13.5 C
Cegléd
2024. március 13. szerda
spot_img

Lassan véget ér a nyár

Augusztus közepén túl vagyunk, egyre közelebb kerülünk a tanévkezdéshez. A legtöbb szülő ilyenkor már elkezdi a gyerekét tanulásra ösztönözni. Ismételjen, nézze át az előző évek tananyagait, készüljön az év eleji dolgozatokra. Én pedagógusként és szülőként azt mondom, hogy hagyják pihenni a gyereket, mert szeptemberben elkezdődik az iskola és csemetéjüknek tanulnia kell. Most a pihenés ideje van, töltekezni kell és élményeket gyűjteni.

Ha a favágó egész évben fát vág és a szabadsága alatt is munkára fogjuk, akkor fáradtan megy vissza dolgozni és rosszul fog teljesíteni. Nem felejti el a favágást akkor sem, ha pihen, maximum kicsit gyengébb lesz, de néhány nap alatt visszarázódik a munkába. Ha a diák egész évben tanul és a nyári szünetben is ezzel tölti az idejét sokkal kevésbé lesz fogékony az új dolgokra. Rejtve tanulhat, például esténként diafilmet vetítünk itthon és 1-1 kockát a gyerekeim is olvasnak, vagy boltosat játszunk, ahol az összeadást és a kivonást gyakoroljuk. A mai technikai vívmányokat kihasználva vicces képeket, szövegeket küldök a lányaimnak és máris az olvasás és szövegértés fejlesztése is megtörténik. Ők írják a bevásárló listát és még sorolhatnám.

Egy dolog nagyon fontos, ezeket a dolgokat akkor csinálják, ha kedvük van hozzá és nem ülnek direkt az asztal mellett és magolnak, ismételnek. Most gondolom, sokan felhördülnek, hogy álomvilágban élek és az okostelefonjuk mellől nem tudják elvonszolni a gyereküket, aki semmire nem hajlandó, így jobban járnak, ha tanulásra kényszerítik őket a szünetben, addig se a kütyüjét nyomkodja. Ennek ellenére azt mondom, hogy ne tanuljon nyáron senki, akinek nem muszáj. Egyrészt az előző év rengeteg ismeretéből nem tudja a gyerek, hogy mi az, ami fontos és mi az, ami kiegészítő anyag. Ahogy arról sincs fogalma, hogy milyen szisztéma szerint haladjon. Persze a buzgó szülők gyakorló feladatokat írnak, és azt kell megoldaniuk a kicsiknek. Szerintem erre sincs szükség, mert szeptember első egy-két hetében a pedagógusok tudatosan átismételik a gyerekekkel a tananyagot. Először elhűlnek, hogy a diákok semmire nem emlékeznek, majd együtt felelevenítik azokat a témaköröket, anyagrészeket, amire ebben a tanévben és a későbbiek folyamán szükség lesz. Sok-sok gyakorlás után fogják csak megíratni az év eleji dolgozatokat. Az ismétlés után szeptemberben már gyakorolhat és készülhet a gyerek, hiszen kipihenten és friss aggyal könnyebben kezd bele az új feladatokba.

Én inkább azt kérném a szülőktől, hogy az első hetekben, esetleg hónapban legyenek csemetéik mellett és segítsenek nekik. Első osztályban az otthoni tanulási rend kialakításában, abban, hogy mikor pihen és mikor tanul. Segítsenek bepakolni és megtanítani azt, hogy később egyedül is boldoguljon. Szoktassák igényes munkára, de vegyék figyelembe az életkori sajátosságokat, még fejletlen a keze, még nem tudja rendesen koordinálni a mozgását, ezért nem mindig lesznek tökéleteseik a leírt betűk. Az igyekezetet nézzék! Ha összecsapott, trehány a munka, azt ne hagyják annyiban, de ha a legjobb tudása mellett is csúnyácska, akkor dicsérjék meg, biztassák! Legyenek az ötödikesek mellett, hiszen új tantárgyakkal és új tanárokkal ismerkednek meg és gyakran azt se tudják, hogy tanulják meg az új tananyagot. Segítsenek a fizika és kémia tantárgy megjelenésekor a hetedikeseknek és ösztönözzék a felvételi előtt álló nyolcadikosokat. Hogy mindezt hogyan tegyék, arról később írok! Élményekkel teli és tanulástól mentes nyarat kívánok!

Kis Erzsébet
(A kép illusztráció.)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan fejleszti a logikus gondolkodást a pasziánsz?

Az ingyenes online pasziánsz mindig is népszerű választás volt...

8 tipp, hogy az esküvőd életed egyik legszebb napja legyen

Minden bizonnyal görcsbe rándul a gyomrod, ha a közelgő...

Lépcsőzés az egészségért

2024. márciusát kórházi Egészségfejlesztési Irodánk kezdeményezésére a „Lépcsőn járj,...

Lapáttal verte a szomszédját

A Pest Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat...

Újabb beruházási botrány

„150 millió forint támogatásból újulhat meg Cegléden a Török...