12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Vadveszély az utakon

Újra eltelt egy év és mint minden évben, mint most is felhívom a gépkocsival közlekedők figyelmét, hogy július közepe és augusztus közepe között fokozott figyelmet igényel az utakon a balesetveszély, ugyanis ekkor van az őzek üzekedésének időszaka.

 

Az őzek párzási időszaka és a búza aratásával egy időre eső üzekedési időszak alatt az őzbakok levetkőzik óvatosságukat és a tarlókon, kukoricásban vagy az utakon átrohanva, a veszéllyel keveset törődve, szinte egész nap űzik, hajtják a sutát, leállnak verekedni a fel-fel bukkanó vetélytárssal. Az őznász kezdésének egyik biztos árulkodó nyoma a kör alakban letaposott növényzet, amelyet a nászjáték során az elől futó suta és az őt kergető bak tapos le.

Én már több mint 46 éve vadászom és a területünkön az őz számít nagyvadnak, volt szerencsém többször megfigyelni az őzek nászát.

Volt olyan helyzet is, amikor egy kukoricatábla mellett állva egyszer csak kirohant a suta és utána a bak, minket majdnem fellökve és figyelmen kívül hagyva rohantak és kergették egymást, mit sem törődve az eddigi óvatosságukról.

Volt alkalmam többször látni azt is, hogy milyen az őzbak borítása. A suta közeledtére, ingerlésére a bak kezd hajtani. A borítás mindössze néhány másodpercig tart, ezután a bak többnyire olyan árnyékos helyen pihen le, ahonnét jól szemmel tarthatja a területet és a sutáját. Egy ilyen esetet láttam én is, és mivel volt nálam fegyver és bakra akartam vadászni, becserkeltem a bakot. A bak annyira elfáradt, hogy észre sem vette, hogy kb. 20 méterre odakúsztam hozzá, és a céltávcsőben figyeltem a célkeresztben. Bevallom, nem volt szívem meglőni, – úgy éreztem – ilyenkor semmilyen állatot nem szabad meglőni, így leengedtem a puskát és felálltam, hogy a bak észrevegyen és elillanjon.

A párzási időszak alatt gyakran hallani a suta hívó hangját, amelyre majdnem mindig megjelenik egy-egy suta nélküli őzbak is. Ezt mi vadászok ki is használjuk, a suta hangját utánzó csalisíppal hívjuk be a magasles elé az őzbakot és elbírálás után ilyenkor nagy lehetőség van a bakok selejtezésére.

De láttam a közúton minden óvatosságot félretevő őzet átrohanni a halálába. Láttam a szerencsétlen elpusztult őzet és láttam az összetört gépkocsit is, mindkettő szörnyű látvány.

Visszatérve az eredeti, címben szereplő témához, mit is kell tennie ilyen esetben a gépjármű vezetőjének az őznász idején? Először is óvatosan vezessünk ebben az időszakban. Különösen azokon a helyeken, ahol a vadveszély jelzőtábla ki van helyezve. Ugyanis ha nem megfelelő sebességgel megyünk ezeken a területeken sem a vadásztársaság, sem a biztosító nem fog fizetni. Ha mi voltunk a figyelmetlenek előfordul, hogy a vadásztársaság esetleg perelni fogja a vadban okozott kár értékét is.

Ha vaddal ütközünk, mit is kell tenni? Minden esetben próbáljuk megkeresni a helyi Polgármesteri Hivatalt vagy ha ismerjük a területi vadásztársaság képviselőjét, végső esetben hívjuk a rendőrséget. Érdemes a helyszínen megegyezni, mert ellenkező esetben hosszadalmas bírósági eljárásnak tesszük ki magunkat.

Mészáros Iván

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....