9.2 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Szemétszállítási háború

Helyreigazítást kért Takáts László polgármester a HVG és az Átlátszó szerkesztőségétől, miután azok a ceglédi hulladékszállításról írtak.

„Az önkormányzati hulladékgazdálkodási társulás elnöke maga a polgármester, a hulladékgazdálkodással megbízott cég felügyelőbizottságának tagjai között pedig két ceglédi fideszes önkormányzati képviselő van, a szemét mégis sokszor napokig áll a konténerekben. Uniós projektként indult még 2001-ben a térségi hulladékkezelési program Cegléden: a projekt célja az volt, hogy Pest megye és Bács-Kiskun megye néhány nagyvárosában – Cegléd mellett Nagykőrösön, Kecskeméten, Nagykátán, Monoron – és több mint 40 kisebb településen javítsa a lakók életkörülményeit. Az elsöprő siker azonban elmaradt, sőt: Cegléden az elmúlt időszakban többször is akadozott a szemétszállítás – írja az Átlátszó.

A ceglédiek több helyi Facebook-csoportba is rendszeresen töltik fel az általuk készített fotókat, amelyen el nem szállított szeméthegyen és túlterhelt szelektív konténerek láthatók. A térségben a települési hulladék gyűjtése, elszállítása és kezelése az egy évvel ezelőtt megalapított Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás feladata, amelynek elnöke és alelnöke egyben Takáts László, Cegléd fideszes polgármestere.

A hulladék kezelését persze nem maga a társulás végzi, hanem a DTKH Nonprofit Kft. A cég tulajdonosa pedig nem más, mint a ceglédi önkormányzat, felügyelőbizottságában pedig két ceglédi fideszes képviselő is helyet kap. A cég a tavaly évet 48 millió forint adózott nyereséggel zárta, ennek ellenére hónapok óta rendszeresek a panaszok.” – írta meg a Heti Világgazdaság.

Horváth Gábor Jobbik-os önkormányzati képviselő a facebookján kommentálta a cikket: „A HVG országos sajtója ismét előtérbe helyezte a ceglédi szemétszállítás ügyét. Botrányokban nem volt hiány az elmúlt “nyóc”évben. Gyűrűzik az újabb. Nézzétek el, de sajnos nekünk nincs médiánk. Ebből adódóan más lehetőségünk sem. Apró baki, hogy a Takáts nem ügyvezető itt, (csak Romániában), hanem annak helyettese. A pénzt megkapja érte. Azt, hogy hogyan dolgozik értünk és hogyan veti latba a befolyását azt már gondolom, nem kell tovább vesézni.”

https://www.facebook.com/takats.laszlo.cegled/posts/2178500878889666

Takáts László az alábbiakban reagált a vádakra:
„Úgy látszik elkezdődött a jövő évi, önkormányzati választások kampányidőszaka, folytatódik az elmúlt években megszokott tények elferdítése. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy egy olyan nagy múltú sajtótermék, mint a HVG sem képes arra, hogy a kapott információit ellenőrizze – holott ezek az információk nyilvánosak, és nem kellett volna messzire menni: elég lett volna, ha megnézik a cégbírósági adatokat.
Ehelyett most helyreigazítást voltunk kénytelen kérni, de igaz ez az Átlátszó esetében is. Úgy tűnik, hogy ők sem voltak képesek venni a fáradtságot, pedig nekik elviekben egyik fő profiljuk, hogy alaposan utána járnak a dolgoknak. De mint oly sok más esetben, valószínű itt sem ez volt a célja a dolognak, hanem a lejáratás. A helyi politikai ellenzéknek pedig ezúttal sem volt jobb dolga, mint ezek mögé a tudatosan félreinformált cikkek mögé állva, saját városukat lejáratni.”

A polgármester felszólította a sajtóorgánumokat, hogy tegyék közzé, hogy nem ő társulás elnöke, csak az egyik alelnök, a DTKH Nonprofit Kft. pedig nem a ceglédi önkormányzat tulajdona, hanem 23 másik tag mellett csak 0,1 %-os tulajdoni része van.

 

Hasonló hírek

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ceglédi ismerőseim küldtek fotókat a szemétlerakó helyek apokaliptikus állapotáról.
    Valószínű hogy a hanyatló nyugat csempészte a szeméthegyeket Ceglédre.
    Külön szenzációs hogy a város polgármestere arra hivatkozott, hogy a DTKH Nonprofit Kft nek csak alelnöke a így 0,1% os tulajdon része van. Így hát minden a legnagyobb renben, senki nem felelős semmiért. Megoldás helyett arrogancia!

  2. A polgármester most felavathatná a mikrofont!: nyilatkozzon,hogy a címzetes jegyzőnő munkajogi,büntetőjogi felelősségének tisztázására irányuló eljárást indított-e?
    Nem csak arrogáns a Takáts, hanem valótlanságot állított az ÁSZ-nak is! Nem értett egyet a várost elmarasztaló megállapításokkal, szerinte minden “szabályszerű” volt, az időbeli hatály és a “félreértelmezhető iratbekérők” tehettek a hiányos adatszolgáltatásról, miközben 19 pontban marasztalták el a “címzetes” jegyzőnőt, Őt pedig felszólították a munkajogi felelősség tisztázására!
    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=764TAK_TS.png

    JAVASLATOK Az ÁSZ tv. 33. § (1) bekezdésében foglaltak értelmében az ellenőrzött szervezet vezetője köteles a jelentésben foglalt megállapításokhoz kapcsolódó intézkedési tervet összeállítani és azt a jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül az ÁSZ részére megküldeni. Amennyiben az ellenőrzött szervezet vezetője nem küldi meg határidőben az intézkedési tervet, vagy továbbra sem elfogadható intézkedési tervet küld, az Állami Számvevőszék elnöke az ÁSZ tv. 33. § (3) bekezdése a) és b) pontjaiban foglaltakat érvényesítheti. a polgármesternek: Intézkedjen a Bkr. előírásának megfelelően a belső kontrollrendszer minőségét értékelő jegyzői nyilatkozat zárszámadással egyidejűleg történő Képviselő-testület elé terjesztéséről. (4. táblázat 1. sz. megállapítás alapján)
    Intézkedjen az Állami Számvevőszék ellenőrzése során feltárt hiányosságok és/vagy szabálytalanságok tekintetében a munkajogi felelősség tisztázására irányuló eljárás megindításáról, és ennek eredménye ismeretében tegye meg a szükséges intézkedéseket (…)
    (1. táblázat 1-6. sz., 2. táblázat 1-5. sz., 3. táblázat 1. sz., 5. táblázat 1-3. sz., 6. táblázat 3., 7. és 9. sz., 7. táblázat 1-3. sz. és 8. táblázat 1-4. sz. megállapítások alapján)

  3. Cegléden 2019.02.07.-én 11 főt küldtek el a DTKH Nonprofit Kft.-válogató üzeméből.
    A 11 fő nem akarta ott hagyni a munka helyét,alá írattak velük Közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést. Az udvaron nagyon sok a szemét és csak egyre több lesz!
    Nem elküldeni kell a dolgozókat hanem felvenni még 10 főt és az elküldötteket visszahívni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...