7 C
Cegléd
2024. március 7. csütörtök
spot_img

Halott apja tartozását hajtanák be a 3 éves kislánytól

Épp csak talpra állt a gyászoló família, miután a családfő, Gombai László elveszítése után új életet kezdtek, ám úgy tűnik, egy régi tartozás miatt mégsem tudnak tovább lépni.

Laci és az akkor még pár hónapos Réka

Lászlót két évvel ezelőtt ismerte meg az ország: a férfinak először agydaganata, majd leukémiája és nyirokrákja lett, mindez abban az időszakban, amikor épp megszületett a feleségével, Virgíniával közös gyermekük, Réka. Az apát lelkileg megviselte, hogy a családi fészek helyett kórházról kórházra kellett járnia. Ráadásul Virgínia sem tudta mindennap látogatni őt, mivel messze laktak, és az utazásra nem volt pénze. Így azt kérte a Blikken keresztül az ország jó érzésű lakosaitól, hogy aki tudja, látogassa meg a férjét.

– Minden erőfeszítés ellenére Laci itt hagyott minket 2017 februárjában. Nagyon nehéz időszak volt ez nekünk, és már akkor éreztem, hogy el kell menjünk a régi lakásunkból. Decemberben kaptam egy levelet egy végrehajtótól, 600 ezer forintot követelt Lacin, aki akkor már 10 hónapja nem élt. Kiderült, hogy még 2010-ben nem fizette be egy 30 ezer forintos telefonszámláját, és a járulékos költségekkel lett ekkora a tartozás – fejtegette az asszony. – Válaszoltam a végrehajtónak, hogy a férjem meghalt, el is küldtem a halotti anyakönyvi bizonyítványát. Ezzel én lezártnak tekintettem az ügyet, és ez volt a baj.

A tartozás ugyanis ezzel nem szűnt meg, és a végrehajtás is tovább haladt a maga útján. László távollétében a Ceglédi Járási Bíróság 1,3 millió forintot ítélt meg, amit rá is terheltek az ingatlanra, ami eddigre már a közös gyermekük, Réka nevén volt.

– Sem lelkileg, sem anyagilag nem voltam képes tovább maradni a családi házunkban, így a gyámhivatal engedélyével eladtam azt. A vételárból vettem egy kisebbet, és kifizettem a banki tartozásokat. A bomba akkor robbant, amikor kiderült: az új tulajdonost nem tudják bejegyezni, mivel Laci tartozását, ami már a gyerek neve alatt fut, az ingatlanra terhelték – folytatta Virgínia. – Az ügyvédem szerint nincs mit tenni, fizetnem kell, csak nem tudom, miből.

Dr. Pintér Matild független jogász szerint azért, mert ha valaki meghal, nem engedik el a tartozását: ez a hagyatéki teher, amit az örökös visel.

A gyámhivatalé a végső döntés

Ha az örökös kiskorú, ahogyan Gombaiék esetében is, az örökséggel kapcsolatos összes döntést jóvá kell hagynia a gyámhivatalnak is. Tartozás esetén pedig szintén a gyámhivatal dönt, hogy milyen ingatlanra vagy ingóságra terheli a behajtani kívánt összeget.

blikk.hu

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Fasching a gimiben

Február 23-án farsangi mulatság zajlott a gimnázium aulájában, mely...

Válaszok a személyeskedő megjegyzésekre

Jakab István a Ceglédi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke sajtótájékoztatót...

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...