12.5 C
Cegléd
2024. március 12. kedd
spot_img

Büdös-éri madárfigyelőn

Surányi DezsőNéhány éve (a Ceglédi Panorámában), amikor éppen bőven volt víz a Büdös-ér medrében, egy sajkaszerű vízi alkalmatossággal és egy hosszú bot segítségével a Dohány utca és a Szolnoki út közti szakaszon végig tudtam evickélni. De addigra már az agyagos gödörtavat feltöltötték, a barna réti héja legalább húsz éve megőrzött fészke sem létezett, előtte ostoba ottlakók elpusztították e védett madarat, mert baromfi kártevőnek vélték. S amikor újabb károkozás történt, kiderült – de nagyon későn: a tettes egy borz volt, amelyik az Arborétumban megtelepedett pávapárt is levadászta.

Most a meder rendezett környezetű, az olasz nád épp zöldell, de vannak tavalyi szártorzsák is – szerencsére. Mire ezt a beszámolót megírhatom, közel két hónap telt el, mert a költöző madarak érkeztét is, helyfoglalását is meg kellett várni. Az ismeretlen téli fekete madárka bizonyára visszatért az északi messzeségbe, de hallom és hallgatom a fülemülesitke és a nádi sármány szerelmi hangolását. Fészküket ugyan nem tudtam megtalálni, így is a Büdös-ér menti téblábolásom miatt, bizonyosan a flaszter-fotósok megmosolyoghatnak ezért. Tegyék – mégsem válok kárvallottá, mert őrzöm gyermekkori élményeimet.

Egyik idei fészke a Büdös-érnél

A csongrádi Holt-Tisza parti nádasok hangos énektudója bizonyosan a nádi tücsökmadár volt és maradt, amelyiknek dala mai napig él a fülemben. Az a keskeny, itteni nádasféle is elég viszont, hogy fészkelő helyet és rovarokat találjanak e madarak, és hát énekelnek. Az idén 2 fészket is találtam, mintha a lusta építőmadár, a kakukk, rosszul mérte volna fel a terepet, egyszer-egyszer kémlelte a területet a nagyhangú madár, de mintha elpártolt volna innen. Tudott róla, hogy azon kevesek egyike, amelyik nem épít fészket, ún. fészekparazita. Világviszonylatban is alig több egy tucatnál azon fajok száma, amelyek hasonló életmódot követnek. Reményeim szerint így az idén 8-10 nádi tücsökmadár szaporulattal lehet számolni…

A nádi tücsökmadár (Locustella luscinioides) Európa és Ázsia nyugati részén él; nádasok és gyékényesek lakója. Hossza 14 cm, szárnyfesztávolsága 18-21 cm, testtömege 14-17 g; a tollazata világosbarna, mintázat nélkül, háti része sötétebb és vörösesbarna. Szúnyogokkal, hernyókkal, pókokkal és tegzesekkel táplálkozik. A hím április végétől énekével csábítja a nászra a tojót. A fészekhez való száraz nádat a hím gyűjti, de a tojó készíti el a fészket, legfeljebb 30 cm-re a mocsár, vagy a víztükör felett. Fészekalja 4-6 db 25 mm-es tojásból áll, melyeken 12-13 napig kotlik a tojó, míg a táplálékról a hím gondoskodik. A fiókák 12-14 napot töltenek a fészekben, mire önállóak lesznek. Áprilistól szeptemberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő. Állománya nálunk 25-30 ezer példány lehet, Európában biztos állományú fajként tartják nyilván, nálunk biztonsági okokból azért védett, eszmei értéke 50 000 Ft.

És egy szemtelen kakukk

Költési időben a kakukk is már megjelenik Európa és a mérsékelt égövi Ázsia nagy részén, vonuló madárként a telet Délkelet-Ázsiában, Közép- és Dél-Afrikában, s a Fülöp-szigeteken tölti. Áprilistól szeptemberig tartózkodik Magyarországon, más fajok fészkébe rakja a tojását. Testhossza 33 cm szárny fesztávolsága 55-60 cm, testtömege 110-130 g. Tollazata világos, hátán szürkéskék színű, szürkén csíkozott, alsó része hasonlít a karvalyéra. Lehetséges, hogy ez a mimikri ijeszti el a kisebb madarat a fészkükről, hogy saját tojását belerakhassa. 12 tollú farka halvány hamuszürke.

Főként rovarokkal, különösen nagy testű hernyókkal táplálkozik. Költési időben magányos madár, de a telelőhelyeken olykor csapatokban figyelhető meg. A költési időszaka május-július közti időre esik, 9-25 fészket is meglátogat, melyekbe egy-egy tojást rak. Kedvenc gazdamadarai a nádi és réti tücsökmadár, a vörösbegy, a réti pityer és az erdei szürkebegy. Balkáni gerle fészekből még sosem repült ki kakukk… A fiókák 12 napi kotlás után kelnek ki, rendszerint hamarabb, mint a gazdamadár fiókái. A frissen kelt kakukkfióka mind a tojást, mind a fiókákat érzékeli, és azokat kilöki onnan! Szegény gazdamadár általában nagyobb testű idegent nevel fel! A pimasz kakukkok 19-24 nap után repülnek ki, de csak 50 naposan lesznek önállók, a szülőket is kihasználják. Eszmei értékét ugyancsak 50.000 Ft-ban határozták meg.

ESDÉ
Fotó: SD fotók

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan fejleszti a logikus gondolkodást a pasziánsz?

Az ingyenes online pasziánsz mindig is népszerű választás volt...

8 tipp, hogy az esküvőd életed egyik legszebb napja legyen

Minden bizonnyal görcsbe rándul a gyomrod, ha a közelgő...

Lépcsőzés az egészségért

2024. márciusát kórházi Egészségfejlesztési Irodánk kezdeményezésére a „Lépcsőn járj,...

Lapáttal verte a szomszédját

A Pest Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat...

Újabb beruházási botrány

„150 millió forint támogatásból újulhat meg Cegléden a Török...