1.1 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Akik becsülik a múltat…

A Kazinczy utca elején néhány éve nyílt meg a Rég Idők Tárháza, amelyben letűnt korok tárgyai találtak otthonra egy gyűjteményben. Az alapítók régi ismerőseim Szabó Péter és felesége Szerdahelyi Judit. Szabóék dolgos, szorgalmas 40-es éveikben járó fiatalok, szép családjuk van, három gyermeküket egyetértésben nevelik. Nem ijednek meg a munkától, szorgalmas iparkodó emberek, akik önmagukon túlmutató értéket hoztak létre a tárházban a ceglédieknek.

–          Mindig vonzottak a régi tárgyak és a hozzájuk kapcsolódó emlékek. A család, dédimama, barátok segítségével gyűjtött tárgyak lassan kinőtték az otthonunkat. Baráti beszélgetések folytán jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy alapítványt a múlt emlékeinek megőrzésére. – kezdi a beszélgetést Peti. – Feleségem Judit és barátaink segítségével, összefogással létrejött az alapítvány, ami a Rég Idők Tárháza keretén belül működik és jelenleg már közhasznú szervezet. Nagyon nagy izgalommal szervezkedtünk, sok munkával indítottuk el, de úgy tűnik, hogy jól döntöttünk. Megfelelő helyet találtunk a Kazinczy u. 1 szám alatt, ahol berendezkedtünk és sok látogatót fogadunk. Felnőttek, gyerekek egyaránt felkeresik kis gyűjteményünket és sok-sok felajánlást kapunk. A régi padlások, kamrák mélyén lapuló tárgyakból sokat nekünk ajándékoznak az emberek, hogy így közkinccsé válhassanak.

Bekapcsolódtunk a város kulturális vérkeringésébe: részt veszünk a Múzeumok éjszakáján, az Ipartestület rendezvényein, a Rég Idők Piacztere szervezésében, de mi magunk is szervezünk rendezvényeket: mint a Mini Böllér fesztivál, Kapirgáló Fesztivál, Húsvéti hagyományőrző locsolkodás. Ezeken a ceglédi táncegyüttesek és hagyományőrző csoportok is szerepet kapnak. A Kossuth Múzeummal karöltve dolgozunk, ahogy a Dobmúzeummal és a Kályhamúzeummal is. Részt veszünk a Laska Fesztiválon és a környék rangos főzőversenyein. Munkánkban folyamatos segítséget kapunk a ceglédi iparosoktól, kőműves, lakatos segít munkájával minket. A Rég Idők tárházának látogatása ingyenes, de örömmel elfogadunk bármilyen támogató segítséget.

–          Rengeteg tervünk van, tele vagyunk ambícióval. – veszi át a szót a feleség Szerdahelyi Judit. – Most kertmozi megnyitásán fáradozunk. Ehhez szeretnénk az udvart régi téglával lerakni. Már vettünk is, kaptunk is, de még szükség van további mennyiségre. Ha valakinek van felesleges és eladná, vagy odaajándékozná a tárháznak hálásak lennénk! Az adományozók kérésére nevét és felajánlását feltüntetjük tárházunkban. De van, aki névtelenül szeretne adakozni, azt is tiszteletben tartjuk. Elfogadunk mindenféle régmúltat idéző tárgyat, legyen az képeslap, jelvény, falvédő vagy játék, de nagyobb bútorok is szóba jöhetnek.

A rendezvények sorában is bővítésre készülünk, a Cegléden népszerű batyus bált szeretnénk rendezni. Rendezvénytermünk egyébként bérelhető is különböző alkalmakra, kulturális rendezvényekre.

Egyébként pedig folyamatosan várunk fogadunk felnőtt és gyermekcsoportokat a rendezvényekre és tárlatmegtekintésre is, a belépés ingyenes. A felajánlásokkal, rendezvényekkel, vagy tárlatmegtekintéssel kapcsolatban bátran keressenek a 30/586-1147-es telefonszámon. – teszi hozzá Judit.

Beszélgetésünk alatt öröm volt látni Peti és Judit csillogó szemét és mosolygós arcát. Látszik rajtuk, hogy ez elhivatottság számukra. Határtalan a lelkesedés bennük, hogy feladatukat maradéktalanul teljesítsék. Kívánok nekik ehhez sok erőt és egészséget!

Az Olvasóknak pedig azt, hogy menjenek el, nézzék meg ezt a mini múltat és varázsolódjanak vissza nagymama konyhájába és dunyhás szobájába. Megéri!

Farkasné Marika

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...