk.

(Készítette: Konfár Adrienn, Kökény Kíra, Bús Miklós)

 

 

Pedagógus Nap Nagykőrösön

2018. június 3-án a kiváló diákokat, valamint a pedagógusokat köszöntötték Nagykőrösön. Fodor Gábor a Ceglédi Tankerületi Központ kiváló pedagógusa díját Dr. Szencziné Tamás Ágnes részére adta át. Dr. Szencziné Tamás Ágnes 1998 óta a Nagykőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusa, ahol angol nyelvtanárként tevékenykedett egészen az e tanévben bekövetkező nyugdíjba vonulásáig. Munkáját mindig felelősséggel, nagy szakmai tudással és elhivatottsággal végezte. Több évtizedes pedagógusi munkája során mindig fogékony volt az új módszerek elsajátítására és alkalmazására, ezért többször részt vett továbbképzéseken, tanfolyamokon, és az önképzés is fontos volt számára. Elsődleges feladatának tartotta, hogy tanítványait használható nyelvtudáshoz juttassa pozitív élmények biztosításával, változatos módszerekkel. Igen nagy sikereket ért el a tehetséges tanulók versenyre történő felkészítésében, és számos tanítványa államilag elismert sikeres nyelvvizsgára történő felkészítésében. Hivatástudata, kiváló szakmai felkészültsége, a munkához és a kollégákhoz való hozzáállása, szakmai életútja, a pedagógus pályán elért eredménye példaértékű és követendő mindannyiunk számára.

(Készítette: CTK)

 

Pedagógus Nap Nagykátán

2018. június 7-én immár harmadik alkalommal került sor a Nagykáta Járási pedagógus napi ünnepségre. A rendezvényt Fodor Gábor a Ceglédi Tankerületi Központ vezetőjének ünnepi beszéde nyitott meg. Beszéde során saját példáján keresztül elmondta, hogy a diákok szeretete mellett nagyon fontos az önismeret, hogy ki miért lett pedagógus, milyen pluszt ad ez a pálya a tanítóknak, tanároknak és köszönetét fejezte ki az intézményvezetőknek, pedagógusoknak a közös munkáért. Nagykáta város képviseletében Horváth Nóra az Oktatási, Kulturális,- és Sport Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Több tanító, tanár és oktatást segítő kolléga, iskolatitkár is vehetett át munkájáért elismerő oklevelet, illetve Pedagógus Szolgálati emlékérmet. A Ceglédi Tankerületi Központ kiváló pedagógusa elismerést Basáné Czakó Gabriella, a nagykátai Mátray Gábor Általános Iskola intézményvezető helyettese, tanítója, kórusvezetője vehette át. Basáné Czakó Gabriella 1987óta a Mátray Gábor Általános Iskola pedagógusa. Pontos, precíz, tervező munkájának eredményeként nem csak a tanulás, hanem kézműves, sport és művészeti foglalkozások is szerves részei voltak a tanulók délutáni tevékenységeinek. Többek között neki is köszönhető az iskolában a 2013/2014-es tanévtől működő zenei osztály elindítása. Munkáját lelkiismeretes, átgondolt tevékenység jellemzi. Magas szintű munkája hozzájárult ahhoz, hogy az Oktatási Hivatal Bázisintézményi címet adományozott az intézménynek. Katonáné Barna Zsuzsanna a tankerület nagykátai irodájának vezetője zárta az ünnepséget. Az ünnepség után Basáné Czakó Gabriella szívesen válaszolt néhány kérdésünkre.

Először is gratulálunk a díjához. Hogy fogadta ezt az elismerést?

Basáné Czakó Gabriella: „Köszönöm szépen. Nagyon-nagyon meglepődtem, egyáltalán nem számítottam erre a díjra. Az esélytelenek nyugalmával ültem a széken. Amikor elkezdték sorolni, hogy kire gondoltak és milyen események vezették ehhez a díjhoz, akkor egyre gyanúsabb lett a dolog és egyre jobban izgultam, hogy remélem nem én leszek. Végülis bemondták a nevemet. Biztos hogy látszik a képeken a megdöbbenésem. Nagyon-nagyon örültem.”

Milyen tantárgyakat tanít?

Basáné Czakó Gabriella: „Az elmúlt években etika tantárgyat tanítok a gyerekeknek.”

Mikor döntötte el, hogy pedagógus lesz?

Basáné Czakó Gabriella: „Ez már nagyon régen volt, szinte már nem is emlékszem rá. Mindenesetre nagyon szerettem a gyerekekkel foglalkozni és a gimnázium után lehetőségem volt a tanítóképzőbe jelentkezni. Így történt az életpályám kezdete tulajdonképpen.”

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó pedagógus legyen?

Basáné Czakó Gabriella: „Nehéz megfogalmazni, de a legfontosabb az alázat a szeretet a gyerekek, a felnőttek és egymás iránt.”

A mindennapokban mi motiválja ezen a pályán?

Basáné Czakó Gabriella: „Tulajdonképpen ugyanazok, amiket az előbb elmondtam. Az ember szeretné a gyerekeket minden jóra, szépre megtanítani és minden pillanatban azt keresi, hogy mivel tudná ezt elérni.”

Harmincöt éve tanít. Tudna-e mondani valamilyen kiemelkedő élményt?

Basáné Czakó Gabriella: „Rengeteg élmény ért ennyi év alatt. Nagyon sok tanítványom is volt, sok örömet szereztek. A legtöbb élményem abból adódott, amikor versenyekre készültünk, vagy különböző rendezvényekre. Régen voltak a komplex versenyek, ahol iskolánkból sok tanuló részt vett. Ezekre a felkészülés mindig nagyon izgalmas volt. Együtt izgultunk, vártuk az eredményeket. Többször is értünk el sikeres eredményeket.”

Köszönjük szépen az interjút és további sok sikert kívánunk a tanításhoz.

(Készítette: Szentmártonkátai Arany János Általános Iskola média csoportja)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...