16.7 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Holland házaspárnak adták a ceglédi testvérpárt

Mintha csak tárgyak lennének, úgy szakították és helyezték el egy holland házaspárnál a Gyuráné Pintér Mária (56) által nevelt két gyermeket. Renáta (9) és Zolika (3) három éve került a nevelőszülőhöz.

– 2011 óta vagyok hivatásos nevelőszülő. Az ötszobás házamat is ennek megfelelően alakítottam át, a gyámhivatal egymás után küldte hozzám a kisebb és nagyobb gyermekeket. Igyekeztem mindegyikük vér szerinti szüleivel is tartani a kapcsolatot, és úgy alakítani, hogy rendszeresen találkozzanak – elevenítette fel Mária. – 2015-ben megérkezett az életünkbe az akkor 5 éves Reni és az újszülött Zolika: azonnal a szívünkhöz nőttek. Reni halláskárosult, most kezdte az első osztályt, ám nem tud együtt haladni a többiekkel, így speciális segítségre lesz szüksége. Az édesanyjuk eredetileg Győrben élt, ám most Ceglédre költözött, hogy minél gyakrabban láthassa őket. A gyámhivatal 2017 elején örökbe fogadhatónak nyilvánította a gyerekeket.

Marika többször jelezte a Pest Megyei Kormányhivatal gyámügyi osztályán, hogy szeretné örökbe fogadni a rá bízott gyermekeket, ám a korára hivatkozva visszautasították. Ekkor a 33 éves fia, Miklós kezdte el a nevelőszülői tanfolyamot, hogy ő fogadhassa örökbe a kicsiket. Ám közben feltűnt a színen egy holland házaspár.

– Arról volt szó, hogy még semmi sincs eldöntve, és vigyem el a gyerekeket egy ismerkedő találkozásra. Együttműködtem. Amikor a gyerekek meghallották, hogy miről van szó, sírtak, hogy nem akarnak elmenni tőlem. Az édesanyjuk is kétségbeesett, hiszen így vele sem tudják a kapcsolatot tartani. Aznap azt mondták, visszamehetek értük kora délután, de csak az üres szoba fogadott, és a döntés: azonnali hatállyal a holland házaspárnál helyezték el őket. El se tudtam búcsúzni tőlük − sírta el magát Marika. – Ők érzékeny gyerekek, nem pedig tárgyak! Másnap felmondtam a gyámhivatalnál, és elhatároztam: küzdeni fogok a két kicsiért.

– Mindenképp problematikusnak tartom, hogy a külföldre történő örökbe adás kötelező lépései elmaradtak ebben az esetben, ráadásul semmilyen hivatalos végzést nem kapott róla. A gyerekeket úgy emelték ki, mintha veszélyeztetve lettek volna Máriánál, holott hivatásos nevelőszülő, szó sincs az alkalmatlanságáról, és akkor még két másik gyerek is a gondozásában állt − fejtegette dr. Kelemen Kornél, Mária ügyvédje.

Megkerestük a Pest Megyei Kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi osztályát, ám lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A magyar törvények szerint a 12 éven aluli gyermekek nem élhetnek intézményben, csak családban, így a gyerekek hivatásos nevelőszülőkhöz kerülnek addig, míg vissza nem térhetnek a családjukba, vagy örökbe nem adják őket. Az örökbe adás esetén általában a nevelőszülőket szokták először megkérdezni, vállalják-e.

blikk.hu

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Több érdekes dolog van a cikkben, amit nem értek.
    Örökbefogadáshoz nem kell nevelőszülői tanfolyamot végezni!
    Teljesen más a két dolog. Az örökbefogadó szülő vér szerinti státuszba lép az örökbefogadás pillanatában.
    A nevelőszülő pedig az állam által adott pénzen nevel gyerekeket. A nevelőszülőség egy foglalkozás.

    A vér szerinti édesanya, ha tartja a kapcsolatot a gyermekekkel, akkor semmiképpen nem adhatják örökbe a gyerekeket, még a nevelőszülőknek sem!!!
    Ha nem tartja velük a kapcsolatot, akkor igen, örökbe adhatóak… Az pedig egy szuper dolog, hiszen lesz apukája és anyukája nekik, végre családban családtagként élhetnek szeretetben! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....