4.6 C
Cegléd
2024. március 6. szerda
spot_img

Támogatásokról, felújításokról döntött a testület

Új pályázatokról, támogatásokról és felújítási munkálatokról döntött Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nyári időszakot megelőző utolsó testületi ülésén. Ugyancsak az ülés elején köszöntötték Magyar Lászlót, a Sportmúzeum igazgatóját, aki a közelmúltban rangos elismerést vehetett át.

Megtartotta munkaterv szerinti rendes, a nyári időszak előtti utolsó ülését a testület. A tárgyalási nap elején a városvezetés köszöntötte Magyar Lászlót, a ceglédi Sporttörténeti Bizottság elnökét és a Ceglédi Sportmúzeum igazgatóját, amiért nemrég a Magyar Olimpiai Akadémia legmagasabb elismerését vehette át. Az, hogy a vidék első Sportmúzeuma több mint negyed évszázados múltra tekinthet vissza, az alapító munkáján túl a hozzá méltó utódok, kiváltképp Magyar László munkáját dicséri – hangzott el a sportember méltatásában. Magyar László 2002-ben megkapta meg Cegléd Város Sportjáért díjat, 2006-ban pedig Pest megye Sportdíját is, most pedig a Magyar Olimpiai Akadémia Székesfehérvárott tartott 70. Vándorgyűlésén a legnagyobb elismerésben, Tiszteleti Érem kitüntetésben részesült.

Első napirendi pontként, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2017-es évről szóló beszámolójának tárgyalásával kezdődött a testület ülése. A tavalyi évről szóló tájékoztatást a képviselők elfogadták.

Új pályázatot ír ki az önkormányzat. Cegléd városképét meghatározó építészeti értékek felújítását szeretnék támogatni. A „Cegléd Város építészeti értékeinek megóvása 2018” című pályázaton építési munkákra, a településképi bejelentési eljárás lefolytatásához szükséges tervdokumentáció készítésére, továbbá a kivitelezési munkák közvetlen költségeire igényelhető támogatás.

Cegléd Város Önkormányzatnak Képviselő-testülete 2016. október 20-ai ülésén fogadta el Cegléd Város Településszerkezeti Tervét, valamint megalkotta a Cegléd Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletet.  A teljes felülvizsgálat befejezése óta eltelt közel két évben számos lakossági beadvány érkezett Cegléd Város Önkormányzatához, többségében övezeti módosítási kérelmek, szabályozási vonal változtatással kapcsolatos megkeresések. Ezért a testület ma arról döntött, hogy elindítják a Helyi Építési Szabályzat, Szabályozási Tervlap és Településszerkezeti Terv részleges módosítását.

Új feladat került a Várvag Kft-hez. A mai döntés alapján a cég szállítja, a polgármester rendelkezése alapján, a szociálisan rászoruló személyek számára  a kertészeti tevékenység során keletkezett, tűzifaként hasznosítható, Cegléd Város tulajdonát képező faanyagot.

További majd 30 millió forintot biztosít az önkormányzat – az idei évre elkülönített általános tartalékból – a Művelődési Központ felújítási munkáira. A felújítás során ugyanis nélkülözhetetlen pótmunkákra is fény derült. Ezek viszont a pályázatban el nem számolható munkanemek. Ezért az önkormányzat saját tartalékából biztosítja a bruttó 29.210.000,- Ft-ot.

2 millió forinttal támogatta a testület a Gerje Sport Kft. támogatási kérelmét, valamint a Ceglédi Kézilabda Klub visszatérítendő támogatási kérelmét is.

Inflációt követően változnak csak a köztemetői díjak.  A kegyeleti közszolgáltatási szerződésben már korábban rögzítették, hogy a 2017. évtől alkalmazandó 25 %-os díjemelést követően az önkormányzat évente az inflációnak megfelelő díjkorrekciónak tesz eleget. Így most a díjak 2,4 %-al emelkednek.

Több mint 30 millió forintot fordítanak idén intézményi felújításra, karbantartásra. Erről már korábban döntöttek, most arról tárgyalt a testület, hogy mely óvodákban, milyen felosztásban, milyen feladatokra fordítható ez az összeg. Homlokzati nyílászárók újulnak meg, csoportszobák szépülhetnek, vizesblokkot újítanak fel és sok más feladatra is jut a több mint harminc millió forintból.

Új helyre kerül a Concordia Zrt parkolója. A Város Önkormányzata  korábban a tehergépjárműveknek kizárólagos parkolási használati jogot biztosított a Mozdony utcai parkolóban, a Rákóczi út – Köztársaság út közötti szakaszán.  Most viszont szeretnék elkezdeni a Kölcsey tér felújításának előkészítését. Addig viszont, amíg a Concordia Zrt. nem járul hozzá a Kölcsey tér rendezését képező Mozdony utcai parkolók és vízelvezetés megvalósításához, addig a Nemzeti Közlekedési Hatóság a beruházásra vonatkozó engedélyt nem adja ki. Egyeztetések kezdődtek és a mindkét fél számára megfelelő megoldás az lett, hogy a Dugovics utcai közterület egy 600 négyzetméteres területét a Concordia Zrt telephelyéhez csatolják. Itt a cég által elkerített helyen, vagyis nagyobb zajvédelem mellett parkolhatnak a járművek.

Meghatározta a testület az óvodai csoportok és a csoportba járó gyermekek maximális számát. Cegléd illetékességi területén 2018. április 11-ei adatok alapján 395 állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkező óvodaköteles gyermek van.

A Képviselő-testület döntéseiről, határozatairól bővebben a www.cegled.hu oldalon olvashat.

Szokolai Attila

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...