3.1 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Zöldhulladék mi lesz veled?

Egyre több gondot jelent a városban a szemétszállítás. A legnagyobb problémák a szelektív gyűjtő helyek körül kialakult káosszal és a zöldjárattal vannak.

A zöldjárattal kapcsolatban kerestem meg a Duna-Tisza közi Hulladékkezelő Nonprofit Kft. (DTKH) ügyfélszolgálatát. A kérdés pontosan így hangzott:

„A zöldjárattal kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni. Mit csinálhat egy család, ha nagy a kert és havonta csak 5 zsák füvet és kerti zöldhulladékot visznek el? Ebben az esetben év végéig rengeteg felesleg marad a házaknál. Mégis mit kezdhet vele a lakó, ha saját önerőből nem tudja a szállítást a megfelelő helyre megoldani? Nem lehetne a nyári időszakban megoldani a sűrűbb szállítást vagy feloldani a korlátozást az 5 zsákra vonatkozóan? Illetve, hiába rak ki az ember 5 zsákot, ha 2 kap cserébe. Felesleges huzavona a lakosság részéről, akinek több zsák kell. Miért nem lehet annyi zsákot kapni, amennyit elvisznek? A kapott zsákok egyébként a legkisebb gallytól vagy erősebb növényi szártól  elszakadnak, egyszerűen alkalmatlanok mindenre.”

A szolgáltató válasza igen tömör volt: „Tisztelt Ügyfelünk! Levelében leírtakra az alábbiakat válaszoljuk. Amennyiben rendelkezik Ön plusz edényzettel és jól látható egyértelmű felirattal ellátja “zöldhulladék”, úgy kihelyezheti ilyen formában is zöldhulladékot. Cserezsákot tudunk biztosítani a korábban kiküldött tájékoztatónkban leírtak szerint, melyet honlapunkon is megtalál.”

A levelemből kiderül, hogy pontosan tisztában vagyok azzal, hogy milyen szolgáltatást nyújt a DTKH, de válaszként csak egy lekezelő, semmi információt nem tartalmazó levelet kaptam. A felgyülemlő zöldhulladék kezelésére pedig semmi javaslatot.

Így, akinek nagy kertje van, vagy gazdálkodik is saját felhasználásra, az jól jár, ha nekiáll komposztot termelni (ami hasznos is), mert a felesleges zöldhulladék ügyében még az erre hivatott szolgáltató sem tud rendes választ adni, hogy mit is kezdjen vele a kedves polgár.

Jobb híján maradnak a szakadó zsákok, az erjedésnek indult tartalmuk, amit csak egy hónap múlva szállítanak el és a kínlódás, hogy a kihelyezett 5 zsák helyett miért csak 2 cserezsákot kapunk. Az idős emberek jó része nem tudja megoldani, hogy a Pesti útra vagy a Mizsei útra rohangáljon zsákokért, így számukra marad a kiszolgáltatottság. Sőt, a nagykőrösi zöldhulladék lerakó sincs éppen a szomszédban.

Innentől kezdve kár csodálkozni, hogy a város tele van itt-ott elhagyott szemeteszsákokkal, a szelektív hulladék gyűjtőkből pedig ömlik ki a szemét.

A szelektív és zöldhulladékos plusz zsákok átvételére inkább egy városközponti helyre lenne szükség, ahol az idős emberek is könnyen hozzájuthatnak. A legjobb megoldás talán a piac lenne, ahol tényleg mindenki gond nélkül kaphatna zsákot, mondjuk kedden és pénteken. Nem olyan furfangos dolog lenne, ha mondjuk egy közmunkás a piac egyik asztalánál állva osztaná, természetesen ésszerű keretek között.

Mi lakók is sokat tehetünk a város tisztaságáért, de ez igen nehézkes, hogy ha a szolgáltatás színvonalát, a járatok sűrűségét nem az igényeknek megfelelően alakítják ki.

A DTKH szolgáltatási díjat számol fel, amit mindenkinek fizetni kell, emellett a várost elborítja a szemét. Köszönjük.

László Ágnes

Részletes tájékoztató a szelektív és zöldhulladék járatokról…

Lomtalanításról bővebben itt…

Részletes szabályzás itt…

(A kép illusztráció)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...